Gyurkity Péter

Az okos­telefonokat is feladja a Microsoft

A vállalati szegmensre és a szoftveres oldalra fókuszálnak, újabb komoly leépítés jön.

A Microsoft által gyártott Lumia okostelefonok és a hagyományos Nokia mobilok jövőjével kapcsolatban több hírt is olvashattunk az utóbbi napokban. Először az derült ki, hogy ez utóbbi vonalat a kínai Foxconn veszi át, most pedig bejelentették, hogy újabb komoly leépítés jön.

A hivatalos közlemény előtt már felbukkant az interneten egy belső memorandum, amely figyelmeztette a munkatársakat a soron következő leépítésre. Ez összesen 1850 főt érint majd, ebből azonban 1350-en Finnországban dolgoznak, ami arra utal, hogy az utolsó, Nokiával kapcsolatos szálakat is elvarrják. Ezzel egy időben egy 950 millió dolláros leírást hajtanak végre, ebből 200 millió az elbocsátott alkalmazottak végkielégítésére megy el, Finnországban pedig kizárólag az értékesítési részleget tartják meg. Satya Nadella magyarázata szerint a jövőben a vállalati szegmensre fókuszálnak majd, ahol a nagyobb biztonság, valamint a Continuum platform megléte kiemelt szempontnak számít.

Az óvatos megfogalmazás, valamint a megválasztott szavak némi kétséget hagynak ugyan a Lumia család jövőjét illetően, itt azonban nagyon valószínű, hogy teljes mértékben feladják a gyártási feladatokat. Egyedül az új Surface Phone esetleges piaci megjelenésére van itt némi esély, de könnyen előfordulhat, hogy a jövőben kizárólag a szoftveres fejlesztéseken munkálkodnak majd - azt egyelőre határozottan tagadják, hogy a teljes mobilos szegmensből kivonulnának. Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy a külső partnerek az eddiginél jóval több eltérő típust dobjanak piacra, itt ugyanis mindvégig a Nokia, illetve később a Microsoft vállalta a főszerepet.

A Windows Phone okostelefonok támogatása állításuk szerint nem szakad meg, így a meglévő felhasználókat nem hagyják cserben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #20
    Csodalkoznak ezek ? Meg mindig nem haladtak a korral.
    Manapsag mar 3GB rammal adjak ki a telefonokat az android szegmensben, kevesebbert mint az MS nemelyik 1GB-s keszuleket.
    Mennyibe is kerul a 2GB-al szerelt 930 ? 120.000 Ft korul ? Olyan aron, amiert mar IP68 certifikacioval ellatott strapatelefonokat lehet kapni.
    Egy Redmi 2 Prime a negyedebe kerul szinten 2GB RAM-al. Oke hogy van benne egy Carl Zeiss lencse es ? Kozben a szoftverellatottsaga meg a banyaszbeka ulepet celozza meg alulrol.
    Vesz inkabb a vevo minden evben egy markas kinai keszuleket, mint a Xiaomi Redmi 3 es lecsereli minden evben, 3 even keresztul egy ujabb verziora es meg ugy is jobban jar, mint barmelyik MS formedvennyel.
  • ugh #19
    A hétvégén pár órája arra fog elmenni (köszi satya -hogy rohadjál el), hogy letakarítsam a teloóról ezt az ipari hulladékot, mert ennél a wp8.1, de még a wp8 is használhatóbb volt.
    Pedig az ie az a legszarabb valami ami 28 éves számtek pályafutásom alatt szembe jött velem.
    Ja ami a legfontosabb !!!
    Az aksi is gyorsabban merül, pedig ugyanúgy le vannak kapcsolva a baromságok mint előtte.
    Szóval az is egy kurvanagy hazugság, hogy jobban gazdálkodik a csutkatővel.

