36
  • M2 #36
    Akkor majd jól cserekereskedik! Levágott juhokkal a nyakában megy be a Teszkóba. Azt tegyik be a bankházba, ha tudják! :-)
  • Papichulo
    #35
    Személy szerint nem akarom támogatni a bankokat inkább fizetek kp-val.

    A kp is a bankban fog kikotni ;)
  • M2 #34
    Ha ésszel csinálnád, akkor az a 3 százalék simán visszajönne. Mellesleg.
  • UUUU
    #33
    Mert mindig olyan kényelmes, ha kártyával fizetnek úgye ? :)
    Kedvencem a boltokban a kartyas fizetésnél,amikor feltartják a sorokat.
  • dyra
    #32
    3% emeli a vásárlás költségeit, nem nagyon hiszem ,hogy a kereskedők nagy része ezt benyelné. Nekem nem kényelmesebb kártyával fizetni a kp-val sincs semmi gondom. Épp ezért nagyon remélem még egy jó ideig ilyen nem lesz kis hazánkba. Személy szerint nem akarom támogatni a bankokat inkább fizetek kp-val.
  • M2 #31
    Beékelődik. Tehát nem a boltos rakta be a terminált és nem a vásárlónak kényelmesebb a kártyás fizetés, hanem beékelődött. Aham...
  • dyra
    #30
    Az a lényeg, hogy a vásárlás folyamába beékelődik egy olyan szereplő akinek rohadtul semmi köze nincs hozzá. Dobják ki onnan. Nekem ennyi lenne a véleményem.
  • M2 #29
    Mert a kereskedőnek a készpénzen is van költsége.
  • dyra
    #28
    Nyilván, ha a vásárlótól vonnák le a kutya nem vásárolna kártyával. Így a csak a kereskedőnek kell beleépítenie az árakba amit végül természetesen a vásárló fizet meg. Bár sok kereskedő benyeli.
  • aru
    #27
    És a bevándorló pocokfejűnek meg törvényesen lehet a kaszinóival adótcsalni! Igaz a mondás, hogy ne kicsiban hanem nagyban...
  • VolJin
    #26
    "Az online penztargep rendszer pedig azert fontos, mert megkeruli a bankokat, tehat nem kell nekik elhinni a kimutatasoka"

    Speciel nem a bankstiklik ellen van az online pénztárgép, hanem a trükköző fodrászok és zöldségesek lefülelésére.
  • M2 #25
    Csak egy zárójeles megjegyzésnek szántam és a viták megelőzése volt a célom, nem a gerjesztése. erre ti meg...
    Igaz a téma felhozásával bármelyik kiskocsma hangulatát fel lehet dobni zárásig. :-)
  • Papichulo
    #24
    Eloszor is az egy fore juto magyar nobel dijasok szamaban Nemetorszag es Hollandia kozott vagyunk.

    Tudom, en linkeltem a tablazatot, amelybol ezek az adatok vannak... ;)

    Szoval az osszehasonlitas nem sokat er.

    Lathatolag MO meg a szomszedos Ausztriatol is boven el van maradva, kevesebb, mint fele per-capita dijazottal.
  • kvp
    #23
    "Ez csak egy urban legend. Az egy fore juto Nobel-dijasok listaban csak 14. Magyarorszag. Meg Kelet-Timor is megelozi."

    Eloszor is az egy fore juto magyar nobel dijasok szamaban Nemetorszag es Hollandia kozott vagyunk. Masodszor a legjobb szamokkal a Feroer szigetek jar az elen, ahol 1 db nobel dij is boven eleg mindenki lekorozesere, mert lakossag az nem nagyon van. Szoval az osszehasonlitas nem sokat er. Kb. ugyan olyan 12 egy tucat orszag vagyunk a vilag szemeben mint a szlovakok vagy a romanok.

    Az online penztargep rendszer pedig azert fontos, mert megkeruli a bankokat, tehat nem kell nekik elhinni a kimutatasokat. Ennek alternativaja az lenne, ha a szemelyi igazolvany bankkartya is lenne es mindenhol csak azzal lehetne fizetni, meghozza a nemzeti bankon keresztul. Ebbe az iranyba egyebkent vannak fejlesztesek kulfoldon es itthon is.

    A penzzel az a gond, hogy ma mar se a papirpenz, se a bankkartya nem jelenti azt, hogy az a penz letezik. Ez egy elfogadott virtualis mennyiseg, aminek az elosztasa a regi ertek alapu penzre hasonlit. Persze tenyleges ertek egyik mogott sincs. A kulonbseg, hogy amig a fizikai penzt csak az adott kibocsato allamon lehet leverni, addig a bankszamlan levo penz az adott bank felelossege. Ezen segit az az EU-s, a szamlak ganaciajat biztosito rendelet, ami alapjan egy csodbe ment bank beteteit a tobbi bank fizeti, ha minden bank csodbemegy, akkor az allam. Ha az allam is csodbe megy, akkor van a gorog helyzet...

