Berta Sándor

Távozik a Wikimédia vezetője

Sue Gardner hosszú éveken át volt a Wikimédia Alapítvány ügyvezetője. Most úgy döntött, hogy visszavonul és minden eddiginél erősebben szeretne harcolni a nyitott internetért.

Új feladattal kell megbirkóznia a Wikipédiának. Ezúttal nem komoly összegű adományok gyűjtéséről van szó, hanem gondoskodni kell Sue Gardner pótlásáról. A szakember blogbejegyzésében jelentette be, hogy távozik a szervezettől és a jövőben más feladatokra akar koncentrálni. Gardner hat hónapig még marad és csak akkor távozik, ha már tudni lehet, hogy ki lesz az utódja. A jövőben a nyitott világhálóra akar összpontosítani, melynek eléréséért akár saját szervezetet is létrehozhat. Felmerült még az is, hogy könyvet ír.

A CBC kanadai televíziós társaság korábbi újságírója és online menedzsere 2007 decembere óta vezette a Wikimédia Alapítványt. Elsődleges feladata az volt, hogy minél több adományt gyűjtsön össze a Wikipédia online lexikon fenntartásához. A legutóbbi kampányban 25 millió dollárt sikerült összegyűjteni, a tavalyi esztendő második felében a szervezet közel 50 millió dollárral rendelkezett. Amíg 2007-ben kevesebb, mint 10 munkatársa volt az alapítványnak, addig napjainkban már eléri a 160 főt.

Gardner elmondta, hogy a SOPA nevű amerikai törvény elleni tiltakozások jelentették számára a fordulópontot. A jogszabály eredeti célja az volt, hogy hatékonyabban biztosítsa a szerzői jogokat, azonban a felhasználók attól tartottak, hogy a mellékhatásaként erősödhet az online cenzúra és korlátozhatják az interneten a szabadságjogokat. A SOPA elfogadása ellen tavaly januárban a Wikipédia is tiltakozott, az oldal egy napra elsötétült. Az a kezdeményezés elgondolkodtatta, ráébresztette arra, hogy a világháló milyen formát kezd ölteni és arra is, hogy ő milyen szerepet játszhat a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!