Berta Sándor

Dizájnos routert kínál a Google

A rengeteg szabványt ismerő virágcserép kinézetű eszköz a lakásokon belül a dolgok internetének központja is lenne.

Új terméket jelentett be Trond Wuellner, a webes konszern menedzsere. Az OnHub nevű router 13 antennával és Bluetooth-támogatással rendelkezik, s a cég reményei szerint az otthonok kommunikációs központjává válhat, különösen a dolgok internete esetében. Az OnHub elboldogul majd a hangszórókkal, a televíziókkal, a termosztátokkal, a füstjelzőkkel és a biztonsági kamerákkal. Előnye továbbá, hogy felkészítették az olyan szabványok támogatására, mint a Zigbee, a Thread és a Weave.

A router fejlesztésében a Google mellett a TP-Link vett részt. Az OnHub tervezésekor a hangsúly az egyszerű kezelésen, a stabil kapcsolatok kialakításán és a szép külsőn volt. Utóbbi azért is fontos volt, mert közvetlen módon hozzájárul a jobb minőségű WLAN-kapcsolatok létrehozásához. A társaság érvelése szerint sok felhasználó valamelyik sarokba állítja a routerét, elsősorban azért, mert a készülék nem illik a bútorok mellé és a sok kábel, valamint villogó LED is zavaró. A rossz elhelyezés - lapos kialakítás esetén például ágy alá való bedugás, esetleg könyvek rápakolása - miatt sokkal rosszabb minőségű WLAN-kapcsolat lesz tapasztalható.


Az OnHub támogatja az IEEE 802.11a/b/g/n/ac WLAN-szabványokat, az adatátviteli sebesség pedig elérheti az 1900 Mbit/s-ot. Az optimális vételhez összesen 13 antennával látták el, ezek közül egy kifejezetten az adattorlódások felismerésére szolgál. Van rajta WAN-, Ethernet- és USB 3.0-port is. Az egyik lényeges funkció, hogy előnyben részesíthetők bizonyos csatlakozott eszközök, például egy Netflix-stream esetén az okostelevízió és ilyenkor az okostelefon vagy a számítógép háttérbe szorulhat. A jövőben - frissítésekkel - további funkciókkal látják majd el a routert.

A Google On alkalmazás egyaránt elérhető iOS és Android operációs rendszerre, s többek között arról is tájékoztatja a felhasználót, hogy melyik csatlakoztatott készülék mekkora sávszélességet használ. A Google a TP-Link mellett más hardverpartnerekkel (Asus stb.) is ki fog fejleszteni OnHub termékeket. A router egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában kapható, például az Amazon, a Walmart és a TP-Link kínálatában érhető el, az ára 199,99 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ez a csomo connected okosize fele x++ radios szabvany teljesen folosleges, de legalabb van egy ceg aki kepes volt mindet valogatas nelkul tamogatni. Boven eleg lenne a wifi-t hasznalni mindenhez, ami egy egysegesebb es kevesebb zavart tartalmazo halozatot eredmenyezne. Vezetekes szinten pedig ott van az ethernet, amit en szemely szerint jobban kedvelek az otthoni automatizalasi rendszerekhez is, mert a radiojel atmegy a falon, de egy arnyekolt vezeteket meg kell pucolni, hogy kivulrol belekoss.

    A jo wlan kapcsolathoz olyan kismeretu es kisteljesitmenyu router kell, amit vezetekes (lehetoleg poe) ethernetbe dugva, a plafonra lehet szerelni, lehetoleg minden szobaban es eleg kis meretu, hogy ne tunjon fel senkinek. Minden mas megoldas problemas, mert a jel jelentos reszet ki fogjak takarni a router es a keszulek kozott mozgo viztartalmu elolenyek (szobai novenyzet, macska, kutya, csaladtag vagy maga a mobil keszulek tulajdonosa).

    ps: A google egyebkent tervezett egy univerzalis radios i/o hardvert es rakott ra egy rendes linuxot, megfelelo intelligens konfiruracioval es grafikus felulettel. Az otlet jo, de kevesebb szabvany eseten egy egyszerubb, olcsobb, gyorsabb es kevesebb elektromagneses sugarzast kibocsato keszulek is eleg lenne.