Gyurkity Péter

Támogatják az amerikaiak az online megfigyelést

A többség szerint bírósági jóváhagyás nélkül is rendben van a tömeges megfigyelés.

Érdekes felmérést tett közzé az AP hírügynökség és a NORC Center for Public Affairs Research, amely arra világít rá, hogy az általuk megkérdezett amerikai állampolgárok többsége valóban a biztonságot helyezi előtérbe a személyi jogok és általában véve a szabadság helyett. Az NSA-nak nem kell tartania a tömegek negatív visszhangjától.

A több mint ezer amerikai telefonos és online megkérdezését követően összeállított anyag szerint a válaszadók 56 százaléka belenyugszik a bírósági jóváhagyás nélkül, tömeges méretekben lefolytatott online megfigyelések tényébe, ezt ugyanis szükségesnek tartja a biztonság szinten tartásához. A többség mind a republikánusokat, mind pedig a demokratákat támogató réteg esetében elfogadja ezt, egyedül a magukat függetlennek vallóknál mutatkozik meg az ellenállás, itt ugyanis mindössze 40 százalék nyilatkozott támogató módon.


Az elmúlt hónapok eseményei, különösen a párizsi és a kaliforniai támadások fényében nem túl meglepő, hogy megugrott azok száma, akik veszélyben érzik magukat a terrorizmus kapcsán. Két évvel ezelőtt tízből csak három ember vélt felfedezni valamilyen potenciális veszélyforrást a saját családja kapcsán, most ez tízből hat megkérdezettnél mutatkozik meg. Legalább ilyen érdekes, hogy miközben a szabad vallásgyakorlást a keresztények vonatkozásában 82 százalék tartja fontos tényezőnek, a muszlimok számára csak 61 százalék írná ugyanezt elő, vagyis jól kirajzolódik a lakosság körében mutatkozó ellenérzés vallási vonulata.

A biztonság és a szabadságjogok közvetlen szembeállítása esetén sincs túl nagy különbség a véleményekben, itt 54 százalék helyezi előtérbe a biztonságot, ami természetesen azt is jelenti, hogy a különböző ügynökségeknek és erőszakszervezeteknek nincs igazán mitől tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Érdekes még, hogy úgy tűnik a függetleneknek van a legtöbb esze.
  • nlght #12
    Ha a szürkéket összeadjuk: 56+14+28 = 98
    Ha a kékeket összeadjuk: 55+13+30 = 98
    Ha a lilákat összeadjuk: 40+24+35 = 99
    A pirosnál viszont kijön a 100
  • jkedzs #11
    az a baj, hogy az amerikaiak nagy százalékának fingja nincs semmiről (magyaroknak sem). megelégszik azzal, hogy éli a kis egyszerű életét (kaja, pina, auto, lakás). illetve ez nem is baj, inkább az a baj, hogy ezek az emberek szavazhatnak.

    innentől kezdve pedig nem az a kérdés, hogy mi helyes és helytelen az emberek szerint, mivel a fentiek fényében ez értelmetlen, hanem az, hogy hogyan tudjuk őket úgy manipulálni, hogy ellenezzék az ilyen dolgokat.
  • Solear #10
    Hehe.. Erre volt egy uhm azt hiszem Daily Show? Amikor E. Snowden-t interjúvolták és ott is felmerült a kérdés hogy az amerikaiak mennyire itélik el a megfigyelést.. A válasz ott is az volt hogy nem érdekli őket. Amihánt úgy tették fel a kérdést, hogy a párjuknak küldött puccér popójukról készült képeket mások is láthatják, egyből mindenki ellenezte.. :D

    Sok múlik azon hogy hogy teszik fel a kérdést..
    Utoljára szerkesztette: Solear, 2016.01.07. 11:57:34
  • end3 #9
    A szabadság "mindenek feletti" megéléséhez még sok mindenre szükség van. Többek között létbiztonságra. A világ nyugati felén ezt a tömegek nagyon is jól kezdik érezni. Nálunk is, az elmúlt évben elkezdődött a "csatlakozás" ehhez a vonalhoz. Az erőszak ellen, jelenleg az erőszakszervek megoldásai a leghatásosabbak. Ki rendelkezik a polgárok védelmének ezen képességével? Az állam.

    A fegyvertelen polgárok kitől is várhatnának megoldást az egyre égetőbb problémáikra? A szabadság eszméje logikusan, csak a kaja, a meló, azaz a fizetés után következik a rangsorban. Az úgynevezett "civilizált" világ többsége erre építette fel az életét. Az nagyon nincsen benne, hogy a földön erre minden "ittlakó", embernek nevezhető lény jogosult lenne.

