Berta Sándor

Megaka­dályoznák a Sharp eladását

Japán nem akarja, hogy a társaság részben vagy egészben külföldi cégek tulajdonába kerüljön.

A japán kormány különböző forgatókönyveket vizsgál meg azzal kapcsolatban, hogy miként menthetné meg a nehéz helyzetben lévő vállalatot. A fő cél az, hogy a Sharp sem egyben, sem szétdarabolva ne kerüljön külföldi vállalatok tulajdonába. Az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) nevű japán állami alap képviselői már egyeztetéseket is kezdeményeztek a Sharp menedzsereivel arról, hogyan lehetne szanálni a szórakoztató elektronikai részleget. Az egyik lehetséges megoldás, hogy a részleg beolvadna a Toshibába.

Az INJC egyelőre nem akarta kommentálni az értesülést, míg a két cég csupán annyit közölt, hogy megvizsgálják az alternatívákat. A Sharp és a többi japán IT- és szórakoztató elektronikai óriás is azután került nehéz helyzetbe, hogy az Apple és a Samsung az elmúlt években jelentős mértékben növelni tudta a piaci részesedését.

A japán állam azért ragaszkodik a Sharp megmentéséhez, mert nagyon fontos szabadalmak vannak a birtokában. Az INJC először a Sharp kijelzőrészlegébe akart befektetni, de most már tőkeinjekcióról és a teljes konszern szanálásáról van szó. Az INJC megpróbál egyeztetni a a Sharp legnagyobb hitelezőivel, hogy elérje az 5,75 milliárd dolláros adósság egy részének elengedését, azonban kérdéses, hogy végül ez sikerül-e. Legutóbb áprilisban merült fel, hogy a Sharp megszabadulna LCD-részlegétől - akkor arról volt szó, hogy a cég kiszervezi az LCD-részlegét, ezután pedig az INCJ illetékeseihez fordul anyagi segítségért. Szeptemberben azt írtuk, hogy a Foxconné lehet a Sharp kijelzőgyártó részlege.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!