MTI

155 kamera figyeli Kaposvár közterületeit

Önkormányzati forrásból, több mint kétszázmillió forintból bekamerázták Kaposvár közterületeit. A 155 kamerából álló térfigyelő rendszert szerdán adták át a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében azt mondta: "ez az átadás jó hír a törvénytisztelő kaposváriaknak, hiszen a mai naptól, ettől a pillanattól nagyobb biztonságban lesznek". Az államtitkár köszönetet mondott Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesternek azért, hogy az országban egyedülálló módon megvalósították a közterületek bekamerázását. Kiemelte, az önkormányzat és a rendőrség együttműködése példaértékű, és összecseng azzal a kormányzati törekvéssel, hogy a különböző szervezeteknek a lehető legszélesebb körben együtt kell működniük a polgárok biztonsága érdekében.

Kontrát Károly emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor a nemzeti együttműködés programjában azt ígérték, hogy helyreállítják a rendet Magyarországon. Ennek érdekében megerősítették a rendőrséget, szigorú törvényeket hoztak és a bírósági eljárásokat felgyorsító törvényeket fogadtak el - sorolta az akkori vállalásokat, hozzátéve: ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően százezerrel csökkent öt év alatt az ismertté vált bűncselekmények száma Magyarországon.

"Azt mondhatjuk, hogy ma Magyarországon az emberek biztonságban vannak, Magyarországon rend van, Magyarországon biztonság van" - szögezte le Kontrát Károly, megjegyezve: "de minden nap többet kell tenni, mint amit tegnap tettünk, és holnap meg még többet kell tennünk". Szita Károly polgármester azt hangsúlyozta: nemcsak beszélnek a közbiztonságról, annak fontosságáról, "hanem Kaposvár jó példával tesz is érte". Felidézte, hogy amikor másfél évvel ezelőtt meghozták a döntést, kikérték a rendőrség és lakosság véleményét is.

Piros Attila megyei rendőrfőkapitány szerint az önkormányzat és a rendőrség együttműködésével kiépített kamerarendszer jó példa arra, hogy "van értelme az összefogásnak", egyúttal a polgármester szavait megerősítve a szubjektív biztonságérzet fontosságát hangsúlyozta. A főkapitány a nap 24 órájában működő és a közvetített képet a rendőrségi kameraszobában rögzítő térfigyelő rendszer felvételeit mutatva, egyúttal példák sorát is felhozva - köztük az áprilisi trafikos gyilkosság elkövetőjének mozgását nyomon követő képeket - leszögezte: nem érdemes Kaposváron bűnt elkövetni, mert ha nem is azonnal, de napokon belül elfogják a tettest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!