Berta Sándor

55 millió euró elmaradt adót fizet be az olasz költségvetésbe a Netflix

A streamingszolgáltató erről az olasz államügyészséggel állapodott meg.

A Reuters és a The Associated Press számolt be arról, hogy a Netflix beleegyezett abba, hogy rendezi az Olaszországban keletkezett korábbi adótartozását. Mint kiderült, az amerikai stream-szolgáltató 2015 és 2019 között "elfelejtett" befizetni 55,8 millió euró adót, s a dolgot most rendezi. A Reuters rámutatott, hogy a milánói államügyészség ugyan nem nevezte meg név szerint a vállalatot, de három bennfentes megerősítette, hogy az ügyben érintett cég valóban a Netflix.

A milánói államügyészség három esztendővel ezelőtt indított vizsgálatot lehetséges adóelkerülés vétsége miatt a Netflix ellen. A megválaszolandó kérdés az volt, hogy a cégnek kell-e fizetnie adókat Olaszországban, ha a stream-ajánlatait a helyi előfizetők használják, de nem rendelkezik az európai uniós államban kirendeltséggel. A vitatott időszak 2015 októbere és 2019 között volt, akkor volt elérhető a stream-szolgáltatás az olasz felhasználók számára is.

Az államügyészség azzal érvelt, hogy a társaság műszaki infrastruktúrát, köztük 350 szervert használt az államban és ez gyakorlatilag megegyezett a fizikai jelenlétével. A vállalat a szerverek segítségével körülbelül 2 millió olasz előfizetőt látott el tartalmakkal és ebből a tevékenységből bevétele keletkezett. A Netflix szóvivője közölte, hogy örülnek, hogy az ügy lezárult és az 55,8 millió euró fedezi a be nem fizetett adókat, a büntetéseket és azok kamatait. A cég hangsúlyozta, hogy folyamatosan egyeztetett és együttműködött az olasz hatóságokkal, s továbbra is úgy véli, hogy a helyi és a nemzetközi törvényekkel összhangban járt el.

A Netflix nemrég nyitotta meg a római irodáját és ott a Reuters információi alapján több mint 40, míg az AP értesülései szerint több mint 70 embert foglalkoztat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #1
    Taljánéknál nagy buli lesz :) Egyébként helyes... ha egy vállalkozás profitot valósít meg az adott országban, akkor azt ugyanott le kell adózni, mint mindenki más... ennyi
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2022.05.24. 21:04:46