    Szoval a bankkartya egy mukodo keszpenzt felvalto megoldas lenne, de csak akkor ha azt egy allami bankon keresztul adjak ki vagy legalabbis van lehetosege az embereknek allami bankot is valasztani, ahol ingyen vezethetnek szamlat. A bankkartya hatalmas hatranya, hogy zavarerzekeny, tehat aramszunet es halozati kieses eseten nem lehet hasznalni, amire a kis osszeggel feltoltott, nev nelkuli, ugynevezett prepaid kartyak jelenthetik a megoldast. Ez egyfajta penz helyettesito kartya, mint regen a vezetekes utcai telefonkartyak. Persze ami Japanban mukodik offline modban (ott jellemzoen a berletnek es jegynek hasznalt rfid-s kartyaval lehet elelmiszert is vasarolni) az nallunk azert nem mukodne, mert minden ami offline az konnyen kijatszhato.

    Egyebkent azokban az orszagokban, ahol nem lehet csak kartyaval fizetni elobb utobb elterjed egy masik orszag valutaja mint keszpenzhelyettesito penz. Ha ezt illegalissa teszik, akkor illegalis lesz, de hasznalni fogjak az emberek, foleg illegalis vagy letagadhato vasarlasoknal. (letagadhato = nem illegalis, de az illeto szeretne ha senki, meg az allam vagy bankja se tudna rola) Egyebkent erre jo a paypal is, ha van az embernek egy bankkartyahoz nem kotott arnyek szamlaja, termeszetsen hamis adatokkal. (ez persze illegalis, de ha nem derul ki, akkor jo alternativa, sok internetes csalo hasznalja is) A kerdes inkabb az, hogy hany ember vallalna a buntethetoseget, csak azert hogy ne deruljon ki hol vette a vacsorara valo kenyeret.

    A gyakorlatban en azt mondom, hogy a magyar gazdasag kifeheritesere az lenne az egyik legjobb modszer, ha mindenhol kotelezo lenne allami bankkartyaval fizetni es kotelezo lenne egy allami raktar nyilvantartasi es szallitmanyozasi rendszert hasznalni, tehat barmikor meg lehetne mondani, hogy az orszag osszes boltjaban hany kenyer van eppen a polcon, akar markara, gyartora es lejarati datumra lebontva. Egyebkent nagyon keves hianyzik ahhoz, hogy ez megvalosuljon, az uj szemelyi pl. pont most fog erkezni es a szallitmanyozasi rendszer is mukodik valamennyire...
  • VolJin
    #22
    pontositva, az elfogadóhely bankja, a kártyatársaság (visa, mastercard, és a kártyahasználó bankja. Ha azt írod, hogy a kártyakibocsátó, azt nem érti, hogy y visara mastercardra gondolsz
  • M2 #21
    Közel sem. Társadalmi. Szeretnéd fajelméletté tenni?
  • Zsoltika 007
    #20
    3%-ot nem a vásárlótól hanem a terminált üzemeltető cégtől vonják le. (nem csak a bank hanem a kártya kibocsájtó pénze is) Ettől függetlenül én mint kereskedelemmel foglalkozó ember nem bánnám ha csak kártyát kéne elfogadnom. Tudod mennyien ide vágják a 20 ezrest a pultra mikor vesznek egy 5-700ft-os dolgot? 40% Thm-et meg könnyen meg lehet kerülni: Hitelkártya helyett bankkártyát kell használni! Vagy annyit költeni amennyi pénzed van. ;) 2015-re lassan el kéne már oda jutni hogy ne gombokkal játszon mindenki...
    Utoljára szerkesztette: Zsoltika 007, 2015.05.13. 12:15:09
  • Archenemy
    #19
    "mert azok nagyrészt zsidók voltak"
    Hú, ez valami fajelmélet? :D
  • Papichulo
    #18
    nehogy most valaki előhozza az egy főre eső Nobel-díjasaink számát

    Ha mar szobahoztad... :)

    Ez csak egy urban legend. Az egy fore juto Nobel-dijasok listaban csak 14. Magyarorszag. Meg Kelet-Timor is megelozi.
  • M2 #17
    Úgy látom mi leszünk európa leghülyébbjei. Sebaj, majd a többiek ide járnak skanzenbe! :-)
    (nehogy most valaki előhozza az egy főre eső Nobel-díjasaink számát - mert azok nagyrészt zsidók voltak, sok szorgalommal és magántanárokkal)
  • M2 #16
  • VolJin
    #15
    Na, a bitcoin mögött semmi fedezet nincs. Mert nem állami fizetőeszköz. Volt valami hasonló kezdeményezés hazánkban húsz éve. Internetbatka vagy mifene volt a neve.
  • VolJin
    #14
    "Ott a pont, lassan eljön a korszak ahol a bankártársadalom eléri azt, hogy fedezet nélküli virtuális fizetés legyen és igy azt hazudhatnak, amit csak akarnak a nem létező fedezetről."
    "Egy bankintézet se tudná kifizetni ha mindenki egyszerre venné ki a pénzét, mert csak papiron van meg a fedezet altalában. Ezzel meg, hogy nincs készpénforgalom, annyit pötyögnek az elektronikus rendszerekbe, amennyit nem szégyelnek."

