Berta Sándor

Azonnali fizetési rendszereket kapcsolnának össze

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) által elindított Nexus projekt prototípusa összekapcsolja az eurórendszert és Malajzia és Szingapúr fizetési rendszereit. Az indonéziai, a malajziai, a Fülöp-szigeteki, a szingapúri és a thaiföldi partnerek a szélesebb körű fizetési összekapcsolása érdekében dolgoznak együtt.

A határokon átnyúló fizetések erősítése érdekében a BIS szingapúri innovációs központja kidolgozta a Nexus koncepciót, amely a maga nemében elsőként több hazai azonnali fizetési rendszert (IPS) összekötő többoldalú hálózat. A Nexus prototípusa sikeresen összekapcsolta az eurórendszer, Malajzia és Szingapúr teszt IPS-eit, lehetővé téve a pénzküldést a három rendszer között, csupán mobiltelefonszámok használatával. A program következő szakaszában a BIS és Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld központi bankjai közösen dolgoznak azon, hogy a Nexuson keresztül összekapcsolják hazai IPS-üket.

A BIS szingapúri innovációs központja és partnerei bejelentették, hogy a Nexus modell segítségével sikeresen összekapcsolták a három bevett IPS tesztváltozatát és felvázolták a projekt következő fázisát, amelynek célja, hogy kidolgozzák a többoldalú hálózatban rejlő valós lehetőségeket, amelyek több országra is kiterjeszthetők. Az egy éven át tartó együttműködésben az Olasz Nemzeti Bank, a Malajziai Központi Bank (BNM) és a Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS), valamint a PayNet és a Banking Computer Services (BCS) fizetési rendszerüzemeltetők vettek részt. A tesztfizetéseket kizárólag a mobiltelefonszámok vagy a címzettek cégjegyzékszámainak felhasználásával kezdeményezték az eurórendszer (TARGET Instant Payment Settlement - TIPS), a Malajzia Real-time Retail Payments Platform (RPP) és a Singapore Fast and Secure Transfers (FAST) fizetési rendszerén keresztül.

A nyilvánosságra hozott Nexus-jelentés részletesen ismerteti a fizetési rendszerek többoldalú összekapcsolására irányuló korai kísérleteket és technikai előírásokat. A kísérlet sikere megnyitja az utat a BIS innovációs központ szingapúri központja előtt az elosztott többoldalú hálózat gyakorlati alkalmazásainak feltárásához. A Nexus célja, hogy támogassa a G20-ak prioritásait, azaz a határokon átnyúló fizetések költségeinek, sebességének, hozzáférhetőségének és átláthatóságának javítását azáltal, hogy szabványosított és többoldalú megközelítéssel összekapcsolja a több országot átfogó hazai IPS-eket. Úgy tervezték, hogy az IPS-ek közötti különbségeket figyelembe vegye, ahelyett, hogy homogenizálni próbálná azokat.

A projekt következő szakaszában - a regionális fizetési összeköttetések terén való együttműködésről szóló, tavaly novemberben aláírt egyetértési megállapodásukkal összhangban - a Bank Indonesia, a BNM, a Bangko Sentral ng Pilipinas, a MAS és a Bank of Thailand a projekt első és második szakaszának a tapasztalatait felhasználva igyekszik összekapcsolni országai IPS-eit és megkönnyíteni a határokon átnyúló tranzakciókat a mintegy 500 millió fős összlakosság körében. "El vagyok ragadtatva a három nemzeti fizetési rendszer összekapcsolásában elért sikertől és a Nexus számára ebből adódó lehetőségektől. Ez megnyitja az utat a további fejlődés előtt, és várakozással tekintünk a partner központi bankokkal való együttműködés elé a projekt következő szakaszában" - mondta Cecilia Skingsley, a BIS innovációs központjának vezetője.

A jövőre nézve a BIS és az öt központi bank úgy tervezi, hogy a Nexus végül globálisan is megvalósulhat. Ennek érdekében egy központi bankokból és fizetési rendszerüzemeltetőkből álló globális tanácsadó testület létrehozására törekednek, amely tanácsot ad a projekt Délkelet-Ázsián túli fejlesztésével kapcsolatban. Az Olasz Nemzeti Bankot és az Európai Központi Bankot egyaránt felkérik, hogy csatlakozzon ehhez a testülethez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!