Berta Sándor

A Wikimédia Alapítvány beperelte az NSA-t

A népszerű internetes lexikon kiadója szerint a titkosszolgálat fenyegeti a demokráciát és a tudáscserét.

A Wikipédiát kiadó Wikimédia Alapítvány keresetet nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) ellen, mondván annak internetellenőrzése fenyegeti a szabad tudás- és ötletcserét, amely a demokrácia egyik alappillérét jelenti - ezt emelte ki a The New York Times hasábjain megjelentetett cikkében Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. A vád szerint a tömeges, más néven "árral szembeni" adatgyűjtés megsértette az amerikai alkotmány első és negyedik kiegészítését. Előbbi a szólás- és egyesülési szabadságot szavatolja, utóbbi pedig az indokolatlan kutakodásokkal és lefoglalásokkal szemben védelmezi az állampolgárokat.

Wales azt taglalta, hogy a népszerű online lexikon szerzői közül sokan névtelenség mögé bújva dolgoznak, különösen azok, akik olyan országokból jelentetnek meg cikkeket, amelyeket elnyomó rezsimek irányítanak. Ilyen anyagok például a Tienanmen téri vérengzésről vagy az ugandai melegek jogairól szóló bejegyzések. Az NSA elleni beadványon nyolc szervezet neve olvasható, köztük van a Wikimédia Alapítvány mellett a Human Rights Watch, az Amnesty International USA, a Global Fund for Women és a Rutherford Intézet is. A szövetség Maryland államban, a rendeltetése szerint külföldi jelhírszerzésre szakosodott ügynökség hátországában nyújtotta be a keresetet. A felperesek szerint az NSA túllépi azokat a hatásköröket, amelyeket a külföldi hírszerzés felügyeletére vonatkozó, a kongresszus által 2008-ban módosított törvény (FISA) szabott meg számára.

Michelle Paulson és Geoff Brigham, a Wikimédia két képviselője blogbejegyzésükben azt írták, hogy a kereset a tenger alatti kábelek megcsapolása ellen irányul, az NSA így próbálja meg ugyanis az amerikai állampolgárok és a külföldiek közötti kommunikációt ellenőrizni. A megszerzett információk egy része a Wikipédiát használókra vonatkozik. Lila Tretikov, a Wikimédia Alapítvány ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a hivatal az internet lényegét, ezzel pedig gyakorlatilag a demokrácia lényegét támadja.

Az ACLU 2013-ban már beperelte ugyan NSA-at a bírói felhatalmazás nélkül folytatott megfigyelési program miatt, ám az akkori felelősségre vonási kísérlete zátonyra futott, miután az amerikai legfelsőbb bíróság megállapította: a jogvédő szervezet nem tudta bebizonyítani, hogy megfigyelték. A szövetség akkor azon az alapon kezdeményezett bírósági eljárást, hogy az amerikai kormány köteles értesíteni a terrorizmussal gyanúsított személyeket arról, hogy az NSA megfigyeli őket. Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő a mostani keresettel kapcsolatban azt állította: nagyon világosak voltak "abban a tekintetben, hogy mi az elektronikus megfigyelés tárgya". Az illetékes szerint online adatok ártalmatlan frissítése vagy elolvasása nem tartozik ebbe a kategóriába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #5
    az eddigi offtopicolókon túl:

    nem csak az számít, hogy milyen célból, miről és hogyan gyűjtenek adatokat, hanem az is, hogy mire és hogyan használják fel a gyűjtött adatokat. és nem kevésbé számít az sem, hogy a gyűjtött adatokat hol és hogyan tárolják, és hogyan vigyáznak arra, hogy csak azok férhessenek hozzá, akinek a céljaira gyűjtve vannak.



  • MasterMason #4
    Nem tudom, hogy te miről beszélsz. Mert én arról, hogy miközben ezek látszólag úgy aggódnak a "civilekért" meg a demokráciáért közben a fél világon át üldözték Julian Assangot, társa meg 35 év börtönt kapott ebben a fene nagy szólásszabadságban.

    Ami paksot illeti, nem érdekes, hogy Brüsszelben véletlenül oroszok építik az atomerőművet?!

    Szóval maradjunk annyiban, hogy nem véletlen, hogy ennél a kormánynál csak egyetlen népszerűtlenebb dolog van Magyarországon, ez pedig az ellenzéknek csúfolt bagázs.

    Te is az a típusú ember vagy, aki Orbánt hibáztatja, de a helyzet az, hogy nem Orbán hanem az ellenzék indított neked a választáson parlamentből kiesett a legszebb idejükben is maximum 5%-os népszerűséget bíró pártnak a politikusait.

    Nem Orbán tehet arról, hogy az ellenzéknek fontosabb volt az szdsz-es haveroknak újabb négy éves jövedelmet biztosítani mint választást nyerni.

    Azt kapjátok amit érdemeltek, Orbánt. Azt érdemlitek és nem jobbat.
    Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2015.03.12. 07:17:09
  • kvp #3
    Valoszinuleg az a baja, hogy az amerikai allam penzen varnak el olyan dolgokat magyarorszagtol, amit az usa sem teljesit. Persze attol meg egyik sem jo, csak eppen szalka-gerenda eset.

    A paksi bovites szerzodeset meg publikalni kellene, csak elotte kerni kellene egy hivatalos, nemzetkozileg is ervenyes papirt az eu-tol, hogy nem perelnek be a nyugati cegeket ert anyagi veszteseg miatt. (azt ugyanis mar tenyleg nem tudnank kifizetni) Egyebkent azert kaptak az oroszok a szerzodest, mert ok adnak ra hitelt is. Ugyanezt az ajanlatot megkaptak a tobbiek is. (az amerikaiak nem, mert az amerikai forralt vizes kisnyomasu reaktor technika nem nyero, a franciak meg elszurtak pakson legutobb is) Az, hogy a tobbi allam nem volt hajlando penzt adni az orszagnak mar mas kerdes...
  • arty #2
    Képzavarba kerültél tesó? A magyar jogvédő nem amerikát magasztalja, hanem a magyar állam visszaéléseit "pereli". Lásd a jogtalan és ocsmány paksi titkosítások "megtámadása" ...

    A jogvédő jó. Általában.
  • MasterMason #1
    Azért itt látszik meg az igazán, és nem akarok politizálni, hogy ezeknek a magyar jogvédőknek köze nincs a valódi jogvédőkhöz. Itt magyarországon a jog és demokrácia felkent szentjeiként próbálnak bemutatni egy olyan államot, amelyben a valódi nyugati jogvédők a demokrácia és szabadság legnagyobb fenyegetettségét látják.