Berta Sándor

Minden egyben PC Oroszországból

A 21 collos monitorházba beépített készülékben lévő processzor orosz, a grafikus egység tajvani.

A T-Platforms orosz gyártó bemutatta a Tavolga terminál nevű minden egyben számítógépet, amely a Baikal Electronics által készített, MIPS-architektúrájú és passzív hűtésű Baikal-T1 processzorra épül. A chipeket külföldi üzemekben gyártják. A PC számítási teljesítménye nem nevezhető kiemelkedőnek, mivel az igazi munkát a felhőkapcsolaton keresztül egy szerver végzi.


A Baikal-T1 processzor Warrior-P5600 magokra épül és 32 bites. A rendszerchip része még a DDR3-memóriavezérlő, a 10 gigabites Ethernet, a PCIe-3.0 sínek támogatása, az USB 2.0-s port és a SATA 3.0-vezérlő. Az integrált grafikus egység a Silicon Motion SM750, amely a 2D-megjelenítést végzi 1920 x 1440 képpontos felbontásig. A videomemória 16 megabájt, a használt kijelző 21,5 hüvelykes. A beépített DDR3-RAM minimum 2, maximum 8 gigabájt. Lehetőség van egy 2,5 hüvelykes SSD-meghajtó vagy fixen rögzített 8 gigabájtos flashmemória beépítésére. Utóbbi esetében előre feltelepíti a gyártó a Debian Linux egyik változatát, amely tartalmazza például a Firefox és a LibreOffice helyi verzióit.

A T-Platforms rendelkezik telephelyekkel Tajvanon és Németországban is. A cég azt tervezi, hogy a Tavolga terminál a második negyedévtől kerül a boltokba, a bevezető ár egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Glutamin #9
    Ne ebben igazad lehet. Ha lesz türelmem majd összerakok egy 486-os és megnézem mit művel 64MB RAM-mal meg egy IDE-re dugott SSD-vel. (régi vágyam, hogy kicsit tesztelgessem ezt, van is már egy rakat alkatrész (dx2-80-tól Pentium overdive-ig), csak időm nincs rá egyelőre)
  • Tetsuo #8
    A 75 MHz-es Pentium minden szempontból gyorsabb volt, mint a 100MHz-es 486-os. Persze elhiszem, hogy szubjektíve nem így gondoltad. :-)
  • xyl #7
    De, visszasírja! Brühühü!!! Akkor vettem 100 MHz-es 486-ost, amikor már megjelent a P1. Biosban buheráltam, memória volt benne sok (20 Mbyte), diskkel sem álltam rosszul, 2,1 Gbyte HDD, mindehhez Windows 3.11 és Slackware Linux, és a gép hasított. A Word doksiba is lehetett képeket rakni (persze, nem a mai méretben) Word 6.1 jól ment rajta. A játékok egy része azért már akadozott...
    A szubjektív érzésem az volt, hogy az alapkiépítésű 75 MHz-es P1-re (amin Win95 fut) ráver sebességben, persze az összehasonlítás nem teljesen fair.
  • gombabácsi #6
    szegény proci arról nem tehetett, annál inkább az hogy kevés volt a memed
  • Tetsuo #5
    Ki beszélt itt 486-osról? Azt senki sem sírja vissza. ;-)
  • Glutamin #4
    Én azért nem sírom vissza 486-osomat Wordhöz. Egy 10 oldalas doksi néhány képpel már megfektette.
  • Skylake #3
    Oszt, a Putyinpécé tetszik-e?

    Egyébként igen, a mai, 1995-os tech színvonallal mérve szervertermek összesített teljesítményét biztosító eszközökön lényegében ugyanazokat a funkciókat használják tartalom-előállításra, mint akkor. Elég röhejes ez akkor, ha az adott szoftverből a régi változat nem jelent akkora visszalépést funkciók terén, mint amekkorát felhízott az adott program mára.
  • halgatyó #2
    Nem a processzor teljesítménye az, ami elsősorban meghatározza a számítógép használhatóságát. Na jó, kivéve néhány szuperhardvert igénylő játékot.
    Ha visszagondolunk a PC fejlődésére, az adatbáziskezelő, a számításokat végző, a szöveg- és kiadványszerkesztő, levelező, képszerkesztő (renderelést kivéve), táblázatkezelő programok a 486-os gépeken nem futottak gyengébben, mint a mai, azokhoz képest ezerszeres teljesítményűeken a mai, okádék módon megírt, szuper-terjengős, szuperlassú, arohadékkurvaannyátjávascripttel telenyomott szarok.
    Ma valami "magasabb" szintű programnyelven létrehozott még magasabb szintű szarral megírt még-még magasabb szintű okádékkal létrehozott programok 10 gigabájton tudják kb. azt, amit a régiek pár megabájton, és ezerszer lassúbb gépeken.
    De az a felhő nekem SEM tetszik, de az nagyon
  • Skylake #1
    Remélem a megfelelő hardveres backdoor-t nem hagyták ki belőle. Nehogy má' host-ozzon a paraszt, oszt, a Roskomnadzornak ne jöjjön be az info! Gondolom állami hivatalok PC-jének szánják, akkor ez a feature, úgy mondjam, kötelező egy olyan vegytisztán demokratikus, mérhetetlenül magas szintű fejlett jogállami működést produkáló, korrupciómentes, és elitvezéreltség nélküli országban, mint Putyinisztán.