MTI

A törökök tagadják az 50 millió állampolgárukat érintő adatszivárgást

Az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy hackerek mintegy 50 millió török állampolgár személyes adatait szivárogtatták ki interneten.

Ha a világhálóra kihelyezett adatok valódinak bizonyulnak, akkor ez az egyik legnagyobb szabású netes adatkiszivárogtatás - írták. Az AP hírügynökség tíz ember esetében ellenőrizte a kiszivárogtatott információk hitelességét, nyolc személynél az adatok valódinak bizonyultak. Az említett adatbázis 49 millió 611 ezer 709 bejegyzés tartalmaz, mindegyik egy-egy személynek a magánjellegű adatait tartalmazza, veszélyeztetve ezáltal az érintetteket, lehetőséget teremtve személyazonossági adataikkal való visszaélésekre és egyéb csalásokra. A bizalmas információkat megjelentető internetes címen olyan izlandi társaság található, amely éppen az effajta kiszivárogtatásokra specializálódott.

"Megtévesztés az 50 millió török állampolgár személyes adatainak kiszivárogtatásáról szóló hír" - mondta Binali Yildirim közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter egy ankarai rendezvényen. Hangsúlyozta: a hír egyszerűen nem igaz. Ezzel a hírrel 2010-ben találkozott először, régi jelenség, időről időre napirendre kerül, ráadásul újdonságként tálalják. Ebből kifolyólag ennek az értesülésnek se aktualitása, s egyáltalán semmilyen hírértéke nincs - hangsúlyozta.

Szerinte a közösségi médiában néha piacélénkítés céljából jelennek meg igaztalan információk. Ugyanakkor a virtuális világ nem a hazugságok világa. Ami bűn a való életben, bűn az interneten is. "Nem találnak meg minket" - gondolhatják, pedig ami nyomot hagy, megtaláljuk. Az AP emlékeztet: ez az eset nem az első, az utóbbi időben több hasonló szivárogtatás is történt, amely felkavarta a kedélyeket a világban. Tavaly például összesen 22,1 millió jelenlegi és volt amerikai szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától, ez a bűncselekmény tehát az Egyesült Államok lakosságának közel 7 százalékát sújtotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!