MTI

Nem hallgathatta volna le az NSA a telefonokat

A Bush- és az Obama-kormány álláspontjával szemben nem hatalmazza fel a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) amerikaiak millióinak telefonhívásaira vonatkozó adatok gyűjtésére a "hazafi törvény" (Patriot Act), ezért szükség van annak kongresszusi pontosítására - állapította meg egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott, a hatóságoknak nagyobb jogkört biztosító jogszabály a terrorizmussal gyanúsított személyek megfigyeléséről rendelkezik. Az NSA erre a törvényre hivatkozva gyűjti össze a csaknem az összes amerikai vonatkozású telefonhívásra vonatkozó adatokat, hogy azok között konkrét gyanú esetén feltételezett terroristák kommunikációja után nyomozzon. A fellebbviteli bíróság döntése értelmében az alsóbb szintű szövetségi bíróság bírója hibázott, amikor 2013 decemberében elvetette az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) keresetét, amely megkérdőjelezte a megfigyelési program alkotmányosságát, és további megfontolásra visszautalta hozzá az ügyet.

A fellebbviteli bíróság szerint az NSA-adatgyűjtés - Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus által leleplezett - gyakorlata túllépi a kongresszus által adott felhatalmazást, ezért arra kérte a törvényhozást, hogy avatkozzon be és döntsön olyan megoldásról, amely egyszerre megfelel a nemzetbiztonság és a magánszféra sérthetetlensége követelményeinek is. A másodfokú igazságszolgáltatási testület viszont engedélyezte, hogy az NSA az adatmegfigyelés határainak törvényhozói pontosításáig a jelenlegi formájában folytathassa tevékenységét.

Az amerikai szövetségi kongresszusnak hamarosan napirendre kell tűznie a törvénynek a telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául szolgáló 215-ös cikkének megvitatását, mert annak hatálya június 1-jén lejár. A képviselőház igazságügyi bizottsága a múlt héten 25:2 arányban megszavazott egy törvénytervezetet, amely véget vetne a tömeges adatgyűjtés gyakorlatának, és megkövetelné, hogy a szakszolgálatok a megfigyelés minden konkrét esetéhez szerezzék meg a szükséges bírósági felhatalmazást.

A Fehér Ház támogatásáról biztosította a törvénytervezetet. Ned Price, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kedden közölte: az elnök szerint a jelenlegi formájában véget kell vetni a metaadat-gyűjtésnek és -tárolásnak, és a program lényegi képességeinek fenntartása mellett alternatív mechanizmust kell létrehozni. Loretta Lynch igazságügyi miniszter közölte, hogy a kormány tanulmányozza a fellebbviteli bíróság határozatát. Hangsúlyozta, hogy az adatgyűjtés az amerikai nemzetbiztonság "létfontosságú eszköze". Mint mondta, nincs tudomása olyan esetről, hogy a program felülvizsgált formájával megsértették volna bárkinek is a magánszféráját.

Az ACLU keresete szerint az NSA az adatgyűjtéssel megsérti az amerikai alkotmánynak a megalapozatlan házkutatásokat és lefoglalásokat tiltó negyedik kiegészítését. Az első fokon eljáró bíróság arra hivatkozva vetette el az ügy tárgyalását, hogy a program szükségszerű kiegészítése a szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott biztonsági intézkedéseknek. Amerikai jogi szakértők számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az ügyben az amerikai Legfelsőbb Bíróság fogja kimondani az utolsó szót.


Szintén csapás az NSA-ra nézve, hogy a német külföldi hírszerző szolgálat (BND) bejelentette, szűkíti velük az együttműködést. A lépés reakció a két szervezet európai célpontokat is érintő közös munkája körüli leleplezésekre, amelyek akár Angela Merkel hitelességét is veszélyeztethetik. Német hírportálok csütörtöki beszámolói szerint a BND a hét eleje óta nem ad át az NSA-nak az internet megfigyelése révén gyűjtött adatokat. A hírszerző szolgálat a szervezet politikai felügyeletét ellátó kancellári hivatallal közösen úgy határozott, hogy módosítják az együttműködést az amerikai partnerrel, az eddigi automatikus eljárás helyett felkérik az NSA-t, hogy minden egyes esetben indokolja, miért szükséges adatokat gyűjteni az adott személyről vagy intézményről.

