MTI

Nem kegyelmez Snowdennek a Fehér Ház

Elutasította a Fehér Ház azt a két éve elindított petíciót, amelynek aláírói azt kezdeményezték, hogy részesüljön elnöki kegyelemben Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus, aki leleplezte a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát.

Lisa Monaco, Barack Obama elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója a csaknem 168 ezer aláírást tartalmazó petícióra adott írásos válaszában azt állította, hogy a tikos anyagoknak az NSA volt szerződéses alkalmazottja általi ellopása "veszélyes döntés" volt, amely "súlyos következményekkel járt" az Egyesült Államok, valamint az ország védelmezőinek biztonsága szempontjából. Monaco kifogásolta, hogy Snowden nem próbálta meg konstruktívan kezelni az általa észlelt problémákat.

Edward Snowden kultikus alakká vált a polgári szabadságjogok számos védelmezőjének szemében, akik azt állítják, hogy a lelkiismereti okokból végrehajtott kiszivárogtatásai miatt az informatikust inkább ünnepelni, mintsem üldözni kellene. A kormány és a szövetségi törvényhozás tagjainak többsége azonban azon az állásponton van, hogy Snowdennek, aki törvényt sértett, valószínűleg kockára téve az ország biztonságát is, az NSA-ben a belső lehetőségekkel élve kellett volna kifejeznie aggályait a kormányzati megfigyelési gépezet kiterjedtségével kapcsolatban.

Lisa Monaco leszögezte, hogy Snowdennek haza kell térnie az Egyesült Államokba, hogy ott esküdtszék ítélkezhessen felette, nem pedig "egy tekintélyelvű rendszer fedezékébe kell bújnia". "Ő most éppen menekül tetteinek következményei elől" - írta a fehér házi tanácsadó. Az amerikai elnöki hivatal rendszerint reagálni szokott azokra a petíciókra, amelyek 100 ezernél több támogatóval rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #6
  ". "Ő most éppen menekül tetteinek következményei elől" "

  ez valami [email protected] vicc. az NSA mikor kapja meg a lehallgatások, megfigyelések stb-kért a büntetést? vajh? vagy a közelkeleti háborúkért, tömeggyilkosságokért mikor felelnek a bűnösök vajh? milyen érdekes értékrendszer, hogy ezeket a dolgokat nem büntetik, de ha valaki infókat szívárogtat dolgokról, azt bűnösnek bélyegzik....elkelne már tényleg egy jó nagy pofon ezeknek az embereknek....izé csúszómászoknak.
  (és itt nem háborúra gondolok, mert az fölösleges áldozatokkal jár, hanem konkrét emberekre, akik ezen dolgok felelőssei )
  Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2015.08.04. 14:47:23
 • Skylake #5
  Amit az amcsi nyilatkozatból ki lehet olvasni szerintem a sorok között az az, hogy abszolúte tehetetlenek, és nem veszik észre, hogy a világban egyre többen nem felaszabadítónak és világrendőrnek látják az USA-t, hanem pusztán hódítónak és birodalomépítőnek.

  Ha rajtam múlna, nagyon lobbiznék azért, hogy Snowden Nobel-békedíjat kapjon. Egyrészt azért, mert ráébresztette a világ erre fogékony részét, hogy az internet hatalmi eszközként alkalmazható, és arra is alkalmazzák. Másrészt azért, mert ennek nyilvánvalóvá tételét példaértékűen tette - még ha ez a drágalátos USA-nak nem is tetszik még így sem -, azaz nem rombolta le egymaga azt a hatalmi stratégiát, amelyet az USA a saját nézőpontjából szükségszerűen felépített.

  Tulajdonképpen az L. Monaco féle amerikai nyilatkozat az én nézőpontomból annak beismerése, hogy az USA jogot formál minden, területi autoritásán kívüli folyamat és technológia ellenőrzésére. Ezért, és éppen ezért adnék Snowdennek Nobel-békedíjat: egyrészt ez a cím valamekkora védelmet jelentene számára, másrészt jelezné az USA (és az UKUSA egyezmény, "Five Eyes" aláírói felé): a világ nem fogadja el azt a fajta hatalmi és ellenőrzési pozíciót, amelyet ők magától értetődőnek tekintenek.
 • duke #4
  Snowden tenyleg egy gyava fereg, hogy nem jelentkezik onkent kivegzesre Amerikaban.
 • FoodLFG #3
  Citizenfour (2014)
  https://www.youtube.com/watch?v=XiGwAvd5mvM

  Terminal F (2015)
  https://www.youtube.com/watch?v=Nd6qN167wKo

  Mikko Hypponen: How the NSA betrayed the world's trust
  https://www.youtube.com/watch?v=9CqVYUOjHLw&list=PLSnb0bA74kUjyR8tPv6a_BlsgEZlW1-_K&index=2
 • Skylake #2
  Snowden véleményem szerint lehetőségeihez mérten maximális felelősséggel és diszkréciókkal járt el. Ezt mindenképpen figyelembe kellene vennie az USA kormányának.

