Berta Sándor

Ázsiában terjeszkedik az Uber

A jövőben minden eddiginél szorosabban fog kooperálni az Alipay és az utazásmegosztó cég.

Az Alibaba kínai konszern fizetési szolgáltatása ezentúl 68 országban lesz elérhető az Ubert használók számára. Az Alipay segítségével nem csupán fizetni lehet majd a megtett Uber-utakért, hanem azokat a kompatibilis alkalmazás segítségével meg is lehet rendelni. Az Alipay jelenleg csak Kínában érhető el, ott viszont már 450 millióan használják. Az ázsiai országban 2014 óta lehet a platformot az Uber-számlák kiegyenlítésére használni, idén ezt a lehetőséget kiterjesztették Hongkongra, Makaóra és Tajvanra is.

Zhen Liu, az Uber kínai menedzsere kifejtette, hogy a fizetési szolgáltatással való együttműködés erősítése logikus lépés, hiszen a kínai ügyfelek nagyon erősen az Alibaba megoldására támaszkodnak és így nem kell hitelkártyát magukkal vinniük, ha a külföldi utazásaik során az Ubert akarják használni. Az Alipay minden tranzakcióból részesedik. Az Uber piaci részesedése Kínában 2015 elején még csupán 1 százalék körül volt, az idei év elejére ez 33 százalékra nőtt. A TechCrunch úgy vélte, hogy az Alipay-Uber kooperációból a két fél Indiában is profitálhat, ott az Alipay a helyi Paytm platformmal működik együtt.

A Re/Code rámutatott, hogy a szövetség minden bizonnyal reakció a globális konkurenciára. Az Uber kínai riválisának számító Didi Kuaidi néhány héttel ezelőtt lett az ázsiai Grab, az indiai Ola és a Lyft partnere. A Lyft az Uber legnagyobb vetélytársa az amerikai piacon. A Didi Kuaidi-t két tőkeerős helyi konszern, az Alibaba és a Tencent is támogatja, előbbi szerepe így mindenképpen érdekes. Kína egyébként az Uber első számú célpontja: Trevor Kalanick, a cég vezérigazgatója tavaly azt közölte, hogy Kínában több mint 80 olyan város van, ahol a lakosság száma meghaladja az 5 milliót és ők ezek közül ötvenben jelennének meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!