MTI

Egy román hacker szerint csaltak az amerikai előválasztásokon

A Guccifer néven ismertté vált, romániai számítógépes hacker kedden nyilvánosságra hozott dokumentumai arról tanúskodnak, hogy a demokraták előválasztási folyamatát elcsalták, mert Hillary Clinton már a kampány előtt elrendezett mindent.

A magát Guccifernek nevező, 44 éves romániai hacker újabb dokumentumai a Demokrata Párt Országos Bizottságának szerveréről származnak, és Guccifer a The Hill című, a kongresszus ügyeivel foglalkozó lapnak küldte el őket. A dokumentumokból az derül ki, hogy Hillary Clinton már jóval az elnökjelöltsége 2015-ös bejelentése előtt megállapodott tanácsadóival és kampányának finanszírozóival arról, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje. Guccifer erről szóló feljegyzéseket tett közzé. A The Hill John Podestának, a Clinton-kampány jelenlegi főnökének, Dennis Chengnek, az adománygyűjtő akciók szakemberének és Robby Mook kampánymenedzsernek küldött elektronikus levelekről ír. Ezeket az e-maileket Hillary Clinton írta.

A kiszivárogtatott dokumetnumok ismét megerősítik Bernie Sanders vermonti szenátor - Clinton pártbeli vetélytársa - híveinek azon meggyőződését, hogy az előválasztási folyamatot elcsalták, nem volt igazi verseny és választás, a folyamat inkább Clinton "megkoronázásáról" szólt.

A dokumentumok jó része azt a korábban napvilágot látott információt is megerősíteni látszik, hogy a fősodorhoz tartozó média aalkalmazkodik a demokrata párt stratégiájához, és híven közli a Clinton-kampány azon történeteit, amelyek segítik Hillary Clintont, sőt, levélben egyeztetnek a Clinton-kampánnyal egyes témákról. Guccifer The Daily Beast című orgánumtól idéz konkrét példákat. A The Hillnek átküldött dokumentumok arról is tanúskodnak, hogy egyes demokraták milyen reszketve fogadták az iráni atomprogramról megkötött megállapodást, felsorolják, hogy kik azok a demokrata párti politikusok, akik igyekeztek megfúrni az atomalkut. Más dokumentumok azt részletezik, hogy Hollywood hírességei, például Steven Spielberg filmrendező vagy Tom Hanks színész, hogyan támogatták anyagilag is a Clinton-kampányt.

Guccifer, polgári nevén Marcel Lazar Lehel egyébként egy amerikai börtönben ül, előzetes letartóztatásban van. Romániában már elítélték jogosulatlan adatszerzés miatt. Hét év börtönt kapott, majd kiadták az Egyesült Államoknak, ahol beismerte bűnösségét védett számítógéphez való jogosulatlan hozzáférésben és személyazonossággal való visszaélésben, és jelenleg az ítélethozatalra vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    A vicc, hogy a roman hackerrol mindenki azt gondolja, hogy az orosz titkosszolgalat egyik csapata. Meg az is lehet, hogy igazuk van, bar akkor lehetnenek profibbak is.

    Ettol fuggetlenul most mar ott tartunk, hogy az amerikai nagytokesek parttagsagtol fuggetlenul Clintonnet tamogatjak, mivel o hallgat rajuk. Trump meg amellett, hogy egy idiota, meg populista is es azt mondja (es valoszinuleg tennne is) amit az emberek gondolnak es akarnak. Mondjuk a szomoru az, hogy egy demokraciaban a politikusoknak nem a nemzetkozi nagytoke, hanem az emberek erdekeit kellene szolgalniuk. Ez utobbit hivjak populizmusnak, azaz amikor egy politikus azt teszi amit a szavazok elvarnak tole.

