Berta Sándor

A bankok vetélytársaivá válnak az IT-óriások

A pénzintézetek nem igazán voltak felkészülve arra, hogy mi történik, ha az Apple, a Facebook vagy a Google belép a piacra.

A bankok közül sok nem a digitális csatornák kiépítésével foglalkozik, hanem a hagyományos értékekre, például a bankfiókokban lévő személyes kapcsolattartásra, törekszik. A Fraunhofer Társaság által megkérdezettek 70 százaléka mondta azt, hogy különböző módon akar kapcsolatba lépni a pénzintézetével és a használt kommunikációs csatornától (bankfiók, online, mobil) függetlenül jó szolgáltatást szeretne kapni.

Claus-Peter Praeg szakértő úgy nyilatkozott, hogy a bankok többsége rosszul készült fel a digitális fenyegetésekre. Egyrészt hiányzott náluk a megfelelő stratégia, mert az illetékesek nem ismerik ki magukat ebben a témában vagy azt hiszik, hogy elég egy online bankolási oldal és egy mobil alkalmazás. Másrészt pedig a vezetők annyira az operatív üzlettel vannak elfoglalva, hogy egyszerűen más dolgokat tartanak fontosnak. Mindezek miatt csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg a területen a Facebook és az Apple. Utóbbi szeptember elején mutatta be a Pay nevű szolgáltatást, amit alig egy hónap után már több mint 500 pénzintézet támogatott.

Praeg szerint a bankoknak önálló egységeket kellene alapítaniuk, amiket ki kellene ragadni a hagyományos struktúrából és így innovatív szolgáltatásokat fejleszthetnének ki. Ezen az úton indult el az Erste Bank, amely két évvel ezelőtt megalapította az Erste Hubot, majd a saját BeeOne nevű startupot. A Hub saját alkalmazások és új pénzügyi termékek, illetve szolgáltatások létrehozását teszi lehetővé, míg az s Lab nevű közösségi platformon a fejlesztési folyamatokba bevonják a felhasználókat és az ügyfeleket is.

Peter Bosek, az Erste Bank vezetője hangsúlyozta, hogy az a legnagyobb kockázat, hogy a Google, a Facebook és az Apple megjelennek ezen a piacon a saját eszközeikkel és az intelligens alkalmazásaikkal, illetve interfészeikkel, eközben pedig a bankok gyakorlatilag infrastruktúra-szolgáltatókká válnak. Számukra és az egész ágazat számára az a legfontosabb, hogy kapcsolatban maradjanak az ügyfeleikkel, mind a fiókokon, mind a digitális csatornákon keresztül. Az ügyfélnek pedig csupán az a lényeg, hogy a pénzintézetét minél egyszerűbben elérje.

Az Accenture tanácsadó cég szerint 2020-ig a hagyományos bankok hozamaik több mint 30 százalékát elveszíthetik és ezeket az új piaci szereplők szerezhetik meg. Francisco Gonzalez, a BBVA spanyol nagybank vezetője közölte, hogy a Google, a Facebook, az Amazon és más nagy informatikai cégek belátható időn belül komoly változásokat fognak hozni a pénzügyi szektorban. Azok a bankok, amelyek nem készülnek fel erre a helyzetre és az új vetélytársakra, gyakorlatilag megszűnhetnek. A pénzintézetek számára a legnagyobb konkurenciát a különleges alkalmazások jelentik, amelyek segítségével bárki otthonról könnyen és gyorsan intézheti a pénzügyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  A gond ott van, hogy a sok kisebb nagyobb bank nem kepes versenybe szallni par nagyobb multinacionalis vallalattal. Ezek a vallalatok raadasul innovativabbak, mert nem a penzszerzes hagyomanyos, bankok altal kepviselt reszet tekintik elsodleges celjuknak. (azaz befektetesek es hitelezes helyett csak fizetesi szolgaltatasokat nyujtanak) Az emberek jelentos resze pedig nem tud mit kezdeni a befektetes es hitel orientalt bankokkal, mert nem nagyon akarnak hitelt felvenni es nincs befektetheto tokejuk. Innentol ezen altalaban berbol es/vagy/talan fizetesbol elo embereknek boven eleg ha van egy szamlajuk, amire megkapjak a fizetesuk es onnan fizetni tudnak masoknak. Mindezt osszevonva egy egyseges, globalis szolgaltatassal es a fizikai fiokok hianya miatti koltsegmegtakaritassal egyertelmuen latszik, hogy a mai vilagban az online rendszerek (pl. paypal) sokkal versenykepesebbek.

  A bankok igazi ereje a tokemozgasok kornyeken lenne (befektetesek, hitelezes), de pont ez a piac omlott ossze a valsag hatasara. Szerintem a bankok szamara itt lenne az ido, hogy elfogadjak, hogy ahogy az internetszolgaltato is csak olyan mint az aramszolgaltato, ugy a vilag jelentos resze szamara ok is csak egy szamlavezetesi szolgaltatast nyujtanak. Ehhez en hozzatennem, hogy ahogy a jo aramszolgaltato nonprofit, ugy a jo internetszolgaltato es a jo bank is nonprofit, mivel ezek ma mar alapveto szolgaltatasnak szamitanak. A vicces az, hogy sok multinacionalis bani jellegu szolgaltatasokat nyujto ceg rendelkezik kvazi ingyenes (nonprofit) modellel a legtobb fizetni nem szandekozo ugyfele szamara. Ez kb. olyan mintha a bankok nem vonnanak szamlavezetesi meg kezelesi dijat, es tisztan a forgalomaranyos tranzakcios koltsegekbol tartanak fent magukat. Ez utobbi a paypal uzleti modellje es megfelel a tisztan afa-ra alapulo jovedelmi adoztatasnak, viszont globalis szinten, tehat kvazi megkerulhetetlen modon.

  Hogy a fentiek hosszu tavon jok vagy rosszak lesznek az embereknek nem tudom, de hogy a bankok vagy valtanak vagy kiszorulnak a penzugyi piacrol az szinte biztos.
 • HussarF #5
  Anno még emlékszem, hogy mikor a Microsoft-ot darabolták monopólium miatt, az mekkora botrány volt. Elmúltak már azok az idők.
 • pakeszke #4
  Paypal: Mi ez? Paypal elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?!
 • NullZ3r0 #3
  Azért ez a gyíkembereknél jóval komolyabb, a mindent magukba olvasztó mammutcégeket úgy hívják hogy trösztök, és nagyon rosszak a gazdaságnak. Régebben erélyesen felléptek ellene, voltak nagy darabolások, de most nagyon nem csinálnak semmit, és ez nem fog jóra vezetni. Na itt van az extraprofit, nekik kell igazán különadó. :) De még inkább normális versenyhatóság.
 • DarkHorSe #2
  titkoshatterhatalomegagyikemberek
 • gombabácsi #1
  úgy látszik az usákok rég elfelejtették az a törvényt, ami tiltja ilyen giga cégek létrejöttét
  miért is tennék, hiszen ezek a cégek a világot uralják, és az usának hozzák a hasznot...
  persze más országokban is vannak ilyenek...
  és a nép is imádja ezeket :)