6
  • Lollerka
    #6
    egy hiba van ezzel... nincs belole atomfegyver alapanyag....
  • hypno
    #5
    Na megyek rendelek 100 mázsa fát télire
  • Sir Quno Jedi
    #4
    Ugye ez már remélhetőleg csak idő kérdése, mert a probléma egyértelműen megoldható, ez jól látható, még ha vannak szkeptikusok is, pusztán technológia kérdése, az meg rohamléptekkel fejlődik. Itt az a kérdés, hogy ki építi meg először az első valóban erőműnek haználható varziót. No és ha megvan, hogyan tovább, tudják-e megfelelően csökkenteni a méreteit és növelni a hatásfokát, teljesítményét amelett hogy biztonságos tartományban maradnak vele.

    Érdekes lesz a jövő az biztos, csak kicsit lassan mennek a dolgok. Még gyermek voltam, mikor már a fúziós rekatorokkal volt teli a fejünk sf klubbokban és lassan elpatkolok, de még nincs használható verzió. Evvan... :D
  • halgatyó
    #3
    Ja, és persze örülünk a magyar kameréknak is.
  • halgatyó
    #2
    A hír igen örvendetes!
    (Mármint nem elsősorban a magyar kamerák, hanem az, hogy foglalkoznak a fúzióval. Egyfelől a több helyen foglalkozás az erőforrások elforgácsolódását is jelenti, másfelől viszont minél több helyen minél több döntésképes embernek nyílik ki a szeme, hogy erre mekkora szükség van, annál kisebb az esélye, hogy elhal a téma. És ez utóbbi az emberiség jövőjének egyik sarokköve)

    Ugyanakkor a cikk hemzseg a tévedésektől és a túlzott egyszerűsítésektől.
    1.) Valóban kétféle FŐ módszer igérkezik: egyik a mágneses összetartás (magnetic confinement) másik az inerciális összetartás, amit mikrorobbantásos vagy lézer-fúziónak is neveznek.
    A Stellarator is és a Tokamak is a mágneses összetartáson alapul (igen híg plazma igen erős mágneses térben, a felfűtés általában elektromágneses)
    2.) A mágneses összetartáson alapuló eljárásnak van még két alaptipusa: a zárt és a nyílt, bár ma már csak a zárt megoldás irányában folyik kutatás, a másik reménytelen. Ezért ezt a kategorizálást mára gyakorlatilag elfelejtették. A Stellarator és a Tokamak is a "zárt" kategóriába tartozik.

    Meglátjuk, mit hoz a jövő. Szerintem a berendezés méretének a növelése egy sor problémát enyhít, másokat viszont nem.
    Sok sikert a munkájukhoz, az emberiség sorsa múlik azon, hogy valakinek sikerül-e és mikor.
  • paby88
    #1
    jól lemaradtam a múltkor még az volt, hogy nem igen működik ez a fúziós reaktor