    Clintonne meg tobbszorosen ipari hazaarulast kovetett el az USA karara, viszont jelenleg ugy nez ki, hogy Washingtonban ez az elvart viselkedes es mindenki ezt teszi. Na itt talalta meg a piaci rest Trump a nep kepviseletevel es Orbanba oltott Gyurcsanyizmussal trollkodta szet az amerikai politikat. Ha mast nem is, de azt mar elerte, hogy a normal politikusoknak tobbet senki nem fog hinni amerikaban. Ha nem is nyer, de egyre tobb lesz a jelenlegi fosodratu politikat, sot a tovabbi csalasok kiderulese eseten akar a teljes demokraciat elutasito emberek szama. Jobb esetben ez egy ido utan egy populista, de demokratikus vezetest jelenthet, rosszabb esetben egy nem tul demokratikus vagy nem eppen humanista hatalomatvetelt, meg rosszabb esetben egy internacionalista nagytokes diktaturat. (utobbi lenne az idealis a befektetoknek es ugy nez ki, hogy mindket partelit ezt tamogatja)
  • Ender Wiggin #10
    Kövesd a wikileaks-t. Nem csak a román hackerről van itt már szó. Le vagy maradva. A ruszkik is kiszívárogtattak pár bizonyító erejű e-mailt.
    És kismillió amerikai lap foglalkozik a dologgal.
  • UUUU #9
    Bizonyitsd mar be, hogy csalassal nyert jo ? Egy roman hacker szerint elkovette. Aham. Bizonyitoekok nelkuli ragalmazas, addig, amig be nem bizonyitjak. Mar pedig amig csak ragalmazas, bizonyitekok nelkul, addig az ellenfel politikai lejaratasarol szol az egesz.
  • Ender Wiggin #8
    @korbin: Csak azt felejted el, hogy egy demokratikus országban az elnök önmagában semmilyen hatalommal nem bír. Egy diktatúrában persze más a helyzet.

    @UUUU: függetlenül attól, hogy mikor jelentek meg az első hírek Clintonról, elkövette, amivel vádolják? Igen. Akkor mi a probléma? Hacsak az nem, hogy még mindig versenyben van az elnökségért...
  • takysoft #7
    nincs is itt már mit mondani, leírtál mindent :)
  • korbin555 #6
    Trump nem hülye, hanem egy gátlástalan f@sz. Kész életveszély az a pali a nacionalista és militarista világnézetével. Az ilyen ha hatalmat kap, kezdhetnek aggódni az ellenségei. Meg a nem annyira ellenségei is. Bár lehet, hogy csak a pofáját jártatja, és megszelídül, ha beül a székbe. Mégse lövetheti halomra az ileganos mexicanos sombrerósokat a határon, hiába tetszik a texasi fanatikusoknak a remek ötlet. De a nacionalista dumával megveszi kilóra az átlag sík hülye amerikait, akik oda meg vissza vannak tőle.

    Mondjuk azt nem lehet elvenni tőle, hogy egyéniség. Az értelmi fogyatékos (Reagan, Bush Jr.) csaló, hamisító (Nixon), drogos (Kennedy) után ez egy karakán ürge. Legalább nem beszél mellé. Lehülyézi a francia minisztert, az EU-nál meg szerinte egy iskolai cserkész szövetség is jobban szervezett.
  • UUUU #5
    USA elnokvalasztas ? Ugyanmar hirtelen elkezdtek szallingozni a Clinton lejaratasarol szolo hirek.
    Biztos veletlen ? Hat nem, hiszen az USAban az ellenkezo oldali politikai resztvevok mindig igy probaljak lejaratni az ellenfelet.
    Amig nem volt valasztasi ev, Clintonnerol semmi ilyen nem jelent meg, most meg hirtelen jonnek az ilyen hirek, hogy milyen titkos allami adatokat tarolt a szamitogepen, hogy csalassal nyert stb.
    Ne lepodjunk meg lesznek meg ilyen hirek, amit a Trump oldal gerjeszt.
  • Ender Wiggin #4
    Mindkettő rossz, de jelen állás szerint egyre inkább úgy néz ki, hogy Clinton törvénybeütköző dolgokat követett el. Többet is. Trump eddigi egyetlen bűne viszont csak az, hogy idióta.
  • errorista #3
    Ez utóbbi miért?
  • Cat #2
    Magyarország számára Trump nagyon rossz lenne.

    A Fidesz számára Clinton nagyon rossz lenne.