36
 • a_n_d_r_e_w
  #36
  Mint ahogy a Paypassos bankkartyadrol is folyton lelopjak a penzt a buszon, nyilvan.
 • kvp
  #35
  "Én csak azt nem értem minek az ujjlenyomat? Miért jó nekem ha mancs lenyomatom is ott van a kártyán? Bűnöző lennék hogy nyilvántartásba kell hozni?"

  Az uj EU-s utlevelekre fel kell vinni a biometrikus adatokat is, hogy beengedjenek vele amerikaba es egyeb fejlettebb orszagokba. Ha a szemelyi lesz az utlevel, akkor ezt akkor is meg kell lepni, ha amugy a kormany nem akarna, mert tul sok plusz munkaval jar.

  A bor ala ultetett chip mar letezik, bar a karoras es a bankkartyas valtozat a divatos manapsag. (lasd apple pay vagy paypass) A gond veluk az, hogy mivel passziv keszulekekrol van szo, nagyon konnyu leolvasni oket. Az uj digitalis szemelyi adatait is viszonylag konnyu lesz leolvasni (pl. odaall az ember a masik melle a villamoson), tehat ami felkerul ra, az nagyjabol publikusnak szamit. Ha rajta lesznek a biometrikus adatok, onntol mar azok sem hasznalhatoak jelszokent, mert barki leolvashatja oket. 3D nyomtatoval mar most is keszitheto olyan szilikon ujjlenyomat minta, amit kesztyukent viselve masnak az ujjlenyomata marad a helyszinen. Tehat akarhogy is nezzuk az adatok kartyara rogzitese csak annyit jelent mintha felraknank oket a facebookos nyitolapra vagy kituznenk a szemelyinket a kabatunkra. Viszont cserebe tenyleg gyorsan le lehet majd olvasni oket ha szukseg van rajuk. Csak azt kell figyelembe venni, hogy ami a kartyara rakerul, az teljesen publikus az egesz vilag elott, tehat erdemes a kartya illetektelen leolvasasat fizikailag egy faraday kalitkaval (femhalos tarcaval) megakadalyozni. Egyebkent a fenti kartyakat en szemely szerint jelenleg egy regi konyv alaku szemelyi igazolvanynak kinezo tokban tartom amit a kinai piacon vettem, meg a koronas cimer is rajta van. Annyi fog valtozni, hogy 6 kartya helyett csak 2 lesz benne. (az uj szemelyi es a bankkartya)

  ps: Kutyak eseten is csak a chip a lett kotelezo, de beultetni nem kell, ha a kutya altal levehetetlen modon rogzitve, tehat az azonosito egy fix nyakorvbe is kerulhet, ez meg leolvasasnal is azonos eredmenyt hoz. A regi tetovalasos megoldas sem szunt meg teljesen, ezt anno embereknel is alkalmaztak sok helyen es teljesen jol mukodott. (a teheneknel megszokott fulbe rakott bileta azert nem jo, mert azt a fullel egyutt viszonylag konnyen elvesztheti a kutya) Egyelore az egyesitett igazolvany bevezetese a cel es a bultetett valtozat semmilyen elonnyel nem jarna a mostani megoldashoz kepest. Nyomkovetesre sem alkalmas, mivel viszonylag kis hatotavolsaggal rendelkezik, szemben egy sima mobiltelefonnal, ami ugy is van mindenkinel.
 • a_n_d_r_e_w
  #34
  ooo, hogyne...
 • KM
  #33
  Istenem...
 • M2 #32
  "De ahogy írták az elején, innentől kedve egy bakkecske ugrás a bőr alá ültethető chiphez."

  Nem lesz ilyen, mert azonosításra alkalmatlanabb még az ujjlenyomatnál is. Semmi perc alatt ki lehetne cserélni két chipet.
 • Karez
  #31
  Az addig okés hogy egy rakás jelenlegi azonosító kártyát egybe gyúrnak (pont a jogsi marad ki? Orsós pls...).
  Én csak azt nem értem minek az ujjlenyomat? Miért jó nekem ha mancs lenyomatom is ott van a kártyán? Bűnöző lennék hogy nyilvántartásba kell hozni?