    Azért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Európa félmilliárd napi "kajaigénylőjére" a világon van pár milliárd muzulmán, vagy éhező más "konkurens". Ráadásul a "multikulti" hozzáállás jegyében "one-way ticket up here" meghívót küldünk nekik szanaszét az egész világra. A fejlett nyugati világban vagy mindenki azonnal elkezdi megosztani táplálékát és javait ezekkel az ideérkező "szerencsétlenekkel", vagy nem marad más megoldás, mint a totális megfigyelés igenlése, A megfigyeléstől jelenleg kevésbé tartunk.

    Jobban belegondolunk, a terorrorizmust félretéve, nagyon az sem tetszik a többségben lévő, "gürcölős" polgár hozzáállóknak, hogy az internet használatával bankszámláikról csapolják az ingyenélő-naplopó, alvilági-tolvaj bűnszervezetek a pénzeiket.

    Azután itt vannak az internet naponta tetemesen szaporodó kártevői, hogy még a napi "betevő-facebook" megtekintését is, bármikor bizonytalanná tehetik. Egyszóval van bőven veszteni valója a nyugati világ polgárainak. Az államuk fegyverei, a tanulás és gondolkodás, a megosztás helyett, gyorsabb és hatásosabbnak gondolt megoldást jelentenek.

    A totális függetlenség, a szabadság illúzió, amelyért a történelem folyamán mindig drága árat fizetett az emberiség, de a valóságban soha nem tartott tovább, az erősen lokális győzelmi mámor óráinál.

    A megfigyelés korlátozás, de megfelelő jogi szabályozás, és a társadalomban a mindenkori hatalom gyakorlói felett szavazati joggal rendelkező állampolgár számára nem jelent nagyobb terhet, mint a kontrollálatlan szabadság okozta káosz. (Ha a világban csak vagyoni érdekektől mentes létezést feltételeznénk, - ami ugye nincs, - persze más lenne az ideális megoldás.)
  • ostoros #8
    Hát, pedig nem. Az USA nem véletlenül az összeesküvés elméletek őshazája. Ott évtizedeken keresztül kellett az embereket ijesztgetni a bűnözéssel a 30-as években, mire nagy nehezen megszületett az FBI. (Elég, ha ezzel kapcsolatban rákeresünk néhány akkori "nagy" gengszterre, mint Ma Barker, például)
    Ott még az alkotmányban a szabad fegyverviselést is azzal indokolják, hogy az emberek ne legyenek fegyvertelenek, ha az államhatalom valaha is elnyomóvá válna velük szemben.
    Persze itt kelet Európában, ahol szintén kevésbé bízunk az államban ezt biztosan nehéz belátni, de ha valaki ismerős nyugat Európában meg fog döbbenni azon a naiv hiten amit az ottani kormányzatok felé tanúsítanak az állampolgárok.
  • MerlinW #7
    Pont fordítva,
  • Amergin #6
    Érdekes módon ugyanezek, akik támogatják a tömegek online megfigyelését ámerikában, szemfogató módon "elítélik" ugyanazt Észak-Koreában.
    Maga az aktus szót sem érdemel, csak az számít ki csinálja...
    Ha más rúg hasba egy 9. hónapos terhes kismamát, az rossz és elítélendő, de ha én rúgok belé, akkor az már viszont rendben van.
    Korrekt!
  • Skylake #5
    Még egy pár robbantás és lövöldözés, esetleg éppen a Nagy Almában, aztán minden létező pervazív, online technológián alapuló megfigyelést nem csak hogy le fognak nyelni, hanem külön kérni is fogják ezek bevezetését. Tapsolni fognak hozzá. Hátsóajtót minden hardverbe! Egyéni online azonosítót! Mindenféle titkosítás megpatkolását az üzleti szférában! Magánszemélyek számára bármilyen titkosítási technológia illegálissá tételét! Meg amit még ki bírsz találni ebben a témakörben.

    Hát igen, végül is, ha maximális biztonságra vágysz: akkor menj börtönbe. Kajád lesz, igaz nem az, amit szívesen ennél odakint, ruhád úgyszintén, de ez sem az, amire vágysz, alapszinten lesz orvosi ellátásod, igaz ez is csak arra, hogy ne dögölj meg olyan gyorsan. Mindezekért cserébe szépen beigazítanak egy fegyelemre maximalizált térbe, mind fizikailag, mind pszichológiai értelemben. Szóval önálló döntési jogosultságod életed bármely része felett minimális lesz, körülbelül a maslow-i piramis legalsó szintjére szorul ez vissza, de hát a maximális biztonságért mindent meg kell tenni ugye? Megéri, nem?

    A digitális technológiákkal ez a börtön virtuálissá tehető, de attól még nagyon is megvan, és érvényesülése épp ugyanolyan, ha pszichológiai értelemben nem jobban represszív. Amikor ugyanis fizikailag vagy totális intézmény része, akkor ennek fizikai határait folyamatosan érzékeled. Amikor bürokratikus megoldások által, a többek között a feltörekvő online technológiákat alkalmazzák arra, hogy rólad mindent mindenkor megtudjanak, akkor az a bizonytalanságérzet is sokszorosra növeli a belőled kipréselhető fegyelem mértékét, hogy nem tudod, mikor és miért történik aktuálisan a megfigyelés, és éppen mire irányul. Ez az igazi börtön, ahol látszólag a szabadság kecsegtető illúziója megvan, közben pedig ez valójában egyre nagyobb mértékben szűkíthető. Úgy és akkora mértékben, amilyen mértékben az elnyomásból a hatalom gyakorlói számára előnyök nyerhetők.

