MTI

Snowden nagyon megnehezítette a titkosszolgálatok dolgát

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg, de szerinte azt meg lehet akadályozni, hogy a merényletkísérletek sikeresek legyenek.

"Szerintem nem elkerülhetetlen, hogy sikerrel járjanak" - mondta John Brennan egy washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson. Brennan, aki először szólalt meg a nyilvánosság előtt a péntek éjszakai párizsi terrortámadásokat követően, leszögezte, hogy nem tekinti egyszeri, elszigetelt eseménynek a francia fővárosban történteket. Mint mondta, több IÁ-támadás lehet előkészületben, amivel "egy ideig együtt kell élnünk". Ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, miszerint az Egyesült Államok alábecsülte volna az IÁ képességeit.

Véleménye szerint az Iszlám Állam azért "tekint külföldre", mert Irakban és Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció feltartóztatta a terrorszervezet lendületét. A határok hermetikus lezárását a CIA főnöke lehetetlennek és igazságtalannak nevezte. Úgy vélekedett, nem szabad megengedni, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben a terroristák aláássák a nyugati értékeket és intézményeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megfelelő módon ellenőrizni kell a migránsok áramlását.

John Brennan arra is utalt egyértelműen, hogy Edward Snowden amerikai informatikusnak a kormányzati megfigyeléssel kapcsolatos kiszivárogtatásai nyomán bevezetett új adatvédelmi rendelkezések megnehezítették a hírszerzés munkáját a terroristák tevékenységének nyomon követésében. "Bízom benne, hogy ez (a párizsi merényletsorozat) ébresztőként hat majd, elsősorban Európának azokon a területein, ahol, úgy gondolom, hamisan állították be azt, hogy mit csinálnak a hírszerzési biztonsági szolgálatok, amivel bizonyos köröknek az a céljuk, aláássák ezeket a képességeket" - fogalmazott az amerikai hírszerzési vezető.

Ugyancsak a Snowden-ügyre célozva Brennan arról is szólt, hogy a leleplezések nyomán a terroristák átképezték magukat, hogy kommunikációjukat még nehezebb legyen elfogni. "Rengeteg olyan technológiai lehetőség áll most rendelkezésre, amely kivételesen megnehezíti mind technikai, mind jogi értelemben a hírszerző biztonsági szolgálatok számára, hogy a felfedéshez szükséges betekintéssel rendelkezzenek" - mondta.

Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy tárcája és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) együttműködik a francia hatóságokkal, hogy további olyan információkhoz jussanak, amelyek összefüggésben állnak a támadásokkal. A washingtoni Fehér Házon egyébként, csakúgy mint minden más amerikai szövetségi középületen, a csütörtöki naplementéig félárbócon marad az amerikai lobogó a párizsi áldozatok előtti tisztelgés jeléül. Az erről kiadott elnöki utasítás a külföldi képviseletekre, a katonai bázisokra és a hadihajókra is vonatkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #1
  Aha, értem erőlködést. Szóval a hárombetűsék minden titkosítást illegálisnak és fegyvernek kívánnak tekinteni, és ez által azok alkalmazóit szankcionálni, amelyek nincsenek szépen általuk meghátsóajtózva. Ez beleillik mindabba, amelyet eddig is akartak, de most végre megvalósítható lesz.

  Rossz hírem van. Pontosan azok fogják a legjobban tudni, kommunikációs és adattárolási módszereket nem célszerű használni, akik ellen azok úgymond készülnek. És mindig lesz új lehetőség. Sőt, a megoldás a szteganográfia ellen semmit sem ér!

  Ezzel nem a párizsi merénylőket védem, mielőtt elkezdenél morogni. Csak fel akarom hívni a figyelmet, hogy ezek a módszerek tökéletesen hatástalanok. A titkosítások kompromittálásával ugyanis nem csak a különböző nemzetbiztonsági ügynökségek fognak sikereket elérni, hanem mindazon terrorista célú szervezetek, illetve a szervezett bűnözés, amelyek ugyancsak örülhetnek annak, hogy célzott, vagy bulk adatokhoz jutnak, kihasználva ezeket a direkt alkalmazott exploitokat.

  Ennyi És ki sz*pja meg megint: az átlagpolgár! Azaz így lehet igazi informatikai alapú technonáci megfigyelőállamokká tenni a nyugati világ országait.

  Sajnos Párizs egy precedens volt. Ez a merénylet tulajdonképpen megölte véleményem szerint azt a kultúrát és állam és társadalomfelfogást, amelynek társadalomfejlődése az 1700-as évek végén, pont innen indult el. Az indok megszületett, és az emberek akarni fogják, miután a politikusok besulykolják nekik, hogy akarják: íme felvirradt a digitális alapú diktatúrák hajnala!

  Akik a merényleteket tervezték és végrehajtották, tudták, hogy amit tesznek, az nagyon kifizetődő. Végül is 8 ember feláldozásával gyakorlatilag olyan fejlődési pályára terelhetik a nyugati társadalmakat, amely - innentől számított 20 év múlva - keservesebb lehet bármilyen szemellenzős rohadt teokrácián alapuló diktatúránál, mint amelyet az IS tol most az általa elfoglalt területeken.

  Totális szolgaságunkat, illetve totális felénk irányított önkény megvalósítását saját fejlett technológiánk, és attól való teljes körű függésünk fogja teljessé tenni, amint az általunk alkalmazott technológiák pervazív működése teljes körű lesz egy egyén mindennapi életére vonatkoztatva. Erre felé haladunk, és mindez most hatalmas támogatást kapott e merényletek által. Egy korszak ért véget Európában 13-án.