Berta Sándor

IPad Air 2-t kapnak a brit képviselők

A brit kormány úgy döntött, hogy minden új képviselőnek jár majd egy 499 font értékű iPad Air 2.

A sajtó azonnal támadta a döntést, mondván a beruházás több mint egymillió fontos terhet az adófizetőkre. Három évvel ezelőtt 14 képviselő bevonásával teszteltek különböző notebookokat és táblagépeket. Azt akarták kideríteni, hogy melyik hardver lenne a legalkalmasabb a parlamenti munkára. Végül az iPad Air 2 mellett döntöttek, az eszközöket a május 7-i parlamenti választások után osztják ki a képviselőknek.

John Thurso, a Liberális Demokraták politikusa, az illetékes bizottság vezetője megvédte a döntést. Számításai szerint a tabletek SIM-kártyával együtt évente 200 000 fontba kerülnek majd. Összesen 650 személy kaphat táblát, amelyeket öt éven át használnának. A beszerzés költségeivel szemben ugyanakkor ott áll az, hogy - többek között az online dokumentumok eddiginél nagyobb mértékű használatával - csökkenteni lehet a nyomtatási kiadásokat. Ez évente 3 millió font megtakarítást eredményezhetne.


Hasznos munka közben az egyik képviselő

Thurso hozzátette, hogy neki azért is tetszett a döntés, mert a képviselők közül 209-en már 2012 óta használnak iPadot. Amennyiben másik készülékre és ezzel együtt másik operációs rendszerre váltanának, akkor lennének ezzel kapcsolatos plusz költségek. A parlamenti információs- és kommunikáció-technológiai részleg bármikor törölheti a táblagépeket, ha azokat a tulajdonos például elveszítené.

Nagy-Britanniában tavaly decemberben Nigel Mills konzervatív politikust támadták, mert egy megbeszélés közben két órán keresztül játszott a Candy Crush Saga programmal az iPad készülékén. Miután elismerte a dolgot és megígérte, hogy nem tesz többet ilyet, megúszta a büntetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #28
  Tipikus OlcsóJános hozzáállás: a több tucat kritériumból kiszemeltél egyetlen egyet: az alacsony árat. Szerinted csak és kizárólag ennek kell megfelelni. De ez soha nem spóroláshoz vezet, sokkal inkább a teljesen értelmetlen pénzköltéshez.

  Nagy szerencséje a brit politikusoknak, hogy nálad sokkal felkészültebb IT szakembereik vannak! :-)
 • Papichulo #27
  A képviselő ne felejtse ott a készüléket, mert az aktatáskáját is ottfelejtheti. vagy a mappáját. A hivatalos lepecsételt aláírt doksik elvesztése ugyanannyira fájó lehet.

  A cel nem a papir alapu rendszer duplikalasa lenne, annak minden hatranyos tulajdonsagaval egyetemben, hanem inkabb a javitasa!

  A tabletet fel kell úgy szoftverezni és beállítani, hogy tudja használni a politikus. Az IOS-t is be kell állítani és más oprendszert is.

  Out-of-the-box milyen fleet management lehetosegekkel rendelkeznek ezek a 30-40k-s eszkozok?

 • gforce9 #26
  A képviselő ne felejtse ott a készüléket, mert az aktatáskáját is ottfelejtheti. vagy a mappáját. A hivatalos lepecsételt aláírt doksik elvesztése ugyanannyira fájó lehet. A papírban meg nincs beépített gps, meg automata törlés funkció. Ha valaki adatokat akar lopni egy politikus gépéről, az meg tudja oldani. Törhetetlen rendszer nincs és nem is lesz.

  Piszokgyors wifi? Mégis minek? Működjön stabilan aztán kalap. Nem kell HD videókat streamelni.

  Többezer oldalas doksi? Mégis micsoda? Régen rossz, ha olyan felkészületlenül ülésezik, hogy ott helyszínen kell többezer oldalas doksikat bújni. Otthon vagy az irodájában van értelmes gép, amin esetleg dolgozni is lehet.

  " A politikus nem IT szakember, a fentieket hackelés és modolás nélkül kell hoznia a tabletnek, a gyári csomagból kibontva." miért is kéne? Tudod a tableteket nem a politikusokra tervezik, hanem az átlag userre. Ha mindenképp kell a titkosított adattárolás az bármilyen oprendszer alatt megoldható. A tabletet fel kell úgy szoftverezni és beállítani, hogy tudja használni a politikus. Az IOS-t is be kell állítani és más oprendszert is. Nem kell megmagyarázni, hogy fejből mindent tud, mert ez egyszerűen nem igaz. Minden usernek vagy usercsoportnak mások az igényei. Minden készüléket a felhasználási területhez kell igazítani, hacsak nem kifejezetten arra készült.

  Az akkuidőt minden normálisabb tablet tudja. még a 30-40k kategória is. Nem is értem ez hol érv.