  De ahogy írták az elején, innentől kedve egy bakkecske ugrás a bőr alá ültethető chiphez. (most mit néztek? azt hittétek hogy buksi meg mirci kap csak ilyet? Butuskák) Azt is ilyen szépen bereklámozzák hogy milyen menő lesz csak a mancsodat elhúzni és hopp megtörtént a vásárlás! Bizarr egy jövőkép...
 • caius marius
  #30
  Nem tudnak mindent. Ha tudnának akkor nem csinálnák ezt.
 • a_n_d_r_e_w
  #29
  Igy is mindent tudnak ami erdekli oket, innentol kezdve csak engem szopat a vastag penztarca a millio kartyaval.
 • Tetsuo
  #28
  A jogsit mégsem érinti egyelőre, pedig tényleg annak lenn így értelme és úgy a polgárnak is kényelmesebb lenne...
 • Tetsuo
  #27
  Az emberek közönye az, ami mellett felépíthetik ezt a totalitárius rendszert, tehát ők, a "tömeg" az oka.
 • Omega
  #26
  Praktikusabb a mostani sokkártyás megoldástól az biztos, főleg ha ez egy olyan kártya lesz amit bárki használhat azonosításhoz, tehát cégek is. Már úgy néz ki a pénztárcám, mint egy kártyapakli.
 • Inquisitor
  #25
  Feltalálták a langyos vizet, mi lenne ha nem lennénk mindenben ennyire lemaradva?
  Előre számítok rá, hogy ellentétben más normális megoldásokkal ez nem lesz zökkenő mentesen használható.
 • grobs
  #24
  Jogosítványt, diákigazolványt, egyéb kedvezményeket simán rávezethetik. Ha központi nyilvántartás van akkor rendőr lekérdezi, hogy adott személynek van-e joga adott kategóriájú gépjármű vezetéséhez. Ugyanígy a tanulói jogviszony is igazolható lehet.
 • barret
  #23
  Jó kis megtévesztő cím...És a jogosítvány? Ez miatt lenne értelme.Nélküle számomra értelmetlen.
 • KM
  #22
  Taníts, mester!
 • caius marius
  #21
  Olvass! De ne a népszabaccságot vagy nemzeti akármit. Attól nem lesz jobb. Abban nincsenek ilyenek írva.
 • caius marius
  #20
  Tehát tároljuk mindenki újjlenyomatát, 10 millió emberét, mert akkor megtaláljuk majd a gyilkost mikor akarjuk. Aham, mivan ha kesztyüt húz?
  Szerintem gőzöd nincs miről beszélsz.
  Ezzel gyakorlatilag potenciális gyanusítottá tetted az egész ország lakosságát.
  Gratula...
 • caius marius
  #19
  Mert akkor könnyen beazonosítjató és nyomon követhető vagy, azért.
 • caius marius
  #18
  Miért jó az neked, ha az amúgy töketlen, korrupt és velejéig romlott állam illetve annak teljesen elhülyült tisztviselői, mindent tudnak rólad?
 • grobs
  #17
  A EU-ban nincs szabvány erre. Dániában pl. CPR szám van, mindent azzal intézel. Az adatok összekapcsolásának jelenleg is megvan a módja, akit tényleg érdekel egy-egy személy teljes hivatalos története (és a megfelelő pozícióban van) az meg tudja oldani törvényesen most is ... törvénytelenül pedig még inkább.
  Hivatali "black-hat hackerek" most is vannak. Ne legyen illúziója senkinek.
  Ha egy napkitörés miatt visszamegyünk a középkorba, akkor a legkisebb problémád a személyi szám lesz ... de azt is mondhatjuk, hogy akkor erre már nem lesz gondod.
 • shamanist
  #16
  Amik eszembe jutottak. (van ami komoly)
  Felmerülhet-e majd kompatibilitási problémák, a később bevezetendő EU-s szabványokhoz?

  "Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra "
  Majd esetleg elektronikus úton fogunk szavazni? Vajon lehet-e majd azokat a szavazatokat biztosan tárolni Black-hat hacker elől? Lesznek-e hivatalból pénzelt Black-hat hackerek?

  Garantálja-e valaki, hogy minden ekártya elfogadó helyen lesz egy szünetmentes tápegység, az esetleges áramszünetek áthidalására?

