Berta Sándor

Előre feltelepített kártevők néhány márkátlan táblagépen

A készülékeket biztonsági kutatók fedezték fel az Amazon kínálatát böngészve. Az Allwinner chipes termékek érintettek.

Az Amazon kínálatában számos olyan tábla PC található, amelyeken előre feltelepített kártevők vannak. Ezek a programok képesek egyes alkalmazásokat letörölni vagy teljesen váratlan módon reklámokat megmutatni - legalábbis ezt állítják a Cheetah Mobile kínai internetes cég biztonsági kutatói. A szakemberek a Cloudsota nevű trójait 30 különböző táblagépen találták meg, mindegyiken az Android futott. A jelenség alapvetően az ismeretlen gyártók olcsóbb eszközeit érinti, azok közül is elsősorban azokat, amelyek az Allwinner chipjeire épülnek.

A Cheetah Mobile azt írta, hogy a fertőzött tábla PC-ket mindig valamilyen harmadik fél kínálja eladásra. A vállalat a blogjában számos példát is felsorolt a fertőzött táblagépekre. Ugyanakkor fontos, hogy nem csupán az Amazon kínálatában találkozhatnak a vásárlók ilyen termékekkel, hanem más helyeken is.

A Cheetah Mobile rámutatott, hogy a Cloudsota képes arra, hogy kártevőket és reklámprogramokat telepítsen fel az adott eszközökre, ugyanakkor a vírusirtókat kikapcsolja. Amennyiben a táblagép rootolva van, akkor a Cloudsota minden alkalmazást meg tud nyitni. Előfordult, hogy néhány terméken a trójai a bootanimációkat és a háttérképeket reklámokra cserélte le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!