Berta Sándor

A Foxconné lehet a Sharp

A kínai konszern ajánlatot tett a nehéz helyzetben lévő japán gyártóra.

A Foxconn átszámítva 5,3 milliárd dollárt kínált a Sharpért, de a japán kormány mindenképpen megakadályozná, hogy az 5,75 milliárd dolláros adósságot maga előtt görgető társaság részben vagy egészben külföldi tulajdonba kerüljön. Megoldást jelenthet az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) nevű japán állami alap, amely szanálná a Sharp szórakoztató elektronikai részlegét és amely már a Japan Display résztulajdonosa. Szintén lehetséges megoldás, hogy a részleg beolvadna a Toshibába.

Az INCJ már ajánlatot tett a vállalatra, azonban az összeg körülbelül csak a fele a Foxconn által kínáltnak. A Sharp és a Japan Display már most is megosztják egymással a birtokukban lévő tudást, amelyet a nagy értékű panelek készítése során szereztek és közösen alkothatnak egy jelentős kijelzőgyártót. A Foxconn ugyanakkor nem csupán több pénzt kínál a cégért, hanem átvállalná az adósságait is, és különösen ez utóbbi lehet nyomós érv a felvásárlás mellett. Szintén fontos szempont lehet, hogy a Foxconn a helyén hagyná a japán menedzsmentet, így eloszlatná azt az aggodalmat, hogy a konszern a jövőben kínai ellenőrzés mellett tevékenykedne.

Bármilyen döntés is lesz, az alighanem február 4-ig megszületik, ugyanis akkor hozza majd nyilvánosságra a Sharp az aktuális negyedéves üzleti eredményeit. A felvásárlási pletykák egyébként jót tettek a társaság tőzsdei részvényárfolyamának, amely közel 20 százalékkal erősödött. Kérdéses viszont, hogy a Foxconn a Sharp tudása iránt is érdeklődik-e vagy csak a márkanév iránt. Az mindenesetre biztos, hogy a Sharp név segítségével a Foxconn kitörhetne a beszállítói státuszból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)