Berta Sándor

Sebezhetők az intelligens épületek

A támadóknak meglehetősen könnyű dolguk van, ha a csúcstechnikás épületekbe akarnak bejutni.

A különböző épületfelügyeleti rendszerek online funkciói ugyan lehetővé teszik az energiaköltségek csökkentését, de ezzel párhuzamosan megnyitják a kapukat a kibertámadók előtt, akik így átvehetik az irányítást az infrastruktúra felett. A probléma egyaránt érinti a kutatóintézeteket, a kórházakat, a sportstadionokat és a templomokat.

Billy Rios, a Whitescope nevű cég alapítója és vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy jelenleg mintegy 50 000 olyan épület van világszerte, amelyek valamilyen formában össze vannak kötve az internettel, ezek közül 2000-nél hiányzik még az alapvető jelszavas védelem is. Ez a helyzet pedig több mint aggasztó, hiszen azt jelenti, hogy ezek épület felügyeleti rendszerei felett könnyen átvehető az irányítás. Ezeknél a támadók könnyedén lekapcsolhatják az áramot, ellophatják a fontos dokumentumokat, kikapcsolhatják a térfigyelő kamerákat, majd bemasírozhatnak az épületbe.

Egy okos épületrendszernél alapvető dolog a fűtés, a világítás és a biztonsági rendszerek összekötése és internetre kapcsolása, ezáltal a vezérlés megkönnyítése, mert a fő cél általában az energia-megtakarítás. Ez egyben veszélyt is jelent, gondoljunk csak arra, ha télen egy idősotthonban kikapcsolná valaki a fűtést, vagy egy kórházban valaki lekapcsolná a világítást.

A szakember nincs egyedül az aggodalmaival és a kritikus véleményével. Andrew Kelly, a QinetiQ brit társaság vezető biztonsági konzultánsa kifejtette, hogy csak idő kérdése, amíg ezeket a biztonsági réseket valaki kihasználja. Nemrég vizsgált meg különböző méretű épületeket abból a szempontból, hogy az infrastruktúrájuk feltörhető-e. Arra a következtetésre jutott, hogy az épületfelügyeleti rendszerek jelentik a legnagyobb problémát, ugyanis azokat úgy alkották meg, hogy közben nem gondoltak a biztonságra. A lépés hátterében kizárólag az a szempont állt, hogy a segítségükkel az energiaköltségek akár 20-50 százalékkal is csökkenthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!