Berta Sándor

Hóproflilok létre­hozásában segíthet a lavinaszonda

Az új eszköz a lavinaveszély megbecsüléséhez járulhat hozzá.

A 1,5 méter hosszú, miniatűr számítógéppel ötvözött lavinaszonda szenzorok segítségével térképezi fel az egyes hórétegeket. A készülék információs és döntési segítséget jelent a szakembereknek, akik így rengeteg időt takaríthatnak meg és láthatóvá válik a számukra, hogy hol alakulhatnak ki a lavinák. Franz Hohensinn salzburgi vállalkozó kiemelte, hogy a szonda súlya csupán 500 gramm, ezért könnyen szállítható és hasznos kiegészítő lehet a mentőcsapatok tagjainak éppúgy, mint a sílift-üzemeltetőknek, s a hegyi- és a túravezetőknek.

A megoldást az Avatech amerikai cég fejlesztette ki, Ausztriában tíz eszközt tesztelnek. A digitális szonda 1,5 méter mélyre "lát le" és néhány másodperc alatt képes megállapítani a hó vastagságát, a lejtés szögét és tájolását. A miniatűr számítógép által rögzített adatok fotókkal és hangos üzenetekkel együtt továbbíthatók Bluetooth-kapcsolaton keresztül a mobiltelefonokra, majd SMS-ben vagy e-mailben a bevetési központokba. Emellett lehetőség van az adatok bevitelére az AvaNet adatbázisába.

A szonda 2158 euróba kerül és először az amerikai piacon vált elérhetővé. A készüléket az Avatech honlapján lehet megrendelni, de a használatához szükséges van előzetes oktatásra is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!