Berta Sándor

Búcsúzik a Betamax és a MicroMV

A Betamaxot közel fél évszázaddal ezelőtt vezették be, hamarosan végérvényesen eltűnhet.

A Betamax rendszert 1975-ben dobta piacra a Sony. Az 1970-es évek végén, valamint az 1980-as évek elején harcban állt a VHS rendszerrel, de a versenyt végül elbukta. Azóta a Betamax gyakorlatilag tetszhalott állapotban létezett, hiszen a Sony továbbra is támogatta, gyártotta a készülékeket és az azokhoz szükséges kazettákat, egészen mostanáig. A japán konszern most bejelentette, hogy 2016 márciusától leállítja a Betamax kazetták gyártását és forgalmazását. Betamax videorekordereket egyébként a gyártó már 2002 óta nem készített.

Ezzel párhuzamosan az óriáscég azt is közölte, hogy hasonló döntést hozott a MicroMV kazetták esetében is. Ezeket még a 2001-ben vezette be a Sony, a hozzájuk tartozó ultrakompakt videokamerák MPEG-2-es fájlokat tudtak feljegyezni. MicroMV videokamerákat már 2005 óta nem gyártott a Sony. Az utolsó években készített Betamax kazetták között volt az EL-500B, a 2L-500MHGB, a 2L-750MHGB és az L-25CLP, míg a MicroMV kazetták közül az MGR60 és az MGRCLD.

Augusztusban derült ki, hogy az utolsó nagy gyártónak számító dél-koreai Cosmo AM & T is leállította a VHS videokazetták gyártását, mert úgy ítélte meg, hogy az többé nem kifizetődő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Első videónk még a 80-as évek végén egy Sony Betamax videó volt. Ingyen kaptuk NSZK-ból, annyi volt a baja, hogy a kazettabetöltő ajtó le volt törve. Ezenkívül tökéletesen működött.