MTI

Átadták a felújított józsefvárosi térfigyelőközpontot

Átadták a megújult józsefvárosi térfigyelőközpontot, amely 180 új kamera segítségével szinte a kerület egészét lefedi.

A keddi átadáson Pintér Sándor belügyminiszter közvélemény-kutatásokra hivatkozva arról beszélt: az emberek a napi létszükségletükön túl a biztonságot tartják a legfontosabbnak, amit nemcsak a büntetési tételek súlyosbításával lehet elérni, hanem azzal is, ha biztos lehet az elkövető abban, hogy elfogják. A kamerarendszer is ezt szolgálja - tette hozzá, jelezve: a VIII. kerület kiemelkedő ebből a szempontból, mert 1998-ban itt adták át a főváros első rendszerét. "Ebben az időszakban még működött a Rákóczi tér, működött a kocsisor" - idézte fel a tárcavezető, utalva arra, hogy a prostitúció megszüntetésére is alkalmas volt a térfigyelőrendszer kiépítése.

Pintér Sándor arról is beszámolt: az önkormányzatok igénylik a térfigyelőrendszereket, ezt támasztja alá, hogy a Belügyminisztérium által kiírt pályázatra 23 milliárd forint értékben mintegy 1600 önkormányzattól érkeztek igények. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere a kerületi közbiztonság javítását szolgáló egyik legfontosabb állomásnak nevezte, hogy az idén 220 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól, ezt 73 millió forint önerővel kiegészítve arra fordították, hogy lecseréljék az eddigi 115 kamerát és további 65-öt helyeznek ki.

Az ország legnagyobb és legfejlettebb kamerarendszerével szinte a teljes lefedettséget elérik, a bűnelkövetők esélyei pedig jelentősen csökkennek - jegyezte meg a kerület vezetője. Hozzátette: a szürkületben is éles képet adó új kameráknak a bűnmegelőzésben is fontos szerepük van. A polgármester abban bízik, hogy a józsefvárosiak nagyobb biztonságban érzik majd magukat, és noha van még feladat e téren, értékelése szerint sokat javult a közbiztonság. Kitért arra is: a rendszer októberben még teszt üzemmódban lesz, emellett részben önkormányzati finanszírozással - a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség részvételével - bővített utcai járőrszolgálat is munkába áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!