    A papírpénz és a számlapénz esetében is ugyanaz a fedezet. Az adott ország kormányzata mindent elkövet, hogy csereeszköz legyen mindkettő. Szerinted a papírpénz mennyivel több a számlapénznél? Hogy furcsa minták vannak rányomtatva híres emberek képével?

    Amúgy meg a bankok nem a fedezet hiánya miatt nem tudnák kiadni az összes pénzüket, hanem azért, mert kölcsön van adva.

    A questorban az a szép, hogy az MFB-nél (állami fejlesztési hivatal, ami állami bankként üzemel) iratok vannak arról, hogy 2011 óta késedelemmel fizettek. Ez annyit jelent, hogy kormányzati körökben tudták, hogy a quetor maga előtt görgetve egy hiányt pilótajákot folytat, nem befektetői szolgáltatást. Csak ugye a tulaj az Orbán cimbije, meg focicsapat tulajdonos. Akkor a töredékéért lehetett volna szanálni az egészet.

    Persze most eljátszszák a megmentő szerepét. Elbaszunk valamit, és mással kifizettetjük. Botrányos, hogy kártérítést kapnak azok, akik ötször nagyobb kamatra betették a pénzt... Az ötször nagyobb kamatnak kockázat az ára.
  • Exi
    #13
    Van már a bankoktól független fizetési rendszer, úgy hívják hogy Bitcoin. Természetesen a bankok és minden pénzügyi szereplő aki a jelenlegi rendszerből él az tűzzel-vassal küzd ellene. Ha nem így lenne már a fél világ Bitcoint használna, de csak lassítani tudják a forradalmat.
    Utoljára szerkesztette: Exi, 2015.05.12. 20:28:39
  • UUUU
    #12

    molnibalage83 hát persze hogy nincs összefüggés a fogalmatlanoknál, mint te.

    "A bankjegy olyan pénzjegy, melyet egy arra feljogosított (azaz bankjegykibocsátási szabadalommal rendelkező) bank, a jegybank bocsát ki. A legtöbb országban csupán egyetlen jegybank van, a központi bank, de például az Egyesült Királyságban több bank is rendelkezik ilyen joggal. A bankjegyek mellett más típusú pénzjegyek, például az államkincstár által kibocsátott államjegyek is lehetnek forgalomban.

    Ma a legtöbb országban a készpénzállomány döntő részét bankjegyek képezik, kisebbik részét érmék. A forgalomban lévő bankjegyek mennyiségét a kibocsátó jegybank szabályozza, továbbá szavatolja ellenértéküket. A bankjegyek tervezéséről, gyártásáról, kibocsátásáról, cseréjéről, bevonásáról is a jegybank gondoskodik. A bankjegyek ellenértékét régen a jegybank úgy szavatolta, hogy garantálta azok értékpénzre (aranyra vagy ezüstre) váltását. Mióta a legtöbb ország felhagyott a nemesfém alapú monetáris politikával, a jegybankoknak megszűnt a nemesfémre váltási kötelezettsége, a bankjegyek (és az inherens értékkel gyakorlatilag szintén nem rendelkező nem nemesfém érmék) fedezetét az ország gazdasági kibocsátása fedezi."
  • Ender Wiggin #11
    nincs abban konteó, hogy így az egész életedet követhetik (senkinek semmi köze hozzá, hogy mit mennyiért veszek, ha amúgy befizetem rendesen az adómat), hogy a banki kamatok akár olyan alacsonyak is lehetnek, hogy veszítesz a pénzed értékéből. a tranzakciós költségekről ne is beszéljünk. ilyesmi a balkánon nehezen valósítható meg. hála az égnek.
  • dyra
    #10
    Épp mostanság akartak nekem adni visszafizetős hitelkártyát, kérdezem miért jó ez nekik, mondják hát azért mert ők amúgy minden egyes vásárlásból lecsípnek 3%-t és abból nagy kegyesen nekem vissza osztanak 1%-t és amúgy ha nem töltök vissza időben köhöghetem a 40%THM-t . Akkor gondoltam, hogy rohadnátok meg a hitelkártyátokkal együtt. Az emberek dolgoznak ti meg élősködtök rajtuk és ti éltek a legjobban. Miért nem tudnak a Bankoktól független kártyás fizetési rendszert kitalálni a fenéért vonhatnak le ezek tranzakciónként 3%? (pofátlanul sok véleményem szerint). Őszintén remélem kis hazánkba sokáig Marad a készpénz. Bár már ott is megkerűlhetetlenek.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2015.05.12. 18:49:36
  • Medwesajt
    #9
    Mint korábban írták manapság sincs a pénz mögött valós fedezett. Úgy ideje bebújni a sarokba és rettegni.