  • ugh #18
    Kanyaró jani szokás szerint baromságokat beszel, köze nincs az egészhez.
    A wp8.1 egy tok jó kis gördülékeny rendszer volt, de az idiota ms ahelyett, hogy reszelte volna es a wp10-be olt pénz egy részével megtámogatta volna a fejlesztőket elkezdte ezt a wp10-es bugos használhatatlan szarhegyet nyomni az összes hozzatártozó baromságával együtt (közös alkalmazásbolt, átjárhatóság, személyes adat és szokások logolása és lenyúlása stb).
    Az egész wp10 egy hulladék ami egy spyware-re épített os utanzát.
    A napi frissítés egy agyrém és semmi nem javul meg tőlük, ellenben napról-napra lassul a teló és szaporodnak tőle a bugok.
    Az edge egy bugos fos sokszor nem hajlandó feldobni a billentyűzetet csak ki majd visszalépés után. Az írás aszisztens kikapcsolhatatlan ami azért gáz mert rapszódikus a működése azaz hol javít hol nem.
    Az outlook hetek óta szar.
    A gépház egy ótvar és egy csomó dolog újraindítást kér.
    Kb egy óra amig az ember a sok powered by nsa funkciót megtalálja és kikapcsolja.
    Lassabb lett mint a wp8.1.
    Lehet még folytatni naphosszat.
    Szóval az egész egy ámokfutas az ms részéről.
    A windows 10 mindkét változatán látszik ez.
    A pofátlanság, hogy a szar szines papírban csokoládéként van eladva és a sok barom ezt nem látja pedig ki is van hangsúlyozva.
    Szerintem ezek az ms utolsó kapálózásai.
    És a legutóbbi húzásaik után azt kell mondjam menjenek csak a süllyesztőbe.
    Nem kár értük.


  • grobs #17
    Arról ki tehet(ett), hogy linux-on nincs PS, vagy MSO? Segítek: senkit nem érdekel, hogy ki tehet róla. Van amire van, van amire nincs. Az ember meg választ az alapján, hogy mire van. Így van ez desktop-on is. Használ az ember 1-5 évig egy telefont. Halál fölösleges kísérletezni, meg early adopter-t játszani ha a következő iterációra úgyis új telefonja lesz az embernek.
    WP-nél 6 év alatt volt 6 verzió (7, 7.5, 7.8, 8, 8.1, 10) és mindegyik előtt elmondták, hogy namostaztán. Aztán csak annyi történt, hogy az early adopterek megszívták, mert nem kaptak új főverziót ... ami aztán semmit nem dobott az UX-en. Most a continuum jó is lehetett volna, de még azon se volt használható amin bemutatták. Ha majd ha villantanak valamit akkor vesznek az emberek WP-t. Addig meg marad a döglődés.

    Egyébként a lent már említett vendor lock (megvásárolt dolgokat nem hozhatod át) miatt egyre kisebb az esélye, hogy egy sokat vásárló ember OS-t váltson.
  • totoka69 #16
    És ki tehet, hogy pl. a K&H netbank nincs WP-n? Egyébként droidon se nagy szám, pl mobil egyenleg feltöltést nem lehet indítani...
  • grobs #15
    A WP alkalmazásai olyanok mint 15 éve a linux desktop volt:
    - Kellene nekem X alkalmazás.
    - Az nincs, de van Y ami majdnem olyan, és egy nagyon jófej gyerek fejleszti ... igaz amióta lediplomázott már nem csinálja, de tök jól működik.
    - És mi van az "A" alkalmazással.
    - Az remekjó, mert a gyártó portolta ... és a port csak 6-12 hónap lemaradásban van a mainstream-től.

    Én az alap google cuccokon kívül 4db alkalmazást használok telefonon. Ebből 3 nincs WP-re (Feedly, K&H netbank, Runkeeper). Persze ha bankot váltok, és kicserélem a másik kettőt valamire ami hasonló, és átviszem oda a cuccaimat akkor már majdnem olyan jó lesz mint egy alsó kategóriás android, csak a csempéket kellene megszokni.
    De lehet, hogy mégis inkább maradok android-nál ... vagy ha már nem kell a 2 sim akkor veszek egy iphone-t.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2016.05.30. 11:01:18
  • totoka69 #14
    Mi az amit nem lehet WP-s telefonnal csinálni?, és most nem kimondottan az appokra vagyok kíváncsi. Azt meg végképp nem értem, hogy akik Win Os rendszeren fent vannak miért nem próbálják megcsinálni alkalmazásaikat WP platformra is?
  • M2 #13
    A Microsoft egy emberiség elleni bűntett, úgy ahogy van. Ha bármiből kivonul, azon csak nyerhetünk! :-)
  • gopher #12
    Ja igen, kiveve Samsung. Azok valahogy mindig lassultak.. :D
  • gopher #11
    Nem tudom mikor hasznaltal Androidos telot, de ez a "belassul" dolog maximum a 15-20ezer forintos 512 ramos telokra igaz. Regen eleg sok mobilt adtak ennyi memoriaval, de mar az 1gb az alap, azzal pedig eleg jol el van a rendszer. 2 evig hasznaltam egy Huawei P7-et, elegge meg volt pakolva sok dologgal, semmilyen lassulas nem volt tapasztalhato.