Berta Sándor

Az emberek fele hazaviszi a talált USB-kulcsot

Hiába figyel valaki arra, hogy ne nyisson meg ismeretlenektől származó levelek csatolmányát, más trükkös módszerek is vannak arra, hogy valakinek a számítógépét egy kártevő fertőzze meg. A felhasználók jórésze része felelőtlen és nincs tisztában a lehetséges biztonsági kockázatokkal.

Vajon mi visz rá valakit arra, hogy megnyisson egy idegen személytől vagy címről érkező e-mailt vagy miért csatlakoztat egy talált USB-kulcsot a számítógépéhez vagy laptopjához? Erre voltak kíváncsiak az amerikai kutatók is, akik 297 USB-kulcsot osztottak szét az Illinois-i Egyetem Campusának területén. Az eredményekből az Illinois-i Egyetem, a Michigani Egyetem és a Google kutatói tanulmányt készítettek, kutatásuk szerint nagyon könnyen rászedhetők az emberek.


Tesztjükből kiderült, hogy a felhasználók közel fele, 48 százaléka hazaviszi a parkolóhelyen talált ismeretlen USB-kulcsot. Az eszközt ezután természetesen otthon csatlakoztatták is a számítógépükhöz, hogy megtudják, mi van rajta, eközben azonban aligha gondolnak a biztonsági kockázatokra. Minden pendrive képeket behívó HTML-adatokat tartalmazott. Aki ezekre rákattintott, az ezzel a lépéssel letöltött egy képet egy szerverről és ezáltal azonosíthatóvá vált a tartózkodási helye.

A rekordot az a személy tartja, aki az adattároló megtalálása után mindössze 6 perccel már csatlakoztatta is azt a notebookjához. Csupán az USB-kulcsokat hazavivők 16 százaléka vizsgálta meg a tartalmat egy vírusirtóval, vagyis azok a bűnözők, akik ilyen módon akarnának megfertőzni számítógépeket, nagyon könnyen sikerrel járhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #8
    És mi van, ha szétlőjük a saját fejünket? Vagy ha egy meteor veri be a fejünket?
  • Aramir #7
    Jaja, a "tollmeghajtó" elnevezés faszább :D
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Pendrive
    Utoljára szerkesztette: Aramir, 2016.04.14. 18:29:03
  • kvp #6
    Ilyet felszedni barmilyen modon is veszelyes. Mi van ha csak siman robbanoanyag/petarda van benne, ami az USB-s tapfeszre gyujt a bedugaskor? (amikor jellemzoen az ember kezeben van a pendrive) Utcan talalt kezigranatot sem viszunk haza, hogy biztos jo lesz meg valamikor. (a tizedes meg a tobbiek cimu filmben egyebkent pont ez tortenik, fel is hasznaljak)

    Egyebkent meg ha tudjuk, hogy nem robban fel es tenyleg el akarjuk lopni, akkor particio felcsatlakoztatas helyett erdemes eloszor atvizsgalni mi is van rajta, esetleg ha nem kell a tartalma csak hasznalni akarjuk, akkor megnezetlenul formazni.

    ps: Szerintem az autokulcsos valtozat lenne a legjobb, mert akkor az is kiderulne, hogy hanyan keresik meg hozza a kocsit a parkoloban es viszik haza azt is.
  • VolJin #5
    Jaja, az USB kulcs az, amikor egy szoftverhez olyan USB hardvert adnak, ami nélkül nem működik a szoftver.
    Ez egy pendrive, amiről szó van.
  • scarabeus86 #4
    Én is hazahoznám ha találnék egyet, a régi P4-es gépemhez csatlakoztatnám azon semmi fontos adat nincs, ott formáznám, és mehet napi használatba.
  • Jim Morrison #2
    Mr. Robot ban a zsaru dugta be a gépébe... :)
  • chase #1
    Létezik olyan személy, aki ezt a tárgyat tényleg USB-kulcsnak hívja?
    A pendrive elnevezés is erősen necces, de az USB-kulcs az full értelmetlen.