Gyurkity Péter

Elkészült a hajlított LCD-kijelző

A japán fejlesztés nagy valószínűséggel iPhone telefonokban bukkan majd fel.

Az okostelefonok és az egyéb hordozható, illetve viselhető termékek területén ma már nem számít újdonságnak a hajlított kijelző, hiszen ezt a Samsung Galaxy családon belül többször is láthattuk, de az LG is leszállított már hajlított megoldásokat, nem beszélve a többi, szintén erre hajazó fejlesztésen dolgozó cégről. A Japan Display most az LCD esetében valósította meg ugyanezt.

Amíg ugyanis a fent említett példák kizárólag AMOLED-technológiával készültek el, a Toshiba, a Sony, illetve a Hitachi összefogásával létrejött japán óriás, a JDI, már a hagyományos LCD-panelek esetében teszi elérhetővé a megoldást. Az általuk Full Active Flex néven bejelentett fejlesztés egy 5,5 hüvelykes példány, amely az 1080p felbontást támogatja, vagyis leginkább az iPhone 7 Plus esetében alkalmazott kijelzőhöz hasonlítható. Ez állításuk szerint hajlítható lesz (tehát leginkább a Galaxy Edge készülékeknél látott megoldásra számíthatunk), de egyben alacsonyabb fogyasztást is kínál, ami nyilván legalább ennyire fontos szempont.

Ha már az Apple telefonját hozzuk fel példaként, érdemes megemlíteni, hogy a JDI (amely a kicsi és közepes panelek tömeggyártására rendezkedett be) eddig is az almás cég beszállítója volt, jó esély mutatkozik tehát arra, hogy valamelyik jövőbeni iPhone kapja meg a technológiát. Mivel itt már az Apple esetében is megjelentek bizonyos pletykák a várhatóan idén ősszel bemutatkozó hármasról, ennek még nagyobb a valószínűsége, bár az eddigi információk szerint a hajlított példány egyelőre egy OLED-kijelzőre támaszkodna. Felmerült azonban nemrég az is, hogy készülnek egy hajlítható, netán összecsukható telefonnal, a JDI fejlesztése tehát ebben is szerepet játszhat majd, bár erről még nincs pontos adatunk.

A most bejelentett fejlesztés minden bizonnyal 2018-ra állna készen a sorozatgyártásra, tehát az akkor bemutatkozó generáció tagjai kaphatják azt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Candi #4
    Ehhez nem kell feltétlenül hajlított kijelző. Sima egyenes kijelzővel is megoldható, csak kettő kell belőle, összekapcsolva.
  • petrov144 #3
    Volt olyan terv is, hogy kis "könyvként" nytiható-becsukható lesz:



  • GyaxyBoy #2
    Elsősorban a kijelző törést előzhetik meg ezzel, ha "rugalmas" a kijelző.
  • TokraFan #1
    Ez szuper, de hogyan hajlítjuk(ják) meg a többi alkatrészt? Különös tekintettel az akkumulátorra?