Berta Sándor

Légi mobiltornyokkal hallgatják le a mobiltelefonokat

Az amerikai igazságügyi minisztérium különleges repülőgépekkel figyeli meg a mobiltelefonok forgalmát.

A The Wall Street Journal cikke szerint a szaktárca módosított eszközöket helyez el különböző kis méretű, elsősorban a Cessna által gyártott repülőgépekben és ezzel a módszerrel próbálja meghatározni több tízezer előfizető pontos tartózkodási helyét. Az elsődleges cél bizonyos gyanúsítottak megtalálása, ugyanakkor az első körben számos ártatlan ember mobil adatait is összegyűjtik.

A szakemberek csupán piszkos dobozoknak, azaz dirtboxoknak nevezik azokat a manipulált eszközöket, amikkel a repülőgépeket felszerelik. Kifejezetten olyan járműveket keresnek, amelyekkel akár nagyobb embertömeg felett is el lehet minimális feltünéssel repülni. A felhasználók mobiljai automatikusan a fedélzeti egységekhez kapcsolódnak, mert azok adják a közelben a legerősebb jeleket. A megoldás előnye, hogy a telefonok akkor is bemérhetők, ha nincsenek használatban.

Az Electrospaces nevű blog pontosan leírta a Digitial Receiver Technology (DRT) által alkalmazott technikát, ami képes arra, hogy a nem a célszemélytől származó kapcsolatokat automatikusan visszavezesse a helyi hálózatba. A célszemélyek tartózkodási helye 3 méteres pontossággal meghatározható, így például megállapítható, hogy egy adott mobiltelefon egy épület melyik részén található. A rendszer képes megszakítani is az éppen zajló telefonbeszélgetéseket, kivéve a segélyhívó rendszerek kapcsolatait. A technika újabb változatai még arra is alkalmasak, hogy a készülékekről adatokat szerezzenek meg.

A különlegesen átalakított repülőgépeket rendszeresen bevetik és általában az amerikai nagyvárosok környékén lévő öt repülőtérről szállnak fel, illetve oda is szállnak le. A projektet az amerikai igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó szövetségi szolgálat felügyeli 2007 óta. Az elsődleges célja a lehetséges drogkereskedők és gyilkossággal gyanúsított személyek felkutatása. A szaktárca ugyanakkor hivatalosan eddig nem ismerte el a program létezését, igaz, nem is cáfolta azt. Azt sem lehet tudni, hogy az amerikai bíróságok milyen gyakran engedélyezik ezeket az akciókat.

A technika egyáltalán nem új, Nagy-Britanniában a The Telegraph már 2011 októberében azt írta, hogy a The Metropolitan Police 1997 óta hasonló repülőgépflottát tart fent. A repülőgépek létezésére csak azután derült fény, hogy ismertté váltak bizonyos tervezett költségvetési megszorítások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!