  Garantálja-e valaki, hogy nem lesz egy olyan napkitörés, ami miatt nem süllyedünk vissza a középkorba?
 • Tarathiel2
  #15
  A Lázadó Akadémián, gondolom. Minden cikk alá beböfög egy ilyen összeesküvéselméletes világvége mondókát...
 • jozsi031
  #14
  Szep uj vilagunk! Mi fog meg ezutan kovetkezni?
 • Skylake
  #13
  Okés, rendben. Akkor játsszuk el, hogy 2040-ben vagyunk. Tárolhatjuk komplett DNS szekvenciádat is? Esetleg egy snapshotot a teljes tudatodról, havi frissítésekkel? Mindez azért, mert nagyon megkönnyíti társadalmi szinten bűnesetek megelőzését, illetve bűnözők beazonosítását. Tudod, csak a Te érdekedben!
 • KM
  #12
  Ezt hol tanítják?
 • NeoMaN
  #11
  az ujjlenyomat azért nagyon megkönnyíti pl. egy gyilkos /ill. gyanusított/ beazonosítását, aki ujjlenyomatot hagyott a tetthelyen
  a beazonosítás hónapok vagy soha helyett így csak percekbe tellik
  sztem ezzel semmi gond
 • Skylake
  #10
  "Az állandó személyi igazolvány része - a jogszabályban meghatározott esetek kivételével - egy olyan, optikailag olvasható adattároló kód, amely tartalmazza a polgár ujjnyomatát" - mi van? Mit képzelnek ezek?!!! Ujjlenyomatvétel, mint valami tetves bűnözőnek? Hát itt megmondom Lázárnak, hogy az biztos, hogy én k*rvára semmiféle ujjlenyomatot nem fogok adni, ha ezt az igazolványt bevezetik! Az teljesen biztos!

  Egyébként meg lehet rugózni azon, hogy adatbázisokat nem lehet normális demokratikus rezsimekben összetolni, azonban azt mindenkinek látnia kell, hogy a digitális technológiák, azaz a jól ismert bullshitet elővéve, "az információ kora" egyben az információ alapú, korábban nem létezett mértékű önkényuralom potenciális lehetőségét is jelenti, bármilyen hatalomgyakorló részéről. Ennek igénye pedig az ilyen régi jogszabályokat erodálja. Látni kell azt, hogy mi buta emberek, kőről kőre építjük fel jelenlegi korunkban azt a börtönt, amelyet a jövőben felhasználni lesznek képesek totális ellenőrzésünkre. Egyenlőre hatalma örömmel, óriási hype-al, többek között a kék háttér előtt álló fehér összecsukott esernyőt használva, ami ennek kvázi szimbóluma.

  20 év múlva azonban mindenki mindent tudni fog rólad, és tökre érdektelen lesz mások számára, hogy ez neked jó e vagy sem. Ha így haladunk, 20 év múlva bármilyen általad titkosított adat maga lesz a rendszer elleni lázadás, és azon belül a legfőbb bűnök egyike. Akarsz ilyen világban élni? Nem? Akkor ennek létrejöttét most kell megakadályozni.
 • KM
  #9
  Miért?
 • a_n_d_r_e_w
  #8
  Nem elég gyorsan, sajnos
 • M2 #7
  "adatokként vagyunk tárolva, és nem tudom hogy lehetne másképp?"

  Személyesen. 1x2 méteren.
 • M2 #6
  És mennyi ideig tart kinevezni egy Fideszes adatvédelmi biztost? :-)
 • norbre
  #5
  nem értek hozzá, de nem nagyon értem: "az állampolgárokat nem lehet adatként nyilvántartani és az adatbázisokat egyesíteni."

  bárhová bemegyek ügyet intézni, elkérik a személyit, lakcímkártyát, adott esetben TB kártyát stb.. akárhogy is nézem adatokként vagyunk tárolva, és nem tudom hogy lehetne másképp? Hogyan azonosítsanak ha nem adatok és adatbázis alapján?

  És ha már ez van, hát nekem egyszerűbb ha nem 5 kártyán vannak az adataim hanem egyen..
 • caius marius
  #4
  Egy lépés és jön a bőr alá a chip...
  Ez így nem jó! Nagyon nem jó!
 • Tusy
  #3
  - a személyi számot (lakcímkártya hátulján van) mondták ki alkotmányellenesnek, mert azzal mindenki egyszerűen és egyértelműen beazonosítható volt, ezért helyette bevezették a TAJ ÉS adószámot ... ha jól értem, most meg vissza az egész csak bonyolultabban és drágábban
 • Cat #2
  Én úgy emlékszem hogy a '90-es évek elején azért lett külön TAJ kártya és szűnt meg a személyi szám, merthogy az állampolgárokat nem lehet adatként nyilvántartani és az adatbázisokat egyesíteni. Akkor jött létre az adatvédelmi biztos hivatala, stb.

  Most ez ugyanez. Vagy most már, hogy baráti alkotmánybírákat ültettek be (=korábbi fideszes képviselőket) most már ezt lehet?
 • Jawarider
  #1
  Mi az átverés ? Valahogy mágis csak pl. 36e Ft lesz valami törvényjavaslat után?