SG.hu

Magyar kamerák figyelik a fúziós reaktort

A jövő energiatermelésének kulcsa a fúziós reaktor, amelynek fejlesztése kísérleti fázisban van. Az egyik legnagyobb berendezés, az európai fúziós kutatások alappillére nyáron lép üzembe Németországban. A reaktor működését felügyelő kamerarendszert az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban fejlesztették.

A fúziós energiatermelés az emberiség régi vágya. Az eddigi kutatások során nagyon sokféle berendezés készült, ezek közül a sztellarátor az egyik legrégebbi és legígéretesebbnek tűnő megoldás egy pozitív energiamérlegű fúziós erőmű megépítéséhez. A sztellarátor olyan berendezés, amely erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát a szabályozott magfúzió létrehozásához. Ezt a berendezéstípust Lyman Spitzer találta fel 1950-ben, és a következő évben meg is épült belőle az első példány a princetoni plazmafizikai laboratóriumban. A sztellarátor név arra utal, hogy a Napban zajló reakciókat a Földön megvalósítva hozzák létre a szabályozott magfúziót, amellyel hatalmas mennyiségű tiszta (üvegházhatást és atomhulladékot nem produkáló) energia állítható elő.

Az 1950-es évektől kezdve számos ilyen típusú berendezés épült. Ezek azonban – főleg technikai nehézségek, illetve amiatt, hogy akkoriban még nem voltak szuperszámítógépek, amelyek el tudták volna végezni a szükséges számításokat – lassan fejlődtek. A másik ígéretes mágneses összetartású fúziós berendezéstípus, a tokamak sokkal gyorsabban fejlődött, egyszerűbb kialakítása miatt. A tokamak ma is az energiatermelő fúziós erőművek kutatásának és építésének fő iránya (lásd: ITER), azonban a technikai fejlődés eljutott arra a szintre, hogy a sztellarátorok – számos előnyös tulajdonságuk miatt – jó alternatívái legyenek a tokamakoknak.


A sztellarátor (balra) és a tokamak felépítése

A sztellarátor és a tokamak közötti alapvető különbség, hogy a tokamakban egy központi tekercs található, amely áramot hajt a plazmában. Ez megcsavarja a mágneses teret, és lehetővé teszi a plazma összetartását. Ezzel szemben a sztellarátorban nincs központi tekercs, nem hajtanak áramot a plazmában, a csavart mágneses teret bonyolult alakú külső tekercsekkel hozzák létre. Így számos, a tokamakok esetében fellépő nehézség kiküszöbölhető, viszont egy ilyen berendezés tervezése és megépítése sokkal összetettebb.

A fenti képen bal oldalon láthatjuk a sztellarátorok felépítését, jobb oldalon pedig a tokamakokét. A felső két kép mutatja a plazma és a tekercsek alakját, illetve elhelyezkedését. Az alsó két képen két valós berendezést láthatunk. Jobb oldalon a JET belsejét, a világon legnagyobb tokamak típusú fúziós kísérleti berendezését, amely az Egyesült Királyság területén található. Bal oldalon a Wendelstein 7-X (W7-X) nevű sztellarátor látható, amely Németországban épül, és 2015 nyarán tervezik az indítását. A W7-X-et a világ legbonyolultabb fúziós berendezésének ("a sztellarátorvilág JET-jének") tartják, egyrészt mérete, másrészt amiatt, hogy következő lépésként – ha a kísérletek kedvező eredményekkel zárulnak – a jövőben egy hasonló, erőműméretű berendezés is épülhetne.

A Wendelstein 7-X az európai fúziós kutatások egyik alappillére, egyben Németország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása. A W7-X-hez magyar kutatók és mérnökök terveztek és építenek egy tíz kamerából álló, intelligens videomegfigyelő rendszert, amelynek már a berendezés működésének első pillanatától fontos szerepe lesz. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei tavasszal véglegesítik és tesztelik a rendszert, hogy a nyári induláskor minden a legnagyobb rendben működjön majd.

A magyar videodiagnosztikai rendszer feladata, hogy megvédje a berendezést a károsodástól, ha a reaktor esetleg meghibásodna. A tíz kamerából álló rendszer az egész berendezés belsejét látja, és az áttekintő képek mellett képes egyes kritikus területek monitorozására, illetve az adatok valós idejű feldolgozására is. Az eredményeket ezután eljuttatja más rendszereknek, például a berendezés vezérlőrendszerének, amely a kameraképek alapján szükség esetén biztonsági leállást hajt végre. Magyar kutatók a W7-X mellett a világ több más vezető fúziós berendezése számára is építenek és üzemeltetnek hazai fejlesztésű mérőberendezéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lollerka #6
  egy hiba van ezzel... nincs belole atomfegyver alapanyag....
 • hypno #5
  Na megyek rendelek 100 mázsa fát télire
 • Sir Quno Jedi #4
  Ugye ez már remélhetőleg csak idő kérdése, mert a probléma egyértelműen megoldható, ez jól látható, még ha vannak szkeptikusok is, pusztán technológia kérdése, az meg rohamléptekkel fejlődik. Itt az a kérdés, hogy ki építi meg először az első valóban erőműnek haználható varziót. No és ha megvan, hogyan tovább, tudják-e megfelelően csökkenteni a méreteit és növelni a hatásfokát, teljesítményét amelett hogy biztonságos tartományban maradnak vele.

  Érdekes lesz a jövő az biztos, csak kicsit lassan mennek a dolgok. Még gyermek voltam, mikor már a fúziós rekatorokkal volt teli a fejünk sf klubbokban és lassan elpatkolok, de még nincs használható verzió. Evvan... :D
 • halgatyó #3
  Ja, és persze örülünk a magyar kameréknak is.
 • halgatyó #2
  A hír igen örvendetes!
  (Mármint nem elsősorban a magyar kamerák, hanem az, hogy foglalkoznak a fúzióval. Egyfelől a több helyen foglalkozás az erőforrások elforgácsolódását is jelenti, másfelől viszont minél több helyen minél több döntésképes embernek nyílik ki a szeme, hogy erre mekkora szükség van, annál kisebb az esélye, hogy elhal a téma. És ez utóbbi az emberiség jövőjének egyik sarokköve)

  Ugyanakkor a cikk hemzseg a tévedésektől és a túlzott egyszerűsítésektől.
  1.) Valóban kétféle FŐ módszer igérkezik: egyik a mágneses összetartás (magnetic confinement) másik az inerciális összetartás, amit mikrorobbantásos vagy lézer-fúziónak is neveznek.
  A Stellarator is és a Tokamak is a mágneses összetartáson alapul (igen híg plazma igen erős mágneses térben, a felfűtés általában elektromágneses)
  2.) A mágneses összetartáson alapuló eljárásnak van még két alaptipusa: a zárt és a nyílt, bár ma már csak a zárt megoldás irányában folyik kutatás, a másik reménytelen. Ezért ezt a kategorizálást mára gyakorlatilag elfelejtették. A Stellarator és a Tokamak is a "zárt" kategóriába tartozik.

  Meglátjuk, mit hoz a jövő. Szerintem a berendezés méretének a növelése egy sor problémát enyhít, másokat viszont nem.
  Sok sikert a munkájukhoz, az emberiség sorsa múlik azon, hogy valakinek sikerül-e és mikor.
 • paby88 #1
  jól lemaradtam a múltkor még az volt, hogy nem igen működik ez a fúziós reaktor