15
  • cateran
    #15
    " Elviszed egy kvázi szegény településre, melynek 20% ha ráköt annyi pénzért ami szinte soha nem térül meg."

    Ize...ugye megvan mirol szol a cikk?
  • Elemir
    #14
    de mit várunk? Elviszed egy kvázi szegény településre, melynek 20% ha ráköt annyi pénzért ami szinte soha nem térül meg. Én se vinném, már bocs.
    Zola ahogy írta, a vezeték nélküli erős rendszer viszont nem lenne rossz. Értelmetlen a kábelt vinni. Annyira a külföldtől sem kell elájulni, Angliában lófütyi sávszélesség van például a miénkhez képest.
  • DonC
    #13
    Gondolom te a hazai viszonyokról írsz.

    https://b4rn.org.uk/about-us/our-network/

    "Most of our ducts are laid deep under agricultural land, but we regularly license roadworks where necessary, cross railways, motorways, canals and have even crossed under the Lune with Environment Agency approved directional drilling."

    Utánaolvastál? Mert először azt kéne amúgy :) másodszor meg ez UK és nem magyarszkamutyiland, ahol egy ilyen kezdeményezést elkaszálnak mint a szart mert itt a polgár az utolsó :) persze ha csak nem az éppen hatalmon lévő kormányközeli csókosok építhetik, akik kihúzzák belőle a lové 50%-át lassan. A nagyok meg bizton szarnak rá. Nem mellesleg le van írva, hogy üzemeltetik. Érdemes elolvasni.
  • defiant9
    #12
    Az állam biztos örül neki amikor 'társadalmi munkában', vagyis adózatlanul épül a hálózat:)
    Korábban volt olyan gyakorlat hogy a kisebb szolgáltatók meg akár nagyobb is kért belépési díjat akár sok tízezret, hogy kihúzza a kábeleket. Ez a gyakorlat valahogy megszűnt telko vonalon, pedig egy csatorna rákötésnél most is van. Hiába a versenyhelyzet jól látható hogy most is vannak területek ahol nem nagyon füllik senkinek a foga az építéshez. Meglátjuk Dajcs Tomi mit alakít...
  • lerboy
    #11
    melyik szolgáltató ad neked ennyi pénzért korlátlan adatmennyiséget mobilnetre?
  • nimfas
    #10
    Nekem Siófokon 10/0,5 Mbit-es ADSL-el volt, ezt cseréltem le mobilnetre.
    Korlátlan adatmennyiség, 4G, itt épp 60/40 Mbit/s sebesség, havi 4700 Ft bruttó. (Hűségidő, belépési díj nincs!)

    Routerbe (TPLINK 1043 v3) be van dugva egy mobil stick (Huawei 3372, non hilink), abban a sim kártya. Aztán a T-home meg szívjon gázt. :)
    Utoljára szerkesztette: nimfas, 2016.12.31. 11:43:45
  • Archenemy
    #9
    Nézd én elhiszem hogy nálam ehhez sokkal jobban értesz, de cinikus laikusként azért hadd gondoljam azt, hogy Angliában is vannak buktatók. Erre céloztam.
  • BSOD64
    #8
    Kézzel kaparnám ki az utcán az üveg árkát, ha azon múlna, hogy legyen optika...
  • zola2000
    #7
    Azt hiszem én összetehetem a kezeimet, hogy rendes 15 megabites mikrohullámú netem van 3500 (jövő évtől meg 3360) forintért egy 2000fő alatti zala megyei községben.

    (igaz, semmi szükségem rá, 4 megabiten is stabilan jött a hd videó, a digitálisan megvett pc és konzoljátékok letöltését eddig is ki tudtam várni, persze a gyorsabb mindig jobb, főleg ha olcsóbb is.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.12.30. 18:46:12
  • HyBrIDNyLA
    #6
    Szerintem itt csak a nagy cégek rúgnak labdába. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha csak annyit mondok: amikor kiépítesz egy nyomvonalat, be kell menned közmű egyeztetésre, amiért nem keveset fizetsz, át kell nézned a tervrajzokat, a megvalósítást is, majd ez után le kell terveztedned nem két forintért a sajátodat, engedélyeztetned, majd a megvalósulást terveket meg be kell nyújtanod az NMHH-hoz. Itt nem úgy van, hogy gondolsz egyet és beásod a földbe, főleg ha kiviszed a kábeled önkormányzati területre. A távközlési szolgáltatás nem csak távközlésről szól. Kő kemény jog is egyben. A földmunkákat oszlopokat, eszközöket ne is említsük és akkor még nem szolgáltattál egy dekát sem. Ez a környék ahol ez működhet külföldön, ezt egy itthoni nyaralós övezethez tudnám hasonlítani, ahol zéró közmű van a földben, ásott kút, palackos gázzal.
  • HyBrIDNyLA
    #5
    Határozottan nem, 2005-től 2011-ig távközlési cégnél dolgoztam pontosan ilyen fejlesztési területen. Az akkori követelményeket ismertem. Azért mondtam, hogy akinek frissek a tapasztalatai, igazán megoszthatná velem.
  • Archenemy
    #4
    Jaja, ezzel szemben a mesés Albionban tuti nincsenek se szabályok, se árak, ott biztos céget se kell ilyesmire alapítani, az optikai eszközök is az égből hullanak, csak ezen az átkos Magyarországon, itt ilyen lassú minden :D
  • tom_pika
    #3
    "Ha tud valaki pozitív irányba hozzászólni..."

    Ugye ezt költői kérdésnek szántad?
  • HyBrIDNyLA
    #2
    Na nálunk ilyen nem lenne, felsorolni is nehéz lenne mennyi buktató, hátráltató van benne.
    1. ehtv törvény.; 2. kötelező lenne gazdasági társaságot alapítani rá, mivel nem közvetlenül a szolgáltatóval szerződsz és pénzmozgás is van. 3. nmhh engedélyek (pl. 1:50 arányú nyomvonalrajz, mivel különálló helyrajzi számok között történik adatcsere); 4. nincs az szolgáltató aki a gerincet ráengedné a hálózatára, csak valami horror business (optikánál Gb/s nem ritka a havi fél millió sem) egyedi szerződéssel amivel tutira nem havi 6-8.000 ft-os előfizetés lenne a felhasználóknak. 5. ha már optika, akkor nem ártana optikai eszközök sem, szintén nem 2 forint.
    Itthon halva született ötlet lenne. :((((((((((( Ha tud valaki pozitív irányba hozzászólni, akkor engem is érdekelne.. csak buktatókat tudok.
  • kjhun
    #1
    Hát, mifelénk is ráférne ilyen összefogás, ha már a szolgáltatók cseszik a kissebb városok mellett a kis/nagyközségekben is kihúzni az optikát. Amúgy 1km optikai kábel lefektetése mennyibe kerül? Mivel ott ahol lakom, ez a kisfalu egy nagyobbacskához (2k fő) tartozik, ott kihúzták már az optikát, bár szerintem csak a leghosszabb utcákon, elnézvén az oszlopokat, meg koaxos kábeltv van, míg itt a helyi pletykák szerint nem lesz. Rézdróton, kemény 2-4Mbit van, már akinek összejött annyi, de szakadozgat sokaknál rendesen, néhol első beüzemeléskor 0.2Mbit-et tudtak csak összehozni, a 2megát alig bírták kicsiholni. Nálam a közelebbi helységre tárcsáz a router, így 5Mbit, a szomszédé messzebb, ott csak 2mega, pedig ugyanarról a földalatti kábelről kapjuk. (Tőle jön felénk.) Felfelé 0.5Mbit-nél nem igen van több. Ez, a magyar valóság vidéken és sok város peremkerületén.