Gyurkity Péter

Középkategóriás chipet mutat be a Samsung

A 14 nanométeres csíkszélességet a középkategóriában is elérhetővé teszik. Az S7-ben második generációs verzió van.

A Samsung még a tavalyi év elején mutatta be a nagyközönségnek új fejlesztését, amely akkor először alkalmazta a 14 nanométeres FinFET-gyártástechnológiát. Az Exynos 7 Octa 7420 chip a Galaxy S6 és S6 edge készülékekben debütált, azóta az utód is megjelent, most azonban az olcsóbb telefonok felé nyitnak.

Az Exynos 8890 a múlt hónapban bukkant fel hivatalosan, ez természetesen az új zászlóhajóban, pontosabban a hamarosan elrajtoló párosban, a Galaxy S7 és S7 edge típusokban teljesít majd szolgálatot. Az Exynos 8 Octa egy 64 bites CPU, tervezésénél a teljesítmény és az energiatakarékos működés voltak a fő szempontok. A második generációs processzor elődjéhez, az Exynos 7 Octa 7420-hoz képest több mint 30 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, miközben 10 százalékkal nagyobb hatásfokkal dolgozik. A chipben van egy LTE Rel.12 Cat.12/13 modem is, mely szolgáltatótól függően akár 600Mbps-es letöltési (Cat.12), illetve 150 Mbps-os feltöltési sebességre képes (Cat.13).

A dél-koreai cégnél azonban úgy vélik, hogy a középkategóriában is bőven kínálkoznak lehetőségek a nagyobb sikerre, ezért most lerántották a leplet az Exynos 7 Octa 7870 chipről is, amely nevének megfelelően szintén 8 maggal, illetve a már említett technológiával fut be.

Az 1,6 GHz-es órajelen futó Cortex-A53 magok, valamint az LTE Cat 6 ideális párost alkothat azok számára, akik a valamivel olcsóbb készülékek iránt érdeklődnek. Ez a chip az illetékesek szerint gond nélkül lejátszaná az 1080p felbontású, 60 fps-en futó videókat, az előlapi és hátoldali kamerák esetében pedig a 16 megapixeles változatokat is támogatná. Mi több, a 28 nm-es High-k Metal Gate technológiával készülő processzorokhoz képest 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt, így az üzemidő is kitolódhat. Ebben is van egy LTE modem, ami lehetővé teszi a 300Mbps-os letöltési sebességet. A chip sorozatgyártása az év első felében indul, így a nyár környékén számíthatunk az első ilyen telefonok felbukkanására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!