MTI

Európai adatvédelmi biztosok üléseznek Budapesten

Az információs jogok területén a két legaktuálisabb kérdés Európában a nemzetbiztonsági szervek munkájának adatvédelmi aspektusa és az uniós adatvédelmi rendelet alkalmazására történő felkészülés - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az európai adatvédelmi biztosok kétnapos budapesti konferenciájának plenáris ülésén.

Péterfalvi Attila felidézte: az európai adatvédelmi hatóságok képviselői azért találkoznak évente, hogy a közös problémákat, ügyeket megtárgyalják, és összehangolt megoldásra törekedjenek. A mostani konferencia egyik témája a nemzetbiztonsági szervek munkájának adatvédelmi aspektusa, ennek keretében bemutatják azt az úttörő módszert, amellyel Magyarországon egyfajta audit útján képesek a nemzetbiztonsági szervek munkáját alkotmányos adatvédelmi kontroll alatt tartani. A konferencia másik témája az uniós adatvédelmi rendelet alkalmazására történő felkészülés - ezzel kapcsolatban gyakorlati útmutatókkal segítik az európai adatvédelmi hatóságokat.

Péterfalvi Attila közölte, Budapest 2006 tavaszán már otthont adott az európai adatvédelmi biztosok konferenciájának. Hozzátette, abban az évben "ünnepelte volna" az ország az 1956-os forradalom 50. évfordulóját, de a megemlékezések utcai összecsapásokba torkolltak. Adatvédelmi biztosként nála is több ügy volt ezzel kapcsolatban, például arra is választ kellett adnia, hazudhat-e a miniszterelnök, hiszen - mint mondta - ez a kérdés tulajdonképpen közérdekű adatok valóságtartalmát érinti. Felidézte: a konklúziója az volt, hogy az igazmondás ugyanolyan jogi kötelezettség, mint az adatvédelemben a tisztességes adatkezelés követelménye vagy az adatok hordozhatóságának biztosítása.

Giuseppe Busia, az olasz adatvédelmi hatóság vezetője előadásában méltatta az Európai Unió új, általános adatvédelmi rendeletét, amely felváltja az 1995-ös irányelvet, és amelyet 2018-tól kell a tagállamoknak alkalmazniuk. Azt mondta, a közvetlenül alkalmazandó jogszabály segíteni fog abban, hogy lépést tudjanak tartani a technológiai fejlődéssel és meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. A rendelet közvetlenül alkalmazandó lesz, de helyi keretek közé kell helyezni, ez pedig jelentős munkát ad a tagországok adatvédelmi hatóságainak a következő időszakban. Ehhez a munkához nyújt segítséget a konferencia - jegyezte meg.

Giovanni Buttarelli európai adatvédelmi biztos előadásában úgy fogalmazott, a rendelet elfogadásával az adatvédelem a 2.0-s, új világba került, a rendelet mérföldkő az európai adatvédelmi folyamatokban. Az adatvédelem kiterjesztésének szükségességét, a technológiai fejlődés követését az is indokolja, hogy a négy legnagyobb cég a világon a személyes adatok gyűjtésének és manipulációjának köszönheti sikerét, miközben az emberek napi 18 órát töltenek a digitális médiatartalmak fogyasztásával, és 24 órán keresztül tudnak róluk adatokat gyűjteni.

A kétnapos konferencián az adatvédelmi biztosok zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az Európai Parlament áprilisban fogadta el az adatvédelmi rendeletet, amely a tagállamok közötti szorosabb együttműködést és az egységes fellépést célozza. A szabályozást a többi között minden olyan esetben alkalmazni kell, amikor árut vagy szolgáltatást kínálnak az unióban lévő személyeknek. A rendelet megerősíti a felhasználók jogát a teljes törlésre (felejtés) és az adatok hordozhatóságára. Bizonyos kiemelt kockázatokat jelentő adatkezelések előtt az adatkezelőnek előzetes adatvédelmi hatásvizsgálatot kell készítenie a rendelet előírása szerint, és az adatkezelőknek átlátható módon kell bemutatniuk az érdeklődőknek a jogszerű adatkezelés körülményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!