Berta Sándor

Befektetési kötelezettség jön Svájcban a stream-platformokra

Sikeres volt a helyi tartalmak támogatásával kapcsolatban kiírt helyi népszavazás.

A svájciak a múlt vasárnapi népszavazáson 58 százaléka úgy döntött, hogy beruházási kötelezettséget ró ki a Netflixre és a többi stream-szolgáltatásokra, valamint a tévéadókra. Az érintett cégeknek a jövőben a bevételeik 4 százalékát helyi filmek és sorozatok készítésére kell fordítaniuk. A kötelezettség megvalósítható helyi gyártású műsorok megvásárlásával, saját műsorok készítésével vagy egy befektetési alapon keresztül. A társaságokat arra is kötelezték, hogy a stream-ajánlatoknak programjaiban legalább 30 százalékban európai alkotásoknak kell szerepelniük.

"Az eredmény rávilágít a svájci filmgyártás kulturális jelentőségére" - nyilatkozta Alain Berset belügyminiszter az eredmény kapcsán. A Netflix tiszteletben tartja a döntést és együttműködik a kormányzattal a megvalósításban. "Jó történetek bárhol születhetnek, és eddig is vásároltunk svájci tartalmakat." - mondta a cég szóvivője. Az Amazon és a Disney nem nyilatkozott.

Svájc gyakorlatilag az Európa egyes részeiben már alkalmazott gyakorlatot követte. Németországban a díj 2,5 százalékos. Hasonló törvényt fogadtak el Portugáliában, ahol a stream-platformoknak a bevételük 1 százalékát kell befizetniük a helyi Mozi és Audiovizuális Intézetnek. Dánia és Spanyolország szintén fontolgatja hasonló illeték bevezetését. Franciaországban és Olaszországban a stream-szolgáltatások a bevételeik egy részét már most a helyi nyelvű európai tartalmakba fektetik.

A svájci kormány azzal indokolta az elképzelés megvalósítását, hogy a filmipar támogatása különösen fontos, már csak azért is, mert a négy nyelvet használó ország filmpiaca alapvetően kicsi. Becslések alapján az olyan nagyvállalatok, mint az Amazon, a Disney és a Netflix évente több mint 300 millió frankot fektetnek be Svájcban. A népszavazás miatti törvényváltoztatással évente a 300 millió svájci frank további 18 millióval nő. Az intézkedés ellenzői attól tartanak, hogy emelkedni fognak a stream-ajánlatok előfizetési díjai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #7
    "de a globalizmussal az a baj"
    Definiálnád kérlek, hogy mit értesz globalizmus alatt és elmondanád, hogy ez morálisan mire hatalmaz fel másokkal szemben?

    "ha olyant támogatunk ami már sajnos végleg leépült (eu filmgyártás) nem lesz túl eredményes"
    Olyan nincs, hogy dolgokba csak úgy felsőbb utasításra pénzt öntünk és az statisztikailag pozitív eredményre vezet. Az ilyen átalában züllést és hanyatlást hoz. A ritka siker a véletlen műve. Ha valami jó és ezt az emberek felismerik, akkor önként megveszik/tesznek érte/gyarapítják. Ha az államot bevonod, akkor az azt jelenti, hogy valójában senki nem tartja a hobbydat annyira jónak, hogy önként tegyen érte, ezért kell ugye erőszakot alkalmaznod. Továbbá ezek az állami programok soha nincsenek visszaellenőrizve, hogy milyen eredményük volt és a döntést hozó politikusok soha sincsenek elszámoltatva. Nem véletlenül.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.05.18. 12:20:57
  • zola2000 #6
    "nem működő dolgok kitömése pénzzel"

    Nevezhetjük úgy is, de a globalizmussal az a baj, hogy minden valahova centralizálódik pl a gyártás kínába, az IT szolgáltatások amerikába, a nyugati filmgyártás szintén protekcionalizmus+valamennyi (nem szabad túlzásba sem esni) állami támogatás nélkül európában nem maradna semmi.

    Persze ha olyant támogatunk ami már sajnos végleg leépült (eu filmgyártás) nem lesz túl eredményes, inkább az opera softwaret, nokiát, kellett volna megmenteni vagy most a cryteket, CD projectet (gog) Spotifyt lehetne.
  • Sydra #5
    "egyensuly a globalizacio es a protekcionizmus kozott"
    Fuh ... cattle thinking.
    Ez csak álproblémára álmegoldás. Befektetésre nem lehet kötelezni. Azt nem befektetésnek hívják. Ez a nem működő dolgok kitömése pénzzel.
  • Sequoyah #4
    Probaljak megtalalni az egyensulyt az extrem globalizacio es a protekcionizmus kozott. Egyik veglet sem volt tulzottan sikeres. Jo receptje pedig meg senkinek sem nagyon van erre.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Ők nagyon nagy piac és oda csak helyi gyártású produkciókkal, sztárokkal lehet betörni, legalábbis ez indította el ezt az egész hullámot.

  • zola2000 #2
    Érdekes hogy Japánban és Dél Koreában ilyen szabályzat nélkül is elég sok tartalmat készít a Netflix, főleg mivel ilyen squids game, all of us are dead, kingdom, Alice in borderlands elég nagy nemzetközi siker is lettek.

    Európában nem nagyon van olyan film ami menne nemzetközi szinten, utoljára a francia taxi-ra emlékszem mint komoly siker de az már régen volt.
  • Sydra #1
    Svájcnak példát kellene mutatnia Európa számára a szabadpiaci mentalitásból. Ehelyett minden buta ötletet lemásolnak..