SG.hu

LG G4 - fontos alternatíva

Az LG a G3-mal igen magasra tette fel a mércét, de a G4-nél a sok pozitívum mellett néhány hiba is becsúszott.

A dél-koreai cég fáradhatatlanul igyekszik bizonyítani innovációs potenciálját, csúcskészülékük a lassan egymás véget nem érő üldözésébe belefeledkező Apple és Samsung árnyékában is figyelmet érdemel. Mint arról az egy hónappal ezelőtti budapesti bemutató alkalmával is beszámoltunk, az új készülék megjelenése feltűnően elegáns, és ugyan megmaradt az 5,5 hüvelykes méretű IPS kijelző, de egy minimális, alig észlelhető pici ívet kapott, fényerejét növelték, színei ha lehet, még szebbek.

A plakátkampány elől valószínűleg senkit sem bújhatott el, így szinte mindenki kívülről fújja, hogy hátlapként marhabőrt is választhatunk (vagyis vehetünk, némi felár ellenében) fekete vagy bézs színekben. A bőr tapintása kellemes, picit műanyagos, amit a rajta lévő fedőréteg eredményez, de összességében rendkívül stílusos. A hátlap közepén futó varrás erősen maszkulinná varázsolja az amúgy is nagy férfikezekre méretezett telefont.


Balra a G4, jobbra az egy évvel korábbi G3 - eltűnt a logó, szögletesebbek lettek a görbék

A cég egyedi megoldása a hangerő szabályzó gombok hátoldali elhelyezése, ezek görbülete minimálisan változott, miként a bekapcsológomb is kör alakúról a mélyedésből némileg kiemelkedő vízszintes hengerre módosult. Negatívumként sajnos muszáj megemlíteni, hogy sík felületre helyezve a hátlap domborúsága miatt a készülék picit billeg, amit a duplavarrás csak tovább erősít, de ez kézben tartva már egyáltalán nem érzékelhető. A Micro SD bővíthetőség szerencsére megmaradt, ez fontos előny az egybeöntött versenytársakkal szemben.


Nagy kezekbe való
Az LG a külalak mellett a kamerára feküdt rá nagyon, és ennek meg is van az eredménye. A hátlapi 16 megapixeles F/1.8-as fényerejű optikával nehéz rossz képeket csinálni. A G3-ban feltűnt lézeres autofókusz nagyon gyorsan fókuszál, állítja az élességet, kezünk remegését pedig szokásosan optikai képstabilizátor minimalizálja. Ezek miatt bármely átlagfelhasználó örömét fogja lelni a készülékben, de ezen túl a cég azokra is gondolt, akik szeretik saját maguk kiválasztani a zársebességet, ISO-t, fókuszt, vagy szeretnének az apróbb beállításokkal bíbelődni.

Eddig eléggé kevés olyan mobilkamerával találkoztunk, ahol a felhasználó lényegi kérdésekben dönthet egy fénykép elkészítésekor, és ez - az összehasonlíthatatlanul jobb optika mellett - nagyon nagy súllyal esik latba a "hagyományos" fényképezőgépek serpenyőjében. Itt végre egy olyan eszközzel van dolgunk, ahol szabad kezet kap a felhasználó. A megcélzott csoportot jól mutatja a veszteségmentes RAW formátum választásának lehetősége is, ami az utólagos módosításokhoz, effektek használatánál alapvető választás.

Piros pont jár érte, hogy lezárt képernyő mellett is lehetőség van fotózni, ami a gyors pillanatok elkapását segíti: a hangerő gombot kétszer gyorsan lenyomva villámgyorsan aktiválódik a kamera, így remélhetőleg nem maradunk le semmi lényegesről, tehát nem kell a lezárást feloldó mintával vagy kódokkal bajlódni. A kamera emellett 4K vagy full HD felbontású videót is képes rögzíteni. Az előlapi kamera 8 megapixeles, ami a szelfizni vágyókat is bőven ki fogja elégíteni.

A gép belsejében Android 5.1 fut, de ez a Samsunggal ellentétben nincs ezernyi saját applikációval leterhelve, amik java része csak a helyet foglalja és lassítja a működést. A saját appok közül a mozgásunkat mérő Health és a Quick Remote érdemel említést. Utóbbival elég flottul lehet irányítani a kompatibilis otthoni készülékeinket: kapcsolgathatjuk a tévét vagy pakolhatunk ki rá tartalmakat. Az ikonok és megjelenésük nagyon esztétikus, továbbra is a puritán, de tiszta vonalat viszi tovább.


Továbbra sem jó megoldás a hangszóró hátoldalra helyezése

A sok jó mellett azonban szót kell ejteni pár hibáról is. Szerencsére ebben a túlmelegedésükről híres Snapdragon 810-es processzorok helyett a valamivel gyengébb 808-as dolgozik, de sajnos a telefon így is melegszik. Félórányi játék vagy 20 percnyi Tumblr-olvasgatás után a készülék érezhetően felforrósodik. A gép amúgy mindenféle probléma nélkül futtatja a legkeményebb játékokat, 3 GB memória bőven elég, az egy hetes próbaidőszak alatt sehol nem tapasztaltunk egy fikacnyi akadást sem. A teszt során valóban a melegedés volt az egyetlen olyan probléma, ami érdemben befolyásolta a használatot.

A másik zavaró tényező az összes jelenlegi készüléknél megvan: az üzemidő rövidsége. A 3000 mAh-es akkumulátor bár papíron erősnek tűnik, de a hatalmas kijelző és az erős hardver fogyasztása miatt sajnos nem tudja átugorni a bűvös egynapos határt. Az ötös Android akkumulátor-kímélője ugyan megmenthet bennünket, és egy-két hívást még a nap végén is le tudunk bonyolítani, de sajnos csodát ettől a készüléktől sem kell várni. Ha hétvégére elutazunk valahová, a töltő legyen továbbra is nálunk - ez egyben azt is jelenti, hogy sajnos a vezeték nélküli töltés lehetősége kimaradt.

Végül pedig nem felejtkezhetünk meg a fogyasztókat leginkább érdeklő adatról, az árról. A boltokban is kapható készülék átlépi a 200 ezer forintos határt, ami így nem csak specifikációk és külalak alapján, hanem árban is felzárkózik a legerősebb versenytársak közé. Hogy ér-e ennyit a telefon? Ezt mindenki maga döntse el, az azonban bizonyos, hogy az G3 újításaihoz képest a G4 sajnos nem hoz olyan nagyságrendű ugrást, ami miatt azonnal rohannánk a boltba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!