Berta Sándor

Ubuntu-támogatást kap a Windows 10

Érdekes hír szivárgott ki a Microsoft operációs rendszere kapcsán.

A ZDNet a Canonical illetékeseitől származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a redmondi óriáscég azt tervezi, hogy Ubuntu-támogatást integrál a Windows 10-be. Amennyiben ez tényleg megvalósul, akkor több szempontból is új helyzetet teremthet. Egyrészt lehetővé válik a Linux-alkalmazások futtatása közvetlenül a Windows alatt, másrészt még szorosabbá válhat a Canonical és a Microsoft együttműködése. A cikk hangsúlyozta, hogy nem virtualizációról van szó, hanem a támogatás a Windows 10 szerves része lesz.

Az eredeti fejlesztést egyébként a Microsoft egy teljesen más területen akarta alkalmazni. Az időközben leállított Astoria projekt keretében ugyanis a társaság különleges Windows-kernel modulokat hozott létre, amelyek lehetővé tették az Androiddal kompatibilis alkalmazások futtatását. Az ebből kialakított alrendszer már része a Windows 10-frissítés aktuális tesztverziójának. A teljes Ubuntu-támogatáshoz azonban szükség volt még néhány módosításra.

Persze azonnal felmerült a kérdés, hogy a Microsoft miért lépne meg egy dolgot. A ZDNet abból indult ki, hogy a kompatibilitás elsősorban a fejlesztőknek lehet hasznos, akik számára így könnyebbé válhat a felhőrendszerekhez kapcsolódó megoldások megalkotása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #9
  A winnt4-ben is volt os/2, dos16 es posix alrendszer. Aztan szepen kidobtak mindent a win32 es win64 kivetelevel, legutobb a win16-ot. Most bekerul egy linux, ami egy posix valtozat. Valoszinuleg leporoltak a regi posix alrendszert es beleraktak az elmult 20 ev linux specifikus api fejleszteseit is.
 • [HUN]FaTaL #8
  Nem április tréfa, csak az sg le van maradva vagy 2 nappal :)
 • Tetsuo #7
  Még áprilisi tréfákra is vetemednek! :-)
 • halgatyó #6
  BÁRMIT elkövetnek, hogy a windows 10-et rátaszigálják a felhasználókra.
 • Tetsuo #5
  Háhááhá
 • Palinko #4
  szerintem is :(
 • bakko92 #3
  Ja, persze! :)
  á.1.
 • zola2000 #2
  Akkor már natív android apk támogatást tegyenek bele, ha már annyira nyomatni akarják a mobilos-tabletes irányvonalat.
 • Jackal #1
  Az a vicces hogy ez nem hír, meg kisziváropgtatás, hanem tegnap előtt demóztak vele élőben a Build-en... :)