    De ha ennyire féltek az ilyentől akkor miért nem folytatok csere kereskedelmet ?
  • molnibalage83
    #8
    Én mérnökként nem vagyok jártas a témában, de ennyi buta még én sem vagyok a témában. Asszed most a készpénz és a pénzmozgások között van bármiféle komoly reláció? Az, hogy kp-ben fizetsz azzal, amit a számládról veszel le, az egy csak őskori folyamat eredménye. Neked miért fáj az, hogy nem kell kp? A teljes vagyonod hány százaléka an szerined az átlagembernél kp-ban...?

    Egyesek agyára ment a NWO és a konteózás...
  • Garfield
    #7
    Annyiból érdekes a kormány felelőssége, hogyan áll a kártyás fizetéshez. Tény, hogy a bankok eléggé lehúzzák a kereskedőket, és ilyen ellenszélben az elmúlt években mégiscsak kezdett nőni - még ha nem is gyorsan - a kártyás fizetések aránya. Egy ilyen törékeny helyzetben elég szar megoldás még tovább terhelni a résztvevőket.
  • UUUU
    #6
    Ott a pont, lassan eljön a korszak ahol a bankártársadalom eléri azt, hogy fedezet nélküli virtuális fizetés legyen és igy azt hazudhatnak, amit csak akarnak a nem létező fedezetről. Aztán majd szépen az történik majd meg mint a brókerbotránynál, mert kétségeink ne legyen arról, hogy nem tudtak az illetékesek az addig takargatott lyukakról, mert az összes pénzintézet és ilyen cégek igy működnek, hogy az új befizetések fedezik ezeket a hiányból fakadó lyukakat a kifizetéseknél.
    Egy bankintézet se tudná kifizetni ha mindenki egyszerre venné ki a pénzét, mert csak papiron van meg a fedezet altalában. Ezzel meg, hogy nincs készpénforgalom, annyit pötyögnek az elektronikus rendszerekbe, amennyit nem szégyelnek.
  • grobs
    #5
    Mostanában sokat járok Dániába. Egyszer sem használtam kp-t. A buszon se lehet kp-vel fizetni. Amikor elöször jöttünk és 4 ember 2 heti szállását kp-val szerettük volna rendezni közölték, hogy ha megpróbáljuk rendőrt hívnak, mert ennyi kp-t csak maffiozók tartanak maguknál.
    Kártya nagy előnye, hogy nincs váltópénzzel bohóckodás. Venni akarok egy kávét de csak 10 ezres van nálam akkor már csúnyán néznek. Magamnál hordani mindig egy marék aprót, meg egy rakás papírpénzt ahelyett, hogy kártyával fizetnék. De ez nem a kormány sokkal inkább a magyar bankok lehúzása miatt van így. Ameddig nem volt tranzakciós adó addig se érte meg kis cégnek a terminál.
  • halgatyó
    #4
    A bankárhatalom most élvezkedhet. MEGKERÜLHETETLENNÉ vált az ő átkozott rendszerük, átutalási díjakkal, totális kontrollal, NEGATÍV kamatok bevezethetőségével.
    Ilyenkor már csak abban reménykedek, hogy a sok millió bevándorló egyszer lámpavasra köti az egész büdös bandát.
  • Garfield
    #3
    Nem vagyok egészen meggyőződve, hogy a kártyahasználatra való ösztönzés helyett a plusz kiadásokkal járó, masszív cirkusz közepette bevezetett online pénztárgép lenne a legüdvözítőbb megoldás. A készpénz elhagyása nemcsak az azzal kapcsolatos költségek hiánya miatt előnyös, de mondjuk mennyire akarnának kifosztani egy trafikot, ha a bevételük nagyobbik része kártyás fizetéssel futna be?
  • Cat #2
    Az állam szempontjából a készpénzhasználat visszaszorításának az adóelkerülés megszüntetése a legnagyobb előnye, de ezt kivédték az online pénztárgépekkel.
  • Garfield
    #1
    Nálunk meg tranzakciós adó a kártyás fizetésekre: hiába no, az új idők szavára való fogékonyság az megvan... :-/