Berta Sándor

A Facebookra kezd hasonlítani a Twitter

A mikroblog forgalma nőtt, de megtorpant a felhasználók számának bővülése. Az áttekinthetőséget a közösségi oldalhoz hasonlóan a fontos bejegyzések kiemelésével segítenék, azaz ők döntenék el, mi a fontos.

A Facebook és a Twitter között eddig az egyik legnagyobb különbség az volt, hogy a mikroblog a tweeteket időrendben mutatta be, tehát nem használt speciális algoritmust az üzenetek kiválasztására. Kiszivárgott korábban, hogy a platform változtatna és egy olyan algoritmust vezet be, amely pont ezt a különbséget tüntetné el. A változtatás azt eredményezi, hogy a tweetek nem időrendben fognak megjelenni, hanem annak alapján, hogy a cég döntése szerint melyik tarthat a legnagyobb érdeklődésre számot. Az új megoldást felhasználók egy csoportjának bevonásával már tesztelték is, de még tisztázatlan, hogy a funkció kötelező jellegű lesz vagy választhatni lehet majd az algoritmus használata és az időrendben való megjelenítés között. Egyelőre utóbbi van érvényben, azaz mindenki maga döntheti el milyen megjelenítést szeretne.

Sok felhasználónak ugyanakkor egyáltalán nem tetszik, hogy a Twitter egyre inkább a Facebookra hasonlít, másokat pedig az zavar, hogy a módosítás miatt könnyen elveszhet a tweetek időrendben való megjelenítésének a lehetősége. Ezek a tagok örülhettek néhány napig, hiszen cáfolták a funkció bevezetését, de most kiderült, hogy a korábbi információ mégis igaznak bizonyult.

Mike Jahr, a Twitter menedzsere blogbejegyzésében jelentette be, hogy az új idővonal funkcióval lehetővé válik, hogy a felhasználók valóban fontosság alapján rendszerezzék az üzeneteiket és nem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik a legfontosabbakat vagy lemaradnak azokról. A jövőben, ha valaki belép a Twitterbe, akkor először a legfontosabb, majd a legújabb tweetekkel szembesül. Ezek után jelenik csak meg a többi üzenet. Az idővonal természetesen folyamatosan frissíthető, hogy mindig láthatók legyenek a legújabb tweetek.


Az új funkció a twitter.com, valamint az iOS és az Android alatt egyaránt elérhető. Aki ki szeretné próbálni az idővonalat, annak elég belépnie a beállítások menüpontba, majd az idővonal személyre szabása pontban ki kell választani azt a pontot, hogy először a legjobb tweeteket mutassa meg a rendszer. A tesztelési szakasz során kiderült, hogy az új funkciót használók több retweetet kaptak és tweetet küldtek el. Jahr kifejtette, hogy a fejlesztők folyamatosan javítani fognak a funkción és a következő hetekben mindenkinél aktiválják az új funkciót. Az új rendszert akár már márciusban bevezetheti a mikroblog.

A frissítésre szükség is lehet, hiszen a most nyilvánosságra hozott üzleti jelentésükben növekvő forgalomról és csökkenő veszteségről, azonban a felhasználók száma növekedésének megtorpanásáról számoltak be. A tavalyi év utolsó három hónapjában 710 millió dollár bevételre tettek szert, 48 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 479 millió dollárnál. Ez azonban összeségében még mindig 90,2 millió dollár veszteséget jelent, de kisebbet az egy évvel korábbi 125,4 millió és a harmadik negyedévi 131,7 millió dollár veszteségnél. A Twittert reklámfelületként felhasználó ügyfelek száma 90 százalékkal 130 ezerre emelkedett a negyedévben.

Az aktív felhasználók száma 9 százalékkal 320 millióra emelkedett a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 292 millióról. Ezen belül az Egyesült Államokban 3 százalékos, nemzetközi szinten pedig 11 százalékos volt a növekedés. Negyedéves összevetésben azonban a felhasználók számának növekedése megállt, az előző, harmadik negyedévben is 320 millió felhasználója volt a Twitternek. Eközben az Instagram fotó- és videómegosztó szolgáltatás több, mint 100 millióval összesen 400 millióra növelte a bázisát, miközben négy évvel fiatalabb a Twitternél.

A 2016-os első negyedévre a Twitter 595-610 millió dolláros bevételt helyezett kilátásba, szemben a 627 millió dolláros piaci várakozással. A felhasználók számának csökkenését és a várakozásoktól elmaradó forgalmi előrejelzést a részvény árfolyamának gyengítésével "büntették" a befektetők: az árfolyam a tőzsdei zárást követően 13 százalékkal is lejjebb esett a tőzsdén kívüli kereskedelemben, a veszteség azonban később három százalékra mérséklődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • frensys23 #2
    Kutyát nem érdekli a twitter.
  • dzsagon #1
    szóval egy rakás szarnak kezd kinézni?