Berta Sándor

A vállalatoknál gyorsan elterjedhet a Windows 10

A Gartner piackutató cég szerint a Windows 10 gyorsan fog elterjedni mind a magánemberek, mind a cégek számítógépein: 2017 januárig minden második cég megkezdi majd az átállást az új operációs rendszerre.

Kezd beérni a Microsoft terjesztési stratégiája az új operációs rendszerrel kapcsolatban. Steve Kleynhans, a Gartner elemzője közölte, hogy a vállalati piacon arra számítanak, hogy a Windows 10 jelentősen gyorsabban fog elterjedni, mint hat évvel ezelőtt a Windows 7. A váltás mellett szól, hogy 2020-ban lejár a Windows 7 támogatása, valamint az is, hogy a Windows 10 nagymértékben kompatibilis a Windows 7 szoftverekkel és hardverekkel. Az üzleti világban nő az igény a táblagépekre és a hibrid készülékekre, ami szintén a Windows 10 malmára hajtja a vizet.

Számos vállalat azt tervezi, hogy 2016 első felében tesztelni fogja az új operációs rendszert és a második félévtől egyre több konfigurációra telepítik majd fel, 2019-re pedig nagy mértékben lezárulhat a váltás. A Gartner arra számít továbbá, hogy a Windows 10 a magánszektorban is nagyon gyorsan elterjedhet, aminek oka elsősorban az egy éven át tartó ingyenes frissítési lehetőség, illetve a régebbi hardverek és szoftverek átfogó támogatása. Érdekesség viszont, hogy a Microsoft erőszakos frissítési gyakorlatát a Gartner nem említette meg.

A prognózisban az is szerepelt, hogy 2018-tól a notebookok egyharmadában lesz már érintőképernyő. Mindez elsősorban arra vezethető majd vissza, hogy az optimalizált gyártási eljárások miatt 2016 második feléig jelentős mértékben csökkenni fognak a technikával kapcsolatos árak. A Windows 10 operációs rendszerrel együtt pedig ezek a készülékek egyre vonzóbbak lesznek a vásárlók számára. A Gartner szerint 2018-tól minden társaság 30 százalékkal több pénzt ad majd ki kijelzőkre, mint PC-kre. Ennek hátterében az áll, hogy a munkatársak szeretnének egyre nagyobb képernyőn dolgozni, ez pedig egyre több céget fog arra ösztönözni, hogy az egyes munkahelyeket több monitorral lássa el. A választás pedig a nagyobb felbontású képernyőkre esik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #5
    A csempéket már csak presztízsvesztés okán sem száműzheti teljesen a rendszerből, főleg, mivel médiaesemények során nyomatták a 8-8.1 kapcsán, hogy ez a GUI mennyire hasznos és újszerű (nem, már a 90-es évek elején megvolt az ötlet.) Például Jensen Harris, jó pár fejlesztői előadáson, 2012 magasságában- hogy ez az igazi forradalma az MS-nek a felhasználói élmény tekintetében.

    Egyébként én többek között Surface 2 RT-t is használok, és szerintem az egyik legjobb, úgy értem legergonomikusabb érintőfelület, amit az MS a 8-al összehozott. De ez csak az én véleményem, volt és van a kezemben Android és Apple tablet is. De nem folytatom tovább Redmond s*ggének fényesre nyalását. Nekem tökmindegy, hogy más annak tartja-e vagy sem.

    A 8-ast szerintem ott b*szták el, hogy erőltették az új modern felületet, minden olyan készülékre, amely nem vezérelhető érintéssel. Ezt úgy kellett volna bevezetni, 2012-ben, ahogy a 10 esetében lassan, de is kínos lassúsággal történik. A 8 esetében az usernek választania kellett volna, hogy olyan képernyő esetén, ami nem vagy minimálisan támogatja az érintéses vezérlést, alapvetően a rendszer első elindításánál a megszokott (flat styílusban újradizájnolt) start menut hozza fel, plusz megkérdezi az usert, a fiókbeálíltások meg a többi kapcsán arról is, hogy tipikusan egérrel-billentyűzettel, vagy érintéssel fogja e döntő többségében eszközét használni. Ezt így kellett volna korrektül levezényelni és megvalósítani.

    Erre – mondhatni tipikus Microsoft, erőből a pofádba toljuk, majd mi eldöntjük, mi a jó neked – stílusban erőltették a modern felületet, amely szerintem amilyen jó érintéssel vezérelve, olyannyira kényelmetlen egérrel és billentyűzettel. És ez lejtőre is küldte a 8-ast – csak maguknak, és a mai napig meglévő arroganciájuknak köszönhetik.

