MTI

Kamerákkal és mozgásérzékelőkkel felszerelt kerítést épít Szaúd-Arábia

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentette fenyegetés miatt Szaúd-Arábia 965 kilométer hosszú biztonsági kerítést épít az ország északi, Irakkal közös határa mentén - írta a Business Insider.

Az építkezés tavaly szeptemberben kezdődött, a két ország határa mentén öt rétegű, megfigyelőtornyokkal, infravörös kamerákkal és radarokkal felszerelt biztonsági kerítést fognak felhúzni. A létesítményen belül hét parancsnoki központot hoznak létre, amelyek segítségével már 35 kilométeres távolságból észlelni tudják majd a határt megközelítő repülőgépeket és szárazföldi járműveket. A gyalogosokat 18 kilométerről észlelni fogják, és a kerítés mentén föld alatti mozgásérzékelőket telepítenek. A "nagy fal" irányító központjait üvegszálas kábellel kötik össze a belügyminisztériummal, és a kerítés hatékonyságát 240 gyorsreagálású jármű fogja segíteni.

A múlt héten az ISIS egy különítménye rajtaütést hajtott végre egy szaúdi határposzt ellen, három katonát megöltek. Az ISIS, amely a Szaúd-Arábiától északra fekvő iraki területeket ellenőrzése alatt tartja, fontos céljának tekinti, hogy idővel elfoglalja a két szent - mekkai és medinai - mecsetnek is otthont adó Szaúd-Arábiát. Korábbi hírek szerint ez lesz az első szakasza annak a 9000 kilométer hosszú csúcstechnológiás biztonsági kerítésnek, amely a tervek szerint teljesen körül fogja venni Szaúd-Arábiát.


A szaúdi hatóságok a jemeni határ bizonyos szakaszain is kerítést építettek. A The Telegraph című londoni lap értesülései szerint a szunnita királyság határainak védelmére mintegy 30 ezer katonát mozgósítottak, miután a Szíriában és Irakban előretörő Iszlám Állam vezetője novemberben közzétett üzenetében Szaúd-Arábia és a szaúdi síiták ellen sürgetett támadásokat. Szaúd-Arábia 2006-ban döntött a biztonsági kerítés megépítéséről, majd annak felállításáról 2009 júliusában írt alá megegyezést az EADS európai légi- és hadiipari konszernnel. Eredetileg csak az iraki határszakasz mentén tervezték megépíteni a kerítést, később azonban annak kibővítése mellett döntöttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Magyarország déli és keleti határain is lyen kerités kellene. Ha Szaúd Arábiának szabad, amely ugye az USA nagy barátja, akkor nekünk is szabad!
    Csak az jöjjön be Magyarországra, akit beengedünk.