Gyurkity Péter

A kijelzőbe kerül az ujjlenyomat-olvasó

Egy új fejlesztés feleslegessé tenné a fizikai gombot, ami végleg eltűnhet az okostelefonokról.

Az utóbbi egy-másfél évben egyre több gyártó vette át az okostelefonok esetében is hasznos kiegészítésként bemutatkozott ujjlenyomat-olvasót, amely nemcsak a biztonság, pontosabban a felhasználó azonosítása terén, de a mobilfizetési platformoknál is további könnyítést, és egyben nagyobb kényelmet eredményez. A következő lépés a fizikai gomb eltüntetése lehet.

A biometrikus technológiákra koncentráló floridai Sonavation cég közleményben jelentette be, hogy sikerrel integrálták a hordozható készülékek érintőképernyőjébe az ujjlenyomat-olvasó esetében alkalmazott technológiát, aminek eredményeként a nagy felbontású 3D-képalkotásért felelős funkció a jövőben közvetlenül a több milliárd megoldáson megtalálható Gorilla Glass felület alatt kaphat helyet. Ezzel végleg feleslegessé válna az előlapon szereplő fizikai gomb, az elkövetkező években pedig nemcsak az okostelefonok, de szinte bármilyen egyéb, a világhálóra csatlakozó eszköz esetében egyszerűbben érhetnénk el ezt a funkciót.

Az illetékesek állítása szerint a fejlesztés hatékonyságát sem a nedvesség, sem pedig a kosz jelenléte nem befolyásolja, a hordozható megoldások terjedési üteme láttán pedig arra számítanak, hogy a piaci igényekkel sem lesz gond. Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy az Apple esetében szintén napvilágot láttak már hasonló értesülések, az almás cég bizonyos szabadalmakat le is szeretne védetni, ám a kereskedelmi forgalomban megjelenő első ilyen készülékekre jó eséllyel egészen 2017-ig várni kell, vagyis a debütálás még picit odébb van.

Esetükben az is kérdésként merülhet fel, hogy a zafírréteg mennyiben lenne kompatibilis a technológiával, hiszen a a soron következő generációknál egyáltalán nem garantált a Gorilla Glass felület megtartása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #13
    Mai mese:

    Ez egy remek technológia – dőlt hátra elégedetten Johnny. Jellegtelen rókaarcán szája öntelt mosolyra húzódott. Gondolkodott tovább elégedetten: - legfőbb előnye, hogy berakhattuk a szoftverünk kódjába azt modult, hogy olvassa be a p*raszt ujjelnyomatát, amikor használja bármi dologra a készüléket, miközben a hülye azt hiszi, hogy kikapcsolta az ujjlenyomatolvasót, mert a kezelőfelületen a „beállításoknál” átbillentette a gombot. Mind az összeset, amivel a kijelzőhöz ér, nem egy nagy truváj a minták leválogatása, sőt minél több minta, annál pontosabb eredmény! Nem baj, billentgesse csak azt a kib*szott gombot a beállításoknál, ujjlenyomat olvasó lekapcsolás címén, ameddig csak akarja, aztán meg gondolja azt, hogy jól kib*szott a gyíkemberekkel, vagy a feketeöltönyösökkel, vagy akire csak gondolt a csökött paranoid agyával! – erre a gondolatra kárálva felröhögött, lenyűgözve önmaga szellemességétől. - Az egy dolog, hogy a neki odarakott GUI-n mit nyomogat. Nyomogassa, és érezze magát biztonságban! Mi pedig levesszük az ujjelnyomatát. Az övét is, meg még ahogy látom most az adatbázisból, jelenleg több mint 225.000.000 darab értékelhető ujjlenyomatunk van! Éljen! – Átkattinott a másik fülre: Ferrari 458 – hónap végén a projektprémiumból meg is rendelheti.

    Nem is gondoltam volna, hogy ilyen könnyen teljesíteni fogjuk tudni a megrendelést, amely tisztelettel 2 hónapja érkezett az e célra szolgáló oldalunkra:

    https://www.google.com/work/government/#tab=tab-partners

    - jutott eszébe. De hát vannak akik előre gondokodnak – ez ő, és a szoftveres csapata! Vannak mások, azok pedig akik beszopják, vagy kepesztenek érte – mint azok a majmok fél éve a HTC-nél, meg a Samsung-nál hajlongtak nekik, igazi koreai, szöüli tőrölmetszett ázsiai csicskák – alig várták, hogy a szoftverüket implemenetálhassák a sz*ros hardverükhöz! Micsoda kiszolgálás volt, te jó ég! Főleg az a hamisítatlan kupi, azt sosem felejti el! Így kell üzletet kötni, nemigaz? Főleg azzal, és úgy ha valaki olyan király, mint ők!

