MTI

Clinton állítja, nem hazudott az email-botrány ügyében

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje egy washingtoni sajtótájékoztatón azt mondta, nem hazudott a nyilvánosság előtt az email-botrány ügyében. A volt külügyminiszter ugyanakkor elismerte, nem volt helyes magánszerverről lebonyolítani a hivatalos külügyi levelezését.

Clinton az afroamerikai és spanyolajkú amerikai újságíróknak tartott rendezvényen beszélt az elektronikus levelezése körül tavaly kipattant botrányról, arról, hogy külügyminiszterként nem a biztonságos külügyi, hivatalos szerveren, hanem a privát e-mail-szerveréről bonyolította le hivatalos levelezése egy részét. Elismerte, nem volt helyes így tennie, de azt állította, hogy a nyilvánosságot nem vezette félre, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) meghallgatásán is ugyanazt mondta, mint amit a nyilvánosság előtt.

Hónapokon keresztül azt ismételgette ugyanis, hogy nem kapott titkosított információkat tartalmazó elektronikus levelet a magánszerverére, miközben James Comey, az FBI igazgatója a kongresszusi meghallgatásán nem ezt erősítette meg. Comey július 7-én, a képviselőház egyik bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta, "nincs alapja arra a következtetésre jutni, hogy Clinton ne mondott volna igazat" az FBI munkatársainak. Azt mindenesetre hozzátette, a korábbi külügyminiszternek a titkosított üzenetekről szóló, nyilvános állítása "nem volt igaz". Clinton ugyanakkor a héten két újabb televíziós interjúban is azt állította, hogy az FBI igazgatója igaznak, és a nyilvánosság előtt elmondottakkal azonosnak mondta a meghallgatásán elhangzottakat.

"Amit az FBI-nak mondtam... megfelel annak, amit a nyilvánosság előtt is elmondtam. De lehet, hogy rövidzárlatot kaptam a magyarázatkor, így most megpróbálom megvilágítani a helyzetet" - fogalmazott pénteken Hillary Clinton, amikor a Fox News Sunday televízióban elhangzott beszélgetésről kérdezték. Hozzátette, az interjút készítő újságíróval, Chris Wallace-szal "elbeszéltek egymás mellett". Ugyanakkor elismerte, valóban nem volt helyes magánszerverről lebonyolítani a hivatalos levelezését, ezért vállalja is a felelősséget. Azt is elismerte, hogy kihívást jelentene számára egy olyan országot vezetnie, amelyben a legtöbb amerikai nem bízik benne. Leszögezte, komolyan veszi azt a munkát, amelyet el kell végeznie ahhoz, hogy megbízzanak benne.

Hillary Clinton ugyanakkor arra is rámutatott, egy széles körű választási győzelem megadná számára azt az alapot, amellyel átviheti terveit a kongresszuson a republikánusok támogatásával. A volt külügyminiszter az alacsony népszerűségi rátája miatt ellenfeleit okolta. Clinton republikánus vetélytársáról, Donald Trumpról azt mondta, "Amerika jobb, mint Donald Trump, s nekünk fel kell emelni szavunkat ellene". Közben a pénteken nyilvánosságra hozott újabb közvélemény-kutatások változatlanul Clinton jelentős előnyét mutatják a milliárdos előtt, és immár a déli Georgia államban is 44:40 arányban vezet. A Real Clear Politics nevű, elnökválasztást figyelő honlap által összesített felmérések átlaga azt mutatja, hogy Hillary Clintont jelenleg 6,8 százalékkal többen támogatják, mint Donald Trumpot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Rövidzárlat... ja, így is fogalmazhatunk. Megszaladt az ékszíj.