Berta Sándor

Okos­szemüvegeket rendszeresít a Volkswagen

A német autógyártó befejezte az eszközök tesztelését és a végleges alkalmazásuk mellett döntött.

A Volkswagen márciusban döntött úgy, hogy a wolfsburgi gyár alkatrész-részlegénél dolgozók egy része fogja tesztelni az okosszemüvegeket. Most összegezték a tapasztalatokat, és ezek alapján használatukkal még biztonságosabbá lehet tenni a gyártási eljárásokat. Reinhard de Vries, a wolfsburgi üzem logisztikai vezetője kijelentette, hogy a digitalizálás fokozatosan bekerül a gyártás folyamatába. Az okosszemüveggel új szintre emelik az emberek és a rendszerek közötti együttműködést.

Az okosszemüvegek előnyei kézenfekvőek: a felhasználó azonnal értesül a munkájával vagy a tevékenységével kapcsolatos legfontosabb információkról és emellett a kezei is szabadon maradnak. A készülék hordása közben használhat akár érintőképernyőket vagy beszédvezérlést is. Szintén előnyös, hogy a szemüvegbe beépített kamera vonalkód-leolvasóként is működik. A jó vonalkódok zöld színben jelennek meg, míg a hibásak piros színben.


Az alkalmazottak maguk dönthetik el, hogy használják-e a szemüvegeket vagy sem. Aki úgy dönt, hogy igen, az gyorsan megtanulhatja a kiegészítő használatát. Jelenleg 30, különböző területen dolgozó munkatárs használ ilyet. A pozitív tapasztalatok miatt a tervek között szerepel, hogy további részlegekben és üzemekben is bevezetik az új rendszert.


Mario Kurznack-Bodner üzemi tanácsi képviselő hangsúlyozta, hogy az új technikák hasznosságát csak akkor lehet észszerűen értékelni, ha azok a mindennapi használatban is szerepet kapnak. A munkavédelmi és a munkaegészségügyi követelmények mellett rögzíteni kell a dolgozói tapasztalatokat is, s az utóbbiakat ezután integrálni kell a mindennapi munkába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)