Berta Sándor

Szétdúlják a partnerotthont a lakást cserélő internetezők

Az amerikai webes cég aligha így képzelte a világhírnév vezető utat. A turistáknak szállást kínáló szolgáltatás dúvadként viselkedő vendégek miatt kénytelen magyarázkodni.

A lassan a szállodák konkurensévé váló AirBnB-t három évvel ezelőtt alapította Brian Chesky, Nathan Blecharczyk és Joe Gebbia. A vállalat nem csak az amerikai piacot akarja meghódítani, hanem világszerte terjeszkedik. Értékét jelenleg egymilliárd dollárra becsülik, ami jól mutatja, hogy mennyire értékessé vált a közelmúltban ez a piac. A platform terjeszkedését azonban most két negatív hír árnyékolta be, mindkét eseményről a TechCrunch számolt be.

Az első eset néhány héttel ezelőtt történt. Az AirBnB-vel együttműködő egyik felhasználó teljesen szétdúlva és kirabolva találta a lakását miután hazatért. Az elkövetők minden bizonnyal a lakás bérlői lehettek, akik az AirBnB-n keresztül keresték meg a nőt. A bérlők ráadásul jelentős kárt is okoztak az ajtókban, amikbe lyukakat fúrtak. Egyes ruhákat felpróbáltak, másokat szétszabdaltak vagy széttéptek. Továbbá a kandallóban számos tárgyat égettek el és a konyhát borzalmas állapotban hagyták ott. Ráadásul elloptak egy kamerát, egy iPodot, egy notebookot és a nő hitelkártyáit. Mikor a nő pár nappal korábban e-mailben érdeklődött, akkor azt hazudták, hogy minden a legnagyobb rendben van.


A felhasználó az esetről azonnal értesítette az AirBnB-t, amelynek vezetői megkeresték a rendőrséget. A gyanúsítottakat elfogták, de nő részben a platformot vádolja a károk miatt. Többek között azt is az oldal szemére vetette, hogy nem tesz meg mindent a bérlők leinformálásáért. Brian Chesky közölte, hogy sokkolták az események és ezek a személyek egyetlen pillanat alatt tönkretették a bérlők és a lakásokat bérbe adók közötti bizalmi kapcsolatot, ami kétmillió vendégéjszaka alatt alakult ki. A vezető jelezte, hogy az ügy miatt az AirBnB azonnali hatállyal megerősíti a biztonsági koncepcióját.

Megduplázzák ügyfélszolgálatukat, új módszereket dolgoznak ki a bérlők azonosítására, VoIP- és videochat-lehetőségeket biztosítanak a bérlőknek és a lakásokat bérbe adóknak. Emellett biztosítási konstrukciót is kínálnak majd a lakástulajdonosoknak. Mindez nem vigasztalta a nőt, aki anyagi kártérítést követel a cégtől, annak ellenére, hogy elégedett volt azzal, ahogy a platform munkatársai az esetet kezelték és sokat segítettek neki.

Ez azonban csak a kezdet volt. Nemrég ugyanis jelentkezett az AirBnB vezetőinél az oaklandi Troy Dayton is, akinek a lakását szintén bérlők törték össze, többek között egy balta segítségével. A férfi két hónappal ezelőtt teljesen szétdúlva találta az otthonát, ellopták a számítógépét és más értékes cuccait. Az elkövetők összedobálták a hűtőszekrényben az élelmiszereket és átkutatták a személyes dokumentumait, valamint mindegyik elektronikus készüléket szétszedték. S hogy mindez ne legyen elég, még otthagytak egy macskát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #24
    Aki olyan idióta, hogy vadidegen embereknek átadja a lakáskulcsát és a lakását hetekre-hónapokra, az megérdemli, hogy kifosszák!...
    Amúgy meg hiába hívta volna a rendőrséget, ez az eset nem betörés, hiszen ő engedte be a lakásába az illetőket!
    A közvetítő cég is mondhatja : ő csak a partnereket közvetíti, az már az én magánügyem, kit fogadok be a lakásomba, ők nem vállalnak senkiért felelősséget!...

    Van más módja is annak, hogy elutazhassunk kevés pénzből...
  • Sir Ny #23
    „S hogy mindez ne legyen elég, még otthagytak egy macskát is. "

    Rohadt szemét mocskos vadállatok! Annyukpicsáit!
  • mujahedin #22
    Már a cikket alapul véve is látszik hogy de bármit lehet alapul venni mert mindenhol így megy... főleg usákiában a "civilizált" országok közötti legnagyobb erőszakos bűncselekménnyel rendelkező országban...
  • Renátó1985 #21
    az a baj, hogy fostosnak hívod a szülőhazánk
  • Rotyoka #20
    Ki mondta hogy mo on élek?
  • Tetsuo #19
    LOL Te szerencsetlen. Koltozzel mar ki vhova, aztan megtudod.
    En mar jopar eve Ángliaban elek... sajnos.
  • Komolytalan #18
    Nem is veszek. Akinek nincs pénze buszra se, az vagy gyalogoljon, vagy maradjon otthon.
  • Cat #17
    Stopposokat se vegyetek fel soha, bármikor kést szúrhatnak az oldalatokba! :>

  • alien47 #16
    Szerinted csak M.O verhetnek agyon almodban a lakásodba beengedett idegenek? Vagy csak nálunk lopják ki a szemedet is? Csak itt van az ha valami leesik az már nem koppan? Külföldön se minden tökéletes és kolbászból van a kerítés. Ilyen mentalitással menj külföldre és élj ott!!!!!
  • alien47 #15
    Erről az elbaszott szolgáltatásról most hallok először. Ez hihetetlen. Valaki ilyen mélyre tud süllyedni. A nő megérdemelte. És örüljön, hogy ennyivel megúszta a dolgot!

    Úgy látom mindenki elfelejti a régi közmondást: Addig nyújtózkodj ameddig a takaród engedi.

    Tehát ha nincs pénze nyaralni akkor ne menjen. Ellenkező esetben meg ha így jár akkor ne siránkozzon. A barátaimnak sem hagynám ott a lakásomat pár napra, nem vadidegeneknek hónapokra. Büntetni kellene az ilyen felelőtleneket. Az meg hogy vadidegen aludjon a házamban sem járható. Nem néznek híreket az emberek, nem olvasnak újságot.

    Ajánlom minden ilyen szolgáltatást igénybe vevő figyelmébe a Criminal Minds sorozatot.

    Jól bemutatja milyen csúf világban élünk.....