MTI

Az FBI igazgató szerint sem kell eljárás Clinton ellen az emailjei miatt

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a képviselőház egyik bizottsága előtt tartott többórás meghallgatásán védelmébe vette azt a döntését, hogy nem ajánlotta az igazságügyi minisztériumnak a vádemelést Hillary Clinton leendő demokrata elnökjelölt ellen az e-mail-botrány ügyében.

Megismételte, hogy Clinton külügyminiszterként - mivel hivatali levelezésének egy részét is a magánszerverén bonyolította le - "hanyag" volt a titkosított információk kezelésében, ám szerinte nem volt bizonyíték arra, hogy szándékosan megsértette a törvényt. "Nagy hanyagságra látok bizonyítékot, de arra nincs elégséges bizonyíték, hogy Clinton külügyminiszter, vagy azok, akikkel elektronikus leveleket váltott, vagy akik tudtak róla, hogy az e-mailekben bizalmas információkról esik szó, törvényt sértettek volna" - mondta az FBI igazgatója a képviselőház felügyeleti és reformügyi bizottságának tagjai előtt.

Comey, aki George W. Bush elnök kormányában igazságügyi miniszterhelyettes volt, kifejtette azt is, hogy az elmúlt száz évben csak egyszer fordult elő, hogy hasonló "vétkes hanyagságért" felelősségre vontak valakit. Megismételte, hogy szerinte egyetlen józan ügyész sem emelne vádat az ügyben, jóllehet sok szakember - mint mondta, a saját ismeretségi köréből is - éppen ezt sürgeti. Ugyancsak megismételte, hogy az FBI "politikamentes és professzionális módon" folytatta a vizsgálatot, és neki személy szerint sem volt oka azt hinni, hogy Hillary Clinton hazudott, amikor azt mondta, hogy nem kapott és nem küldött tovább titkosított információkat.

Amikor azonban az egyik republikánus képviselő feltette a kérdést, az FBI kivizsgáltatná-e, hogy Hillary Clinton hazudott-e eskü alatt, Comey elismerte: Clinton egynéhány nyilvános nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, s a nyomozás során az FBI - Clinton korábbi nyilatkozatai ellenére - talált is a szerveren titkos információkat.

Az egyik kaliforniai republikánus képviselő azt firtatta, hogy ki és mennyit tudott a nyomozásról és az FBI várható ajánlásairól, James Comey indulatosan visszautasította a feltételezést, miszerint egyeztetett volna akár a Fehér Házzal, akár az igazságügyi minisztériummal. A parlamenti bizottság elnöke, Jason Chaffetz, Utah állam képviselője jelezte James Comeynak: a kongresszus "néhány órán belül" jegyzékben kéri fel az FBI-t, hogy indítson nyomozást Hillary Clinton eskü alatt tett, korábbi kongresszusi vallomásainak ügyében.

Közben a Brookings kutatóközpont jogi és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó intézetének portálján megjelent egy elemzés, amely szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda a történetében még soha nem tette nyilvánossá egyetlen nyomozásának eredményét sem, és soha nem fogalmazott meg a nyilvánosság előtt ajánlást az igazságügyi minisztérium számára arra vonatkozóan, hogy mit kell vagy kellene tennie. Ezzel ugyanis "valójában megelőlegezve, befolyásolja az igazságügyi minisztérium vádemeléssel kapcsolatos döntéseit" - szögezi le Benjamin Wittes, az elemzés szerzője, a Brookings intézet kormányzati tanulmányokkal foglalkozó kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!