Berta Sándor

Kibővített információ­gyűjtés jöhet Franciaországban

A Nemzetgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely nagyobb hatalmat ad a titkosszolgálatoknak.

A helyi parlament alsóháza nagy többséggel, 438 igen és 86 nem szavazat mellett szavazta meg a jogszabályt, a tervezet így május végén a Szenátus elé kerülhet. A törvény kidolgozását felgyorsította a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet és április elején a TV5Monde francia televízióadó csatornáinak és honlapjainak feltörése. A jövőben a francia titkosszolgálatoknak lehetőségük lesz arra, hogy az internetszolgáltatóknál elhelyezett fekete dobozok segítségével tárolhassák az internetes metaadatokat. A jogszabály meghatározza, hogy a titkosszolgálatok milyen feltételek mellett gyűjthetnek információkat és ehhez nem minden esetben van szükségük bírói engedélyekre.

A tervezetet bírálók azzal érveltek, hogy a helyi titkosszolgálatok gyakorlatilag olyan eszközökhöz juthatnak, mint az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA). Az elképzelések ellenzői hozzátették azt is, hogy az új lehetőségek túl széles körűek. A célok között van a terrorizmus elleni harc, a fontos külpolitikai, illetve ipari és tudományos érdekek védelme, továbbá a köztársaság intézményei elleni támadások kivédése.

A törvény alapján létrehoznának egy új felügyeleti szervezetet is, a titkosszolgálati technikák ellenőrzésének nemzeti bizottságát, amelynek engedélyeznie kellene a hivatalok akcióit, azonban a testület feje fölött bármikor átnyúlhatna a francia elnök. Kivételes szabályok lennének a vészhelyzeti megfigyelésekre, ezekben az esetekben pedig szintén megkerülhető lenne a bizottság.

Philippe Aigrain, a La Quadrature du Net társalapítója kiemelte, hogy az új jogszabály megkérdőjelezi a demokrácia alapelveit: az alapvető szabadságjogokat és a hatalmi ágak szétválasztását. A francia kormány hozzáállása és a képviselők döntése méltatlan és azt mutatja, hogy az embereknek meg kell menteniük a demokrácia alapelveit Franciaországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Na, a franciák is meg fogják tanulni újra, hogy a szabadság feladása árán nem lehet biztonságot venni. A terroristák mindig győznek. Miért? Közvetlen hatás: néhány gyaurral kevesebb. Ez bakfitty. Sokkal jobb nekik a közvetett és hosszú hatás: így tudják rendőrállamokká konvertálni a korábbi demokratikus berendezkedésű országokat, ahol élni igazán rossz lesz. Ez az amiért megéri nekik a terrorizmus! Hagy éljenek ott az ott élők rosszul, saját működésük által vegzálva, és annak kiszolgáltatottan!

    A franciák pedig megköszönhetik közülük annak a néhány bunkónak ezt a szigorítást, akik addig rajzolgattak és úgy, hogy annak az inzultusnak meglett az eredménye a közelmúltban. Köszönjék nekik, hogy újra megtanulhatják 1789 után, hogy mit és hogyan lehet engedni a regnáló hatalomnak a szabadság és társadalmi biztonság kérdéseiben.
  • Kotomicuki #2
    JFK óta tudhatjuk, hogy a titkosszolgálatok is magánkézben vannak, az önjelölt uralkodókéiban...
  • ostoros #1
    Az igazság az 50. perctől:
    https://www.youtube.com/watch?v=75s1XgruvF8
    (általában, nem a konkrét esetre vonatkozóan)
    Mi vagyunk azok, akik nem kíváncsiak a független hírekre! Nincs egyáltalán független hírforrás, és mindenki saját magának választ szellemi kábítószert.