    Volt egy szerző, aki hosszasan leírta egy fél évszázada egy ilyen társadalmi működés modelljét, mai technológiai lehetőségekhez képest sokszorosan fejletlenebb lehetőségek alkalmazásával. Valószínűleg sejted, kire gondolok.

    Sajnos, mély fájdalom, nem lehet kimaxolni ezen az úton a biztonságot, és ugyanúgy nem intézhetik el a nyugati társadalmak (még) polgárai a dolgot azzal, hogy itt valamiféle terrorizmus zajlik ellenük, és az ő hős fiaik a terrorizmus elleni u.n. háború jegyében szórnak le néhány bombát és rakétát a repcsikkel a burnuszosok földjén. Tudomásul kell venniük a nyugati országok lakóinak, hogy sajnos úgy alakult, hogy mindegyikük kivétel nélkül, akarata és tudata ellenére, nem konvencionális hadi ellenfele azoknak, akik robbantani és lőni szoktak, legutolsó nagyszabású akcióként Párizsban.

    Azok akik lőttek és robbantottak ott gerillahadműveletet, nem konvencionális támadást haljtottak végre, mégpedig azért, mert rendelkezésre álló erőforrásaikkal ezt tudták végrehajtani. Tetszik-nem tetszik a nyugati világnak, és biztonságukat kimaxolni kívánó, mobiltelefonjukat basz*ó lakóiknak: háborúban álló felek egy másik, teljesen más kultúra tagjaival szemben.

    Félreértés ne essék: egyáltalán nem értek egyet e másik, gerillahadművelet részeként lövöldöző és robbantó személyek által képviselt kulturális értékekkel. Csak azt akarom nyilvánvalóvá tenni, hogy nem kéne homokba dugniuk az európai-nyugati civilizáció lakosainak a fejüket: sajnos a terrorizmus és az az elleni harc nem rajtuk kívül álló valami. És ha ezt megértik, talán megértik azt is, hogy nem nyerhetnek azzal, hogy a biztonságuk vélt vagy valós maximalizálása érdekében megsemmisítik kultúrájuk alapvető értékeit, és egy defenzívába szorult, mérhetetlenül kontrollált társadalmi működésmódokat hoznak létre, amelyekben a kontroll eszközeit digitális technológiák eszköztárai biztosítják.

    Tulajdonképpen a terroristáknak címkézett személyek pontosan ezt kívánják elérni: nézzük közgazdasági oldalról, hidegen, költség-haszon: Párizsban beküldtek 8 embert, és mi lett az eredménye? Totális káosz és azt követően totális félelem, és ebből adódóan egyre sz*rabb, egyre agyonszabályozottabb életvitel az ellenségeik számára. Megérte ebből a nézőpontból? Abszolút meg: a gerillahadviselés számukra nagyon kifizetődő. Úgyhogy ezt fogják csinálni tovább is. És minél jobban összesz*rják magukat a nyugati társadalmak polgárai, és minél represszívebb, elnyomóbb rezsimeket fognak létrehozni, annál inkább!

    Úgyhogy lehet kívánni, meg csupán belesz*rni a megfigyelés növelésébe, de ez az út a kultúránk tönkremeneteléhez fog vezetni. És ezzel megtesszük ezt a szívességet azoknak, akik éppen ezt szeretnék elérni, és konvencionális hadműveletekre nincs esélyük, nincs erőforrásuk.

    Még egy dolog. Most jön el lassan annak az ideje, hogy nem elsősorban te tudsz meg dolgokat az interneten, hanem e technológiát megfordítva, és önkényuralmi megoldások támogatására, tőle tudnak meg mindent, amivel sakkban lehet tartani téged. Sajnos, - mély fájdalom ez is -, a csodálatos web2, tokéletesen alkalmazható ilyen célra, az internet alapvető architektúrájával együttesen, főleg ha mindent „okossá” teszünk. Így lehet a kontrollt és a függőséget maximalizálni. Soha olyan tökéletes önkényuralmi rendszerek bevezetésére nem volt eddig lehetőség az emberiség történetében, mint amelyeket a jelen és főleg a jövő megteremthet, és amelyek bevezetését a nyugati demokráciák értékeinek egyre jobban düledező és korhadó deszkapalánkjai takarnak el még, teljes kifejlődésük előtt jelenleg. De már nem sokáig. Csak pár robbantás és lövés frekventált helyeken.
  • Katalizátor #4
    Ez egy faszság!
    Csak az lehet...