Berta Sándor

Határokon átnyúló adatcsere jöhet Európában

A bűnözőket nem érdeklik az országhatárok, ehhez kénytelenek alkalmazkodni a hatóságok is. Az európai tagországok közös kiberbűnözés elleni stratégiát keresnek.

Az európai uniós igazságügyi miniszterek szeretnék, ha a tagállamok a jövőben hatékonyabban működnének együtt a kiberbűnözés és a terrorizmus elleni harcban. "Az online világ nem ismeri az országhatárokat. Amennyiben nem akarunk örökké az internetes bűnözők mögött futni, akkor jobban össze kell kötnünk a rendszereinket" - fejtette ki Heiko Maas német igazságügyi miniszter.

Wolfgang Brandstetter osztrák igazságügyi miniszter szintén arról beszélt, hogy a jelenleginél sokkal hatékonyabb információcserére van szükség az európai bűnüldözési és igazságügyi hatóságok között. Ezt elősegítheti, hogy a nem európai uniós állampolgárnak számító bűnözők adatai bekerülhetnek az ECRIS nevű adatbázisba. Eddig csak az európai uniós állampolgárokkal kapcsolatos információkat tárolták ebben a nyilvántartásban.

Az európai uniós tagállamok a kiberbűnözés elleni harcban az Amerikai Egyesült Államokkal is szorosabban együttműködnének, hogy könnyebben hozzáférhessenek az amerikai szervereken lévő adatokhoz. Továbbá megállapodás született arról is, hogy a kriminalisztikai kutatási eredményeket is meg kell osztani és hatékonyabban kielemezni.

Vera Jourova, az Európai Unió igazságügyi biztosa azt akarja, hogy minden büntetett előéletű nem európai uniós állampolgár ujjlenyomatát eltárolják, ezt azonban nem minden igazságügyi miniszter támogatta. Maas egyike volt azoknak, akik elutasították a javaslatot. Azzal érvelt, hogy a tagországok nem szeretnének újabb kötelezettségeket vállalni. Annak ugyanakkor semmi akadálya nem lenne, hogy a már eltárolt ujjlenyomatokat megosszák egymással a tagállamok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    "A bűnözőket nem érdeklik az országhatárok, ehhez kénytelenek alkalmazkodni a hatóságok is. "
    Nem sokára úgyis vissza áll a határellenőrzés.