MTI

Testre rögzíthető kamerát kapnak az osztrák rendőrök

Testre, ruházatra szerelhető kamerákat kapnak az osztrák rendőrök, a tesztidőszak már akár idén megkezdődhet - olvasható a Die Presse című osztrák napilapban.

Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint a felvételek főleg a megelőzésben és a bizonyítékok értékelésében játszanak majd fontos szerepet. Kizárt, hogy átlagos járőrszolgálat során folyamatosan használni kelljen a kamerákat - írta a lap a próbaidőszak egy résztvevőjére hivatkozva. A rendőrök, akik megkapják a felvevőket, csak akkor kapcsolják majd be, ha attól kell tartani, hogy konfliktusos helyzetbe kerülnek, például tüntetéseken vagy tömegrendezvényen intézkednek. A felsőtesten elhelyezett kamerákat, amelyek a hangot is rögzítik, jól látható helyen viselik majd rendőrök.

Az illetékes minisztérium kezdeményezésére a kamera használatát Bécsben és két további tartományban tervezik - olvasható az osztrák napilapban. Nem jelentették be, hogy melyik lesz ez a két tartomány. Az ügy előzményéhez tartozik, hogy két bécsi tüntetés után is túlzott erő alkalmazásával vádolták a rendőröket: január végén és tavasszal, a szélsőjobboldal elleni két megmozduláson is bírálták a rendőrök fellépését. Ezután kezdte el követelni az osztrák Zöldek pártja, hogy a rendfenntartók viseljenek azonosítószámot.

Ausztriában kedden fogadták el az új államvédelmi törvényt, amely nyárig fokozatosan lép életbe és lehetővé teszi a testkamera használatát. A szabályozás szerint a videofelvételeket csak bűncselekmény felderítésére vagy intézkedés jogosságának bizonyítására lehet felhasználni; amennyiben hat hónapon belül nincs szükség a felvételre, meg kell semmisíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WiLDoR #4
  ez azért jó, mert ha van felvétel, akkor könyebb bizonyítani a szabálysértést, illetve azt, hogy pontosan mi, hogy, hol történt...ez sok papírmunkát, tanúvallomást és a feleslegesen eltöltött időt megspórol.
  ez az egyik nézőpont.
  a másik meg az, hogy természetesen zavarja azt, aki nem tartja be a játékszabályokat.

  erre annyit tudok javasolni, hogy a szabályokat be kell tartani és akkor nincs miért aggódni.
 • kvp #3
  "Kérdés: ha a rendőr premier plán felvesz ezzel a kamerával, akkor én mint állampolgár jogosan rögzíthetem -e az ő jelenlétét, egy általam rendelkezésre álló kamerával?"

  Igen, Ausztriaban barki hordhat testkamerat. Eleg nepszeruek a sieleskor sisakra rogzitett kamerak is. Publikalni csak engedellyel vagy takarassal lehet, de azt hiszem nallunk is ez a szabaly, tehat felvenni barmit, lekozolni csak a felvetelen levok engedelyevel.
 • Archenemy #2
  "Egyébként meg rohadtul elegem van ettől az egyre inkább agyonkamerázott, agyonellenőrzött jövőtől!"

  Pedig jól védi mind a rendőrt, mind a másik felet, hogy mind a rendőri túlkapások, mind a jogos önvédelem bizonyítható legyen.
 • Skylake #1
  Kérdés: ha a rendőr premier plán felvesz ezzel a kamerával, akkor én mint állampolgár jogosan rögzíthetem -e az ő jelenlétét, egy általam rendelkezésre álló kamerával?

  A felsorolt jogi garanciáknak pedig nem hiszek, illetve legfeljebb akkor, ha totális tranzparencia lesz az adott videoanyaggal kapcsolatban nekem, azon (jelen esetben osztrák) állampolgárnak, akivel szemben azt használni fogják. Így a videoanyagba beletekintés-megtekintés jogát kötelezően biztosítani kellenne azok felé, akik esetében ilyen felvételek készültek.

  Egyébként meg rohadtul elegem van ettől az egyre inkább agyonkamerázott, agyonellenőrzött jövőtől!

  http://www.modreactor.com/_projects/_govedo/half_life_2_-_city_scanner_mod/WebSC003.jpg