    Persze megértem a nagy rohanást az MS részéről, a 8 és most a 10 kapcsán. Amíg Redmondban a 7-es sikere kapcsán, a meetingeken páviánmódra vakargatták a s*ggüket, megelégedve önmagukkal, milyen k*rva jó lett a 7, a Pista után, addig hopp, új piaci szegmens nőtt ki: tabletek és okostelefonok – az érintéses vezérlés széleskörű consumer elterjedése. Ez volt az oka, hogy az MS, kétségbeesetten sietve piacra nyomta a 8-ast, mivel régen elkésett ezen a piacon. Ezért lett a 8 kétarcú, és ez a fércmunka ugyanúgy jellemzi a 10-et: az MS egyszerűen nem elég innovatív cég, hogy egy ilyen átállást levezényeljen egy termékkiadási ciklusban. Régen sem volt az, és ma sem az szerintem. Egyszerűen túl nagy, szervezetileg túl merev cég ahhoz, hogy képes legyen dizájnban és funkcionalitásban sikeresen, egy termékfejlesztési ciklus alatt eltávolodni attól, amit még Dave Cutler és csapata hegesztett össze Windows NT-ként, több mint 20 éve, és amely gyakorlatilag lényegében változatlan formában használ a rendszer, annak logikáját és működését tekintve.
  • aru #4
    Csak a köcsög csempéket lehetne kikapcsolni az asztali gépeken... Azt megszokja az ember, hogy mi hol van, de a csempéktől hányok asztali gépen!
  • Macropus Rufus #3
    http://index.hu/tech/2015/11/25/kerdes_nelkul_torol_programokat_a_windows_10/

    "Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy a frissítés anélkül törölt le általuk feltelepített programokat, hogy az engedélyüket vagy jóváhagyásukat kérte volna. "
  • Skylake #2
    Még annyit, hogy a nagyvállalati szinten, ahol üzlet-kritikus rendszereket kell fenntartani, a rendszergazdák egy valamit nem kívánnak a hátuk közepére: a rolling release-t, annak minden nyűgjével, bajával. https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release

    Ők stabil rendszert akarnak, nem pedig azt, hogy az MS által éppen kitalált új funkciók, amelyek a felhős pozíció megteremtése iránti loholásban, megpróbálni behozni a Google lefaraghatatlannak látszó előnyét a reklám + $$$ kategóriájában, kerüljenek bele olyan rendszerekbe, amelyekben tipikusan Mari néni a szent Ekszellt kezeli egész nap, és az a lényeg, hogy csak azt csinálja a melóban, és hogy az Ekszell működjön, az agyonmakrózott tábla ,amit küldtek emailben, használható legyen, az AD rendben legyen, és az adatok mentve legyenek, vagy a SAP, az MS szervezetirányítási célú termékei működjenek. Ez a cél, és ebbe nem fér bele olyan baromkodás, hogy arra tartsunk fenn erőforrást, amelyik azt tesztelgeti, hogy melyik összecsapott sz*r KB, mit térdeltet le a rendszerben, mivel a rolling release ilyen pörgős műfaj, jó munkához meg még most is idő kell, bármennyire is hihetetlen.

    Ez jól látható például olyan helyeken, ahol e tekintetben, szemben a Microsoft-al, nem most jöttek le e téren a falvédőről. Itt egyértelműen el van választva egymástól a szervezeti felhasználásra szolgáló LTS kiadások, meg minden más, amit a kísérletező kedvű közönség elérhet, ha akar - nem feltétlenül rr, de normál ütemterv szerint fél év múlva megy a levesbe, vagy dedikáltan instabil, mert még faragjuk, miért is nem lenne az. (Gondolom kitaláltad, hogy az Ubunu-ról és Debian-ról beszélek.)

    Persze ezt azért az MS is tudja, nem teljesen hülye azért. Csak van egy kis bökkenő: az ingyenes frissítés nevű masszív parasztvakítás nem az LTS jellegű Enterprise változatra vonatkozik, hanem a Pro-ra, meg a simára, ami mindkettő rolling release tulajdonképpen!
  • Skylake #1
    A Gartnernek sok jóslata volt, ez is csak egy a sok közül.

    Ismerve a nagyvállalatok konzervativizmusát, a jól bevált IT rendszereket e cégeknél, amelyeket gondos és nagy melóval készítenek és ellenőriznek minden nem elkerülhető oprendszer váltáskor, a rendszerrel megfelelően működő hardvereket (pl. nagyméretű munkacsoport nyomtatók), amelyekhez lehet, hogy nem lesz 10-es illesztőprogram, a w10 rolling release-ból adódó problémákat, a windows update mostanában egyre gyalázatosabb, egészen röhejes minőségét - a sz*r patch-eket, azt hogy Enterprise alatt a rendszergazdai kontroll ezek kapcsán nagymértékben csökken, mindezek mellett az erre érzékeny vállalkozásoknál a w10-be épített tracking technológiákat, amelyek ugyan a rolling release modell fenntartásához kell, amit most a cég kitalált, de máshoz is jó, naná, a különböző célszoftvereket használó szervezetek, és cégek - kétlem, hogy a vállalatok, és szervezetek, különösen azok, amelyek valóban szenzitív adatokkal dolgoznak, olyan roppantul akarnának a w10-re frissíteni. Különösen mivel a biztonsági patch-ek a 7-hez még több mint 5 évig jönni fognak.