    A megrendelést pedig rövidesen át lehet adni! Nem ő fog elutazni, holott a Tiltott Várost megnézte volna – meg aztán Pekingben is vannak olyan kuplerájok, ahova csak a legnagyobb pozícióban lévő elvtársak járnak – meg az olyan VIP vendégeik, mint ő! Pedig nem lett volna rossz csapatni egy jót a hétvégén – de most a Ferrari fontosabb, meg az a ház Martha’s Vineyard-on, amit kinézett magának! Ideje feljebb lépni, nemde?
  • VolJin #12
    Remélem, nem árulok el nagy titkot, de az előfizetők adatait ismerik a szolgáltatk, és míg egy vezetékes telefonnál tudták hol laksz, most már azt is, hogy merre jársz. Hátha eddig valaki rácsodálkozott.
    A lényeg, hogy ezután kesztyűben kell betörni menni, nem csak otthonhagyni a telefont.
  • M2 #11
    Aki ennyire félti az ujjlenyomatát, az egész nap kesztyűt hord? És mi lesz ha be kell utaznia az USA-ba valami fontos meló miatt?
    Utoljára szerkesztette: M2, 2015.07.27. 22:57:55
  • Dynamic #10
    És persze az égvilágon senki nem vizsgálta még a telefont, erre senki nem jött még rá abból a több millió emberből, akik nem csak felhasználók, hanem mondjuk hardeverrel és/vagy programozással foglalkoznak. Ja, de egy páran már biztos megvizsgálták, hogyan is működik a hardver, de őket még időben elhallgattatták.
    Az meg ezerszer el lett mondva, hogy nem ujjlenyomatot tárol a készülék, hanem csak bizonyos pontokat. Ha nagyon fosol, használj kesztyűt, és ha kód mellett az ujjlenyomatolvasóval is akarod zárolni, akkor meg akár az orrodat vagy a füledet is használhatod a célra.


    Utoljára szerkesztette: Dynamic, 2015.07.27. 13:43:12
  • Archenemy #9
    Szerintem Kennedy-t egy magányos, indok nélküli merénylő lőtte le, aztán ezt a merénylőt két nappal később egy másik magányos, indok nélküli merénylő lőtte le. Ez egy teljesen kerek történet, aki szerint itt bármiféle érdekek mozoghattak a háttérben, az egy reménytelenül ostoba konteós. Mivel tudok mondani legalább egy darab hülyeség konteót, ezért büszkén kijelenthetem: A konteók mind hülyeségek.
  • Archenemy #8
    Szerintem te akkora konteókat is elhiszel, hogy van egy világra kiterjedő amerikai szervezet, ami gyakorlatilag bárki levelezését megnézheti, hiszen olyan cégekkel működik együtt, mint az Apple, Google meg Cisco. Ez óriási butaság, ezt biztos nem hagynák az emberek!
  • Archenemy #7
    Szerencsére úgy nem lehet leolvasni az ujjlenyomatot, az csak mágikusan akkor olvas, amikor a gazdája akarja.
  • Dynamic #6
    Az ugye megvan, hogy nem KELL használni az ujjlenyomat olvasót, csak egy lehetőség.? Paranoiások jelkóddal is beléphetnek.
  • NEXUS6 #5
    Szerintem teljesen jó irányba halad a világ. Tökre jó lett volna, ha ezek az okosságok már több száz éve megvannak. A szemét Galileit még időben lekapcsolják, mielött hülyeségeket ír. Francia forradalom meg a többi káosz sem lett volna. És remélem most majd jól elkapnak mindenkit, aki a maradék bátorságát összeszedve beszólt a prájdosoknak!

    Brave new world!?
    Mega faszom! ;)
  • kvp #4
    Ha jol ertem ferden nez be a keret alol a szonar az uveg es a kijelzo felulet kozze es ugy probalja leolvasni az ujjlenyomatot. Ez akar mukodhet is, felteve, hogy a felbontas megfelelo es nem zavarja a kosz. (mivel a hagyomanyos ujjlenyomat leolvasokat sem zavarja nagyon, ezert varhatoan ennel sem lenne gond)