  Megtehette volna, hogy az NSA által részben, illetve annak kapcsolódó / fedőszervezetei által felhasznált IP tartományokat nyilvánosságra hozza. Feldobja, teszem azt, a pastebin-re! Ez körülbelül egy atomfegyver lett volna az NSA SIGNIT tevékenysége ellen, hiszen ilyen módon mindenki, akinek oka van rá, gond nélkül blokkolhatta volna a teljes forgalmat az adott IP-k sokasága felé, illetve az adott IP-k sokasága irányából, az összes porton. Ezzel a megoldással a hivatal tulajdonképpen egy láthatatlan, és közel áttörhetetlen informatikai blokád alá került volna – ez pedig sok évre lenullázta volna közel az összes olyan SIGNIT működését, amely ezen – óriási mennyiségű – címekhez kötött!

  Szeretnél fogalmat alkotni róla, hogy mennyi is ez az „óriási”? Akkor készülj, mert le fogod tenni az álladat, ezt garantálom! Snowden előtt egy másik NSA alkalmazott, bizonyos Russ Tice (vicces neve van, tényleg így hívják) szivárogtatott. https://en.wikipedia.org/wiki/Russ_Tice

  Tevékenységének eredményeként íme a 2007-es NSA lista, amely A4-esen több mint 400 oldal lenne kinyomtatva! Hogy felhasználói élményedet növeljem, erről a mára elavult listáról idemásolom neked az első három tételt, csak hogy érezd az ízét, meg képben legyél, miről is szól az xkeyscore többek között.

  1-800-HOSTING, Inc. [NSA-affiliated IP range]
  Dallas TX US
  69.41.160.0 - 69.41.191.255
  ns4.1-800-hosting.com [69.41.160.33]
  ns3.1-800-hosting.com [69.41.160.32]
  ns2.1-800-hosting.com [69.41.160.31]
  ns1.1-800-hosting.com [69.41.160.30]


  1st Communications GmbH [NSA-affiliated IP range]
  Berlin DE (Germany)
  212.91.224.0 - 212.91.255.255
  ns7.dns-net.de [212.91.231.34]
  ns1.dns-net.de [212.91.230.58]


  21vianet (shanghai), Inc.[NSA-affiliated IP range]
  Shanghai, China
  203.166.160.0 - 203.166.191.255
  ns2.21vianet.com.cn [59.151.32.172]
  ns1.21vianet.com.cn [211.152.53.6]

  Továbbiak itt: https://cryptome.org/0001/nsa-ip-update14.htm

  Visszatérve Snowdenre, ha igazán keményen hazaáruló akar lenni, megtehette volna az előzőek mellett, vagy azok helyett azt is, hogy az összes adatot, amit kihozott, egyszerűen felnyomja jó sok helyre a neten. Pontosan úgy, ahogy a Hacking Team-al történt nemrég. Tessék, íme keresgélj, ha akarsz náluk: https://ht.transparencytoolkit.org/

  Felnyomja mellette torrentnek is. Változtatás nélkül az egészet, nevekkel, elérhetőségekkel, mindennel együtt a top secret anyagot!

  Ezekhez képest mennyire korrekten járt el: kivonatokat közölt, kitakart minden lényegi információt amely személyekre és lényeges programokra vonatkozott. Gyakorlatilag a legtöbb adat laikus számára tökéletesen értelmezhetetlen (nem véletlenül használja a nemzetbiztonság ezt a közlési formulát, a hülye kódneveket, rövidítéseket) – azaz tökéletesen úgy járt el, ahogy egy korrekt whistleblowernek el kell járnia ez ügyben. Más kérdés, hogy ez a kevéske információ is mekkora vihart kavart – de erről szerintem nem ő tehet, hanem az USA kormányzata, és mindazok a személyek és szervezetek, amelyek felhatalmazták az NSA-t hogy úgy gyűjtsön korlátlanul adatokat, ahogy azt tette és teszi, és erre forrásokat biztosítottak.
 • Pityu83 #1
  Hát szerintem azt várhatják,hogy showden haza menjen,nem őrült meg sőt meghalni sem akar az igazság miatt,mit pattog ez a f...szom usa.