Berta Sándor

11 000 munkahelyet szüntetne meg a Sharp

A Sharpnak sürgősen pénzre van szüksége. A nehéz helyzetben lévő japán elektronikai konszern mentőcsomagjában egyes részlegek eladása és a munkahelyek 20 százalékának megszüntetése szerepel.

Az új csomag minden korábbinál komolyabb átszervezéseket jelentene és 11 000 dolgozó elbocsátását vetítené előre. A cég az előző változatokban csak 5000 ember elbocsátásával számolt, de már korábban szóba került bizonyos részlegek eladása és a bérek csökkentése. (Az idén márciusi adatok szerint a vállalat 97 170 főt foglalkoztatott.) A társaság a tervet már bemutatta a legnagyobb hitelezőinek. Amennyiben a bankok elfogadják a felvázolt csomagot, akkor a Sharp több százmilliárd jenes hitelt kaphat.


Az európai cégekhez hasonlóan a japán Sharp sem bírja tartani az árversenyt a kínai napelemgyártókkal, a részleg teljes bukás, eladják

Az elképzelések között van az LCD-kijelzőkkel kapcsolatos üzletág teljes átszervezése, , a Toshiábában meglévő részesedés eladása, s a jövőben nagyobb hangsúlyt kapna a mobil készülékekben, elsősorban az okostelefonokba és a táblagépekbe beépíthető kis méretű képernyők tervezése, fejlesztése és gyártása. A napelem-fejlesztő üzletágat ugyanakkor szinte teljesen feladná a vállalat. Japánban 3000 embert nyugdíjaznak önkéntesen, míg Mexikóban, Kínában és Malajziában is értékesíthetnek egy-egy üzemet. Ezekben jelenleg 5100 munkás dolgozik. A terv végrehajtására a Sharp vezetői válságtestületet alakítanak Takashi Okuda elnök irányítása alatt. Az oszakai szórakoztató elektronikai cég a jövő áprilisban kezdődő pénzügyi évet már 14,6 milliárd jen nyereséggel tervezi zárni.

Az elmúlt üzleti évben a Sharp vesztesége 376,1 milliárd jen volt, elsősorban a tévékészülékekben használt nagyméretű LCD képernyők csökkenő kereslete miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy kereken 360 milliárd jen hitelt is vissza kell fizetni belátható időn belül. Megoldásként felmerült, hogy a Hon Hai 66,9 milliárd jenért 9,9 százalékos tulajdonrészt szerez az óriáscégben. Jelenleg a cég tévé-, képernyő- és napelemgyártó ágazata egyaránt veszteséges, a vállalat 250 milliárd jen (3,2 milliárd dollár) veszteséget vár a 2013 márciusában végződő üzleti évre, emellett 1,25 ezer milliárd jen adóssággal vesződnek - júniusban a cég készpénze és forgóeszköz-állománya nem fedezte esedékes hiteltörlesztési kötelezettségeit. A társaság szóvivője elismerte, hogy a tervezettnél olcsóbban szerezheti meg a Foxconn a 9,9 százalékos tulajdonrészt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #5
    Tul draga a tv-juk, legalabbis itt Magyarorszagon.
    LG, Samu ala mennenek kicsit, akkor aratnanak.
  • Inquisitor #4
    Persze, most az iPhone5-höz, mert durciban vannak a Samsunggal. :P
  • Inquisitor #3
    Had találjam ki a magyar Sharp gyáregységnek is fűrészelnek? Tök véletlenül nem itt gyártják a napelemeket?
  • Yv@n #2
    A Sharp az egyik gyártó akitől az Apple a kijelzőket veszi az iPhone-ba.
  • Zoliz #1
    Nem kéne béna termékeket gyártani és rossz marketinget nyomatni a már amúgy sem innovativ (nem újító, unalmas, tömegcikk) piacon, ahol csak 3-4 cég marad majd életben pl. Samsung, Apple, Google..