  Feleennyiért megoldható az egész.
 • M2 #25
  Nagyon vastagon ott a biztonság kérdése is: ha valahol ott felejti a képviselő a készüléket, akkor rá tudjon keresni hogy hol is pontosan. Ha kell, távolból le tudja törölni róla az adatokat, de ha valamiért nem éri el, akkor csináljon egy teljes törlést magától. Az adatok titkosítva legyenek kiírva a háttértárra, ne lehessen egy sima SD kártya vagy hw cserével leolvasni...
  Mindezeket ismét hangsúlyozom: készen, leszállítva kell tudnia, a gyári dobozból kibontva.
 • M2 #24
  "Az alapfeladatok ellátására egy alap notebook tökéletesen megfelel."

  Hogyne, 2-3-szor annyi pénzért. És most ne gyere a 100 ezer forintos cuccokkal, azok nem napi folyamatos hurcolászásra vannak megalkotva.

  "bőségesen kielégíti egy politikus informatikai igényeit"

  Szerintem lebecsülöd az igényeket. Alapból kell egy piszok gyors WiFi, ezzel az olcsó gagyik már ki is hullottak. Meg kell egy olyan hw+os páros, amin egy sok ezer oldalas doksit megnyitva azonnal működjön a gyors lapozás és a keresés. A felbontás legyen elég nagy, az aksi bírjon ki sok-sok órát, de a készüléket simán lehessen becsúsztatni akár egy mappába vagy mappa méretű táskába. A politikus nem IT szakember, a fentieket hackelés és modolás nélkül kell hoznia a tabletnek, a gyári csomagból kibontva. Az adatait is védeni fogja jelszóval, itt jól jön az ujjlenyomatos belépés.

  Remélem látod, hogy már rég nem a 20-30 ezer forintos sávban mozgunk!
 • gforce9 #23
  Amit írsz egyszerűen röhejes. Az alapfeladatok ellátására egy alap notebook tökéletesen megfelel. Tök mindegy milyen oprendszerrrel. Ha meg már mindenképp tablet, akkor viszont szintén marhaságokat írsz. Ugyanis töredékért lehet venni olcsóbb megoldásokat, ami bőségesen kielégíti egy politikus informatikai igényeit. Ami a bizonságtechnikát illeti pedig, általában nem az oprendszer, hanem az appok a bűnösek. Azt meg nem tudod megmagyarázni, hogy IOS alatt nincs lehallgatás.Persze, nagyon okos döntés az apple cucc. Főleg annak aki eladja.
 • trogi75 #22
  Szerinted hogy jött ki a 3 000 000 font megtakarítás?
  A másik összeggel ne foglalkozzunk, mert az viszonylag egyszerűen ellenőrizhető.

  Azt írja a jóképességű, hogy akár 3M fontot is meg lehet takarítani. Oppácska! Mi ez a feltételes módú félrebeszélés? Jelentse ki kijelentő módban. Persze úgy nem meri.
  Amúgy szerintem úgy jött ki ez a "megtakarítás", hogy az összes papírforgalmat (igen, beleértjük ebbe a kéztörlőt és a vécépapírt is!) felszámolták, illetve hozzácsapták még a nyomtatók és a hozzávaló számítógépek értékét is.
 • M2 #21
  "egyértelműen jobb alternatíva lenne az egyedi-gyártású hardver"

  Igen, az olyan magyaros lenne, spórolás címszó alatt 200 ezer helyett 20 milliót költeni egy olyan dologra, amit aztán a hatalomra kerülő ellenzék dob is a kukába.
  Na meg az államilag mod-olt android, az kellene ám nagyon a képviselőknek! :-)
 • MsUser #20
  Ez egy forgalmazási bravúr "reklám" drága biztonságos eszközt a képviselőknek, az nem is szempont hogy ezek leírható költségek, pláne az adófizetők zsebéből.
  Az Androidnak is van erre a célra kiélezett verziója "CyanogenMod" már hivatalosan is elkészült a Google független titkosítható Androidjával!
  De tovább megyek ezzel, ha szempont lenne a költségvetés és biztonság akkor egyértelműen jobb alternatíva lenne az egyedi-gyártású hardver, és Android alkalmazása a brit kormánynak!
  Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.03.30. 06:41:41
 • M2 #19
  A csőlátást bóknak veszem, ugyanis tény, hogy a szaktudás eredménye egyfajta csőlátás. A tények ugyanis makacs dolgok, nem engednek meg mindenféle kilengéseket.

  Tudás nélkül viszont ott a végtelen IT-ezotéria: csak fantázia és képzelőerő kérdése kitalálni egy konteó-mesét, hogy mondjuk milyen háttérhatalom kényszeríthette iPad Air 2 vásárlására a brit IT szakembereket. Lehettek ugye az ufók is, vagy csak a CIA, esetleg maga az Apple, a varázs-marketingjével...etc.
  Ilyenkor csak egy nehézség van: bizonyítani a fantazmagóriádat. Na akkor jön a lelépés, mint például "nem is lenne semmi ertelme koptatnom a billentyuzetet" és társai.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2015.03.30. 01:14:31