Az NSA közölte, hogy erre nincs lehetősége, ezért a BND leállította az internetforgalom megfigyelése révén szerzett adatok megosztását az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai ügynökséggel. A német kormány részéről ugyan hivatalosan nem kommentálták, de nemzetbiztonsági források informálisan megerősítették az értesülést, amelyet elsőként a Süddeutsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja jelentett.

A kancellária "behúzta a vészféket" - értékelte a fejleményt az NSA Edward Snowden által 2013-ban feltárt titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásait vizsgáló parlamenti (Budnestag-) bizottság egyik vezetője, Konstantin Notz. Az ellenzéki Zöldek politikusa szerint az intézkedés "nagyon súlyos gondokra" utal, azt jelzi, hogy "a kormány egészen mostanáig nem tudta megvédeni a német és az európai érdekeket". A BND lépése reakció a német sajtóban április vége óta tartó leleplezéssorozatra. Az eddigi lapjelentések szerint a BND rendszereit, adatbázisait éveken keresztül fésülték át az NSA-tól kapott keresőkifejezések - például mobiltelefonok száma, e-mail-címek és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek - alapján. Az NSA így német és más nyugat-európai cégekről és személyekről, kormányokról és uniós intézményekről szerezhetett adatokat, illetve folytathatott megfigyelést.

Az ellenzék és az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták sürgetik, hogy a keresőkifejezések listáját adják át a Bundestag vizsgálóbizottságának. A kancellária előbb konzultálni kíván az amerikai partnerrel, és majd csak azután dönt, hogy teljesíti-e a kérést. Az ügy akár Merkel hitelességét is kikezdheti. A Stern magazin és az RTL televízió megbízásából az INSA közvélemény-kutató intézet által készített felmérés csütörtökön ismertetett eredményei szerint a választásra jogosult németek 62 százaléka úgy véli, a BND és az NSA kapcsolata körüli ügy árthat a kancellár hitelességének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #2
    Tökéletesen jól látod a helyzetet. Igaz ezzel a kommenteddel te és és én is terrorista gyanús személyekké váltunk. Főleg én, akinek FB-je sincs. Még pár év és "közveszélyes FB kerülővé" minősítenek, és kivégeznek.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.05.08. 16:31:31
  • Skylake #1
    Bla, bla, bla. A háttérben megvan az összejátszás, nyilván. Minden rezsim maximalizálnia akarja hatalmát befolyásának növelése által minden eszközzel, ami bevethető. Nem is lenne logikus lépés, ha nem tették volna ezt meg. Ebbe ez az összefonódás is beletartozik.

    Szűkítik az együttműködést -> ja persze, biztos elhiszem. Ez is csak egy olyan látványpékség kategóriás közlés amelynek célja, hogy a személyes szabadságjogokért aggódó szervezeteknek megpróbálja befogni a száját. De mivel minden olyan dolog különösen erősíti a regnáló hatalmat, amely minél közelebb van az egyes személyekhez, önmagukhoz, addig felesleges elhinni ezeket a bullshiteket

    Amiben hinni kell, az a titkosítás minél erősebb, és open source. Persze amíg Gizikék és Gézukák arra vannak instruálva, hogy mindennapi életük minden lehetséges percét megosszák egy felületen mert divatos és mindenki így tesz, és amely egyben potenciálisan a világ legjobb hatékonyságú, struktúrája okán titkosszolgálati célokra is tökéletesen alkalmas adatgyűjtő felülete, addig tök felesleges bármi ilyesmin is károgni.
    Utoljára szerkesztette: Skylake, 2015.05.08. 12:36:20