Berta Sándor

Kiszivá­rogtatókat keresnek Washingtonban

Az amerikai elnök stábja a névtelen kormányzati források nyomára akar jutni.

Az elmúlt időszakban számos alkalommal szivárogtak ki bizalmas információk a Fehér Házból, ami - érthetően - nem tetszik Donald Trump amerikai elnök stábjának. Sean Spicer, az elnök szóvivője ezért meglehetősen drasztikus és agresszív lépésre szánta el magát: elrendelte az összes munkatársa szolgálati és magántelefonjának az átkutatását.

A közvetlen kiváltó ok az volt, hogy a múlt héten információk kerültek ki a sajtóhoz Spicer csapatának tanácskozásáról. A megbeszélésen a sajtóstáb több mint tucatnyi tagja vett részt és a Politico tudósítása alapján az elnöki szóvivő válságértekezletre hívta össze a kollégáit. Ahogy megjelentek, azonnal kiosztotta őket és a jogi tanácsadók jelenlétében a náluk lévő összes készüléküket elő kellett venniük és átvizsgálásra átadniuk. Ez az eset is megjelent a sajtóban: a Politico a szobában lévő számos forrásra hivatkozva írta meg az anyagát, amelyben többek között az szerepelt, hogy a munkahelyi légkör mérgezett és sokan már az elbocsátásokról spekulálnak.

A válságértekezleten Spicer nyomatékosan megtiltotta az alkalmazottaknak az olyan titkosított kommunikációs alkalmazások használatát, mint a Signal és a Confide, s az 1978-as Presidential Records Act nevű törvényre hivatkozott, amely az elnök és a stábja kommunikációjának az archiválásáról szól. Az utasítás ellenére Washington D.C.-ben egyre nagyobb a kereslet a különböző titkosítási technikák iránt. Az egyre idegesebb környezetben a politikai tanácsadók és a kormányhivatalnokok megpróbálják levédeni a kommunikációjukat.

Donald Trump amerikai elnök szerint a kiszivárogtatások és a tiltakozó akciók hátterében elődje, Barack Obama áll. Az elnök szó szerint kijelentette: "azt gondolom, hogy Obama van a háttérben. Azt is gondolom, hogy ez politika. Ez így működik. Soha nem tudni, hogy mi történik a színfalak mögött" - fogalmazott Trump. Hangsúlyozta, hogy ezek a kiszivárogtatások nagy kárt okoznak a nemzetbiztonságnak, egyúttal leszögezte: tudja, hogy a politika ilyen, ezért arra számít, hogy a kiszivárogtatások folytatódnak. A CNN hírtelevízió az interjúval kapcsolatban megkereste a volt elnök, Barack Obama irodáját, amely azonban egyelőre nem kommentálta Donald Trump megjegyzéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Ha Hillaryről derültek ki dolgok, az természetesen a gonosz orosz hackerek hibája (sőt az oroszok a szavazógépeket is meghackelték sok millió liberális amerikai hite szerint, különben Hillary nyert volna), nyilván. Az is koholmány, hogy Hillary volt kampányfőnöke sanszosan egy pedofil (lásd pizzagate, amit a mainstream média persze összeesküvéselméletnek állít be, csak hát ha utánanézel, vannak megmagyarázhatatlan "véletlenek", pedofil kódszavakat használó értelmetlenül hangzó e-mailek, a pizzéria logója, amit gyorsan megváltoztattak stb.) Na de nincs itt semmi látnivaló, lényeg, hogy trump emberei közül többen is találkoztak orosz diplomatákkal, ez már cáfolhatatlan bizonyíték, hogy putyin bábja trump. :)

  • dartois83 #4
    Persze, majd ellene dolgoznak azok a szervezetek, amiknek a vezetőjét ő nevezi ki. Gondolom azzal nem volt bajod, amikor Hillaryről derültek ki dolgok, de ha Trumpról, az a gaz média hibája...
  • fonak #3
    A Trump-kormány azért van gondban, mert a titkosszolgálatok alig leplezetten ellene dolgoznak, és tenni se nagyon tudnak ez ellen semmit. Ezek Trumpék gatyájába is belelátnak, akkor szivárogtatnak tendenciózus infókat a (megveszekedetten Trump-ellenes) sajtónak, amikor akarnak...
  • morguldae #2
    Lehet úgy kéne kormányozni, hogy ne legyen titkolni való! Vagy nem ezért választunk vezetőt-vezetőket, hogy miattunk-értünk dolgozzon-dolgozzanak?....
  • SaGaIn #1
    Betiltják a titkosítások használatát? Putyin hekkerei meg röhögnek és elmennek sörözni mert holnaptól elég 8 helyett